tiistai 18. marraskuuta 2014

Sienikeitto & sienirieskat gluteeniton

Nyt kun sienimetsäsesonki on auttamattomasti ohi, alkaa se toiseksi paras harrastus poiminnan jälkeen - sadon hyödyntäminen. Suosikkisieneni on suppilovahvero - koska: Olen löytänyt ihan hillittömän hyvän sienipaikan. Paras poiminta-aika ei osu minkään muun sienen tai marjojen kanssa päällekäin. Vahverot eivät kerää raskasmetalleja. Jatkokäsittely kuivaamalla on helppoa. Kuivattujen sienten säilyttäminen ei vie pakastintilaa.

No ainakin ne hyvät puolet nyt keksin - sen lisäksi että suppikset ovat tosi hyviä. Sienikeiton teen käytännössä aina kuivatuista suppilovahveroista. Sienten liotusvesi vaan on tahtonut olla se luvaton hävikki touhussa... Suppikset värjäävät liotusveden melkeinpä mustaksi. Se pitäisi käyttää keiton liemeksi, mutta en oikein tykkää väristä, jonka se keittoon tekee...

Nyt olen saanut puhtaan omantunnon senkin homman osalta koska aloin hyödyntää sienten liotusveden rieskataikinoiden pohjana. Liotusveteen jää värin lisäksi makua ja kivennäisaineita, joten se on senkin puolesta hyvä pohja näille helpoille leipäsille.

Tattarijauho sopii mainosti sienikeiton suurusteeksi - ja samalla keitosta tulee gluteeniton. Rieskat tein vanhan hyvän ja helpon ohjeen pohjalta. Siinä kokonaisia tattari- tai kaurasuurimoita liotetaan vähintäänkin yön yli taikinapohjassa. Ennen paistamista lisätään tarvittava jauhomäärä.

Oman keittoni päälle ripottelin kuivattua nokkossilppua - tietysti :)


Gluteeniton sienikeitto
5 kourallista kuivattuja suppilovahveroita (väljä litran mitta)
(reilu 5dl liotusvettä)
1-2 sipulia silputtuna
30g voita
3/4dl tattarijauhoja 
1.5l vettä
1 luomu kasvisliemikuutio
1-2mm (maustemitta) rouhittua mustapippuria (ripaus)
1-2mm Masajo ruususuolaa (ripaus)
2dl kermaa
Silputtua tuorepersiljaa & ruohosipulia (tai kuivattua)

Laita sienet likoamaan kylmään veteen (noin puolisen tuntia). Siivilöi, purista kuiviksi ja silppua.
Laita kattilaan voi, sieni- ja sipulisilppu. Kuullottele kunnes sipulit ovat pehmeitä. Lisää tattarijauho, pyörittele jokunen sekunti sieni-voisilpussa. Lisää vesi, kasvisliemikuutio ja pippuri. Jätä kiehumaan hiljalleen noin puolisen tuntia. Lisää lopuksi kerma ja kuumenna - valmista. Lautaselle tuoreyrttejä.
Jos käytät kuivayrttejä, lisää ne keittoon jo valmistuksen alussa.

Laita sienten liotusvesi parin litran vetoiseen kulhoon. Sekoita siihen alla olevan rieskataikinan pohja-ainekset ja nosta jääkaappiin tekeentymään. Taikinaan lisätyt kokonaiset kaura- tai tattarisuurimot turpoavat leipomisvalmiiksi noin vuorokaudessa (allekin), mutta taikinapohjaa voi hyvin säilyttää jääkaapissa vaikka pari-kolmekin päivää. Nestepohjaan voi hyvin lisätä myös esim. ylipäivän mennyttä piimää.


Gluteenittomat sienileipäset
5dl kuivasienten liotusvettä
2dl tattarisuurimoita
2dl kaurahiutaleita (gluteeniton)
1rkl psylliumrouhetta
1tl soodaa
1/2tl leivinjauhetta
1/2 tl Masajo ruususuolaa
1rkl kuivattua kyntelisilppua
1dl smetanaa

Tattariryynit huuhdellaan. Kaikki ainekset sekoitetaan ja jätetään jääkaappiin yön yli tai vuorokaudeksi. Lisätään:

1-3dl tattari- tai kaurajauhoja (tai muita jauhoja)

Turvonneeseen taikinapohjaan sekoitetaan ennen paistamista 1-3dl haluttuja jauhoja. Jos tattari on uusi tuote ja maku, kokonaiset suurimot ovat helpoin tapa opetella niiden käyttöä Tattarisuurimot rieskassa ovat hyvin mietoja, ja ominaisaromi lähes huomaamaton. Kaura taittaa tattarin makua ja sopiikin tattarin pariksi leivonnassa mainiosti.

Taikina nostellaan leivinpaperille (6kpl/pelti). Paistetaan kiertoilmatoiminnolla pari peltiä kerrallaan 225°C noin 13min.



Itse tykkään tehdä nämä suurimorieskat mahdollisimman löysään taikinaan - silloin taikinan voi vain nostella lusikalla pellille - leviääkin melkein itsestään. Jos käytät enempi jauhoja, rieskat taputellaan jauhotupsauksen kanssa käsin muotoonsa ja rei'itetään haarukalla ennen paistoa. Hyviä ovat molemmilla tavoilla. Kokonaiset suurimot jättävät leipäsiin mukavan rouskuvan rakenteen.

Tässä tarkempi ohje vastaavaan rieskataikinaan.




suppilovahverokeitto gluteeniton / helpot rieskat /resepti ohje / keitto kuivatuista sienistä /

6 kommenttia:

  1. Voi vitsi nam ja peukut molemmille herkuille. <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Tiia :)
      Taas on kulho rieskataikinaa leipomisvalmiina jääkaapissa. On siitä hyvä leipomus, että ei mene huonommaksi vaikka joutuisi odottelemaan sopivaa paistohetkeä päivän tai parikin...

      Poista
  2. sienikeitto kuulostaa hyvälle, täytynee kokeilla joku päivä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Sanna :)
      Meillä sienikeittoa syödään ainakin kerran viikossa. On nopea, edullinen ja vielä tosi hyväkin perusruoka.
      Toiset valmistavat sienikeiton pelkkään kermaan. Minulle riittää loraus kermaa suurustetun vesiliemen seassa.

      Poista
  3. Hei!
    Luin joskus kirjoittamasi tekstin tattarisuurimoiden huuhtelusta, jossa kirjoitit saaneesi selville ettei Keskisen myllyn tattarisuurimoita tarvitse huuhtoa. Minä kuitenkin huuhdoin kuumassa ja kylmässä vedessä suurimot, ja kuumalla vedellä huuhtoessa niistä irtosi vaaleanpunertava vesi. Eikö niitä silti kuitenkaan tarvitsisi huuhtoa...? Kiitos jos kerkeät vastaamaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei vaan :)
      Olen kysellyt tuosta huuhtomisaiheesta monelta suunnalta; kotitalouspettajilta ja muilta ammattilaisilta. Yhtään "oikeaa" vastausta en mistään saanut - kaikki lähinnä vain arvuuttelivat käytännön tarpeellisuutta. Otinkin sitten yhteyttä itse mylläriin, ja hänen kantansa oli että tuoreita suurimoita ei tarvitse huuhdella lainkaan...

      MInä huuhtelen tattarisuurimot siinä kuin riisin tai kaikki muutkin suurimot. (Tosin on minulla myöskin luomuriisiä, jota nimenomaan ei ohjeessa huuhdella.)
      Tattarista suosittelen kyllä aina hankkimaan kotimaista. Uskon että se on niin puhdasta ja tuoretta, että siinä ei mitään haitallista kasva.
      Ei kai keitettävässä tattarissa haittaa, vaikka huuhtoisi kuumallakin vedellä. Itse idätän sitä usein - ja silloin sitä ei tietystikään voi pestä kiehuvalla vedellä.

      Laitan vielä, kunhan ehdin, kysymystä myllyyn, josko MTT on antanut uusia ohjeistuksia tai tietoa aiheesta.

      Itse en siis käytä kuumia vesiä tattarin huuhteluun.

      Poista