tiistai 22. heinäkuuta 2014

Mansikkapaikka


Täällä sitä heinäkuun loppupuolen tavallista; mustikoita ja mansikoita... Tosin mansikoiden osalta sen verran uutta, että nyt mökkijälkkäripöydässä on puutarhamansikoiden lisäksi metsämansikoita. Sisko löysi sellaisen mansikkapaikan, että saa pienen sangon kanssa käydä hakemassa jälkkäriaineksia. On niissä vaan mahtava aromi. 

Minä rohmuan nyt kolmatta päivää mustikoita - niitä vähiä mitä Keski-Suomessa on. Thaipakukin kävi aamusta pyörähtämässä samoilla seuduilla - että hyvä vaan kun ei ollut paljon marjaa - jatkoivat matkaa... Tässä tämänpäiväiset.

Mustikka on nyt hilkulleen kypsää - varjopaikkojen alaoksissa on vielä punertavia marjoja ja ne ovat hippusen tiukassa rohmulla poimittavaksi. Aurinkoisilla länteillä on jo kypsää satoa - mutta on paarmojakin - ihan hemmetisti paarmoja... On oppinut taas äänestä tunnistamaan ne isoimmat ja äkäisimmät - ja sitten ne vähän harmittomammat ja hitaammat.


Pakastettiin kokeeksi pieniä pussillisia metsämansikkaakin - saa nähdä miten säilyvät.

Eipä täällä muuta uutta... Mustikoita vaan kunnes vattusato kypsyy. Ette voi kuvitella miten olen elementissäni - tämä on sitä vuoden parasta aikaa. Aamusta taas - seiskalta ylös, eväät pussiin ja kohti uusia mättäitä :)

8 kommenttia:

 1. Mä oon tänä vuonna ulkoistanut mustikat. Ei oo, mitä poimia täällä ja lomaton kesäorja ei ehdi muuallekaan. Iskä jo lupas, että käy noukkimassa mökkipihasta muutaman litran, jos on mitä noukkia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Ansku :)
   Mustikat on kyllä tosi hakusalla tänä vuonna. Meikä päin ihan tosi vähän ja saa kyllä sangon eteen kävellä... Normivuonna olisin tähän mennessä kerännyt ainakin tuplamäärän marjoja näillä keruutunneilla. Mutta eipä siinä mitään - ottaa vaan liikunnan ja metsästä nauttimisen kannalta koko touhun. Ja nyt kun mustikoita on niin vähän, on tullut koluttua ihan uusiakin alueita - ja löytynytkin sitten uusia jemmapaikkoja ensi kesälle :)

   Meillähän on ne vattutreffit tänä kesänä? Pääsetkö sen verran?

   Poista
 2. Makoisia mansikoita! Itse olin onnellinen, kun löysin kourallisen mansikoita tänään. Mustikkaa taitaa olla paikoitellen, mutta toistaiseksi on löytynyt hyvin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei vaan :)
   Meillä on mustikkaa vähemmän kuin ikinä. Kyllä on kolmetoista sankoa kävelyttänyt...
   Pari-kolmekymentä ämpäriä olisi tarkoitus saada - ja kyllähän ne ajan kanssa kasaan saa.

   Poista
 3. Meillä täällä keski-suomessa aika lähellä teitä on yhdessä kohtaa itseasiassa aika paljonkin mustikoita, mutta ei kuitenkaan niin paljoa mitä ennen on ollut. Lapsille juuri sanoinkin että äkkiä keräämään niitä ennen kun joku löytää sen paikan :-D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei :)
   Mene jo ihmeessä ja äkkiä :) Minä olen saanut aika rauhassa näillä helteillä könytä rinteitä ja niitä vähiä mitä täältä olen löytänyt. Niin vähän on marjoja ettei ole thaiporukoillekaan kelvannut - eli se sitten plussana tänä vuonna.

   Poista
 4. Ihania metsämansikoita! Sellaisen paikan kun joskus löytäisikin, että saisi ihan pakkaseen asti! Vaikka toki tuoreena kaikki on parasta. Mutta lapsuudesta muistan, että meidän kylällä yksi vanha emäntä keräsi kesässä KYMMENIÄ litroja metsämansikoita. Hän jopa keitti niistä mehua. En voi vieläkään uskoa, että se on edes mahdollista, mutta oli se! :) Minä olen tottunut siihen, että saa siihen heinänkorteen viisi metsämansikkaa ja siitä voi olla jo iloinen... :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Saara :)
   Vielä minunkin ristiäisiin tehtiin metsämansikoista kakku - niitä oli mattona peltojen laitamilla. Eräs vanhempi mies kertoi Karjalan mansikoista - siellä niitä kuulema ennen kanssa oli.
   On niissä vaan vahva aromi - laitettiin samalle lautaselle mustikkaa ja tavan mansikkaa - metsämansikka peitti kaikki muut maut ja tuoksut :)

   Poista