lauantai 23. maaliskuuta 2013

Tattaricracker

Olen viritellyt jo muutaman version gluteenitonta raakanäkkäriä. Tavoitteenani on ollut mahdollisimman yksinkertainen ja nopea sekoitus, jonka pohjana ovat idätetyt tattariryynit. Halusin myös säilyttää idätetyt ryynit kokonaisina - silloin cracker näyttää kuivattunakin tosi herkulliselta ja rakenne on rapsakka.

Nyt sekoitus-suhde alkaa olla aikalailla kohdillaan:
3dl tattariryynejä
3dl kurpitsasosetta (tai vettä tai vaikka porkkana- tai lanttu- tai muuta vastaavaa sosetta)
1/2dl psylliumia
1/2tl suolaa
Yrttejä maun mukaan ja niitä kannattaa lisätä reilusti: Ruohosipulia, persiljaa, kynteliä, kuminaa, valkosipulia...

Tattariryynejä on helpoin idättää metallilävikössä. Aluksi ne pestään huolellisesti. Itse hinkkailen niitä käsien välissä vesikulhossa useammassakin vedessä. Pintaveden mukana huljahtavat pois ylimääräiset roskat. Kaadan pestyt tattarit lävikköön, alle kulho ja koko laitos pimeään. Huuhtelen tattaria haalealla vedellä hyvin heilutellen useammankin kerran noin puolentoista- kahden vuorokauden idätyksen aikana. Se estää tattaria homehtumasta ja pitää itusatsin raikkaana. Kun ryyneissä on muutaman millin idut, huuhtaisen ne vielä kerran ja siirrän jääkaappiin.

Loppu olikin sitten helppoa: Lisäsin idätettyihin tattariryyneihin kolme desiä valmista kurpitsasosetta (koska sitä on minulla pakastimessa ihan helve***ti), vajaa puoli desiä psylliumia (sitomaan tattariryynit) ja mausteet. Setti pyöräytetään lastalla sekaisin ja levitellään ohueksi levyksi leivinpaperille. Kuivatuspaikaksi käy käytännössä mikä vaan hiukan lämpimämpi paikka mikä nyt kenenkin kotoa löytyy. Minä kuivattelen kaikki saunassa, tätä leipälevyä pidin lauteilla noin vuorokauden. Rakenne oli sen jälkeen aikalailla sopiva - hiukan vielä nahkean pehmeä levyn keskeltä (helpotti paloittelua) mutta sopivan rapsakka reunoilta.

Tattarin idätys hoituu mielestäni parhaiten lävikössä jossa sitä voi heilutellen huuhtaista aina muistaessaan. En ole koskaan liotellut tattaria ennen idätystä ja hyvin tuntuu itävän ihan pelkän huuhtelunkin jälkeen.

Vajaa pari vuorokautta idätettyä tattaria.

Sekaan psyllium (sekoita nopeasti ettei ehdi paakkuuntua), vesi tai kurpitsa- tai joku muu sopiva sose ja mausteet.

Levitellään nuolimella leivinpaperille ohueksi levyksi.

Halusin säilyttää idätetyt ryynit kokonaisina koska näyttävät niin kauniilta.
.
Reunat aina kuivatuksessa hiukan kupristuvat mutta ei haittaa mitään

Päälle hampunsiemenlevitettä tai ihan vaan sipaisu voita ja pala juustoa. Rakenne oli jo aika hyvä - ei liian mureneva muttei liian kovakaan. Mausteita olisi saanut olla reilumminkin.


Kokeilen sitoa seuraavan tattariryynisatsin kaurahiutaleilla. Gluteenittomassa ruokavaliossa ne eivät ihan kaikille sovi, mutta meillä käyvät kyllä nekin.
Kerron aiheesta lisää kunhan ole saanut säädeltyä sopivan tattari/kaura sekoitus-suhteen.

perjantai 22. maaliskuuta 2013

Hampunsiemenlevite

Tämäkin on setti joka onnistui kerrasta - hampunsiemenlevite. Hampunsiemenet ja tattari ovat viime aikoina olleet keittiössäni monessa mukana. Edelleen jatkuvasti etsin & kokeilen uusia käyttötapoja niille molemmille. Raakanäkkäri idätetyistä tattariryyneistä - päälle hampunsiemenlevite. Se on tämän illan haasteeni jossa yhdistyisivät molemmat hyvät.

Hampunsiemenlevite

1dl öljyhampunsiemeniä
1dl auringonkukansiemeniä
1dl kylmäpuristettua oliiviöljyä
1 valkosipulin kynsi
1/2dl vettä
Yrttejä maun mukaan (ruohosipuli, persilja, korianteri)
1/2tl ruususuolaa

Jätin hampun- ja auringonkukansiemenet päiväksi (noin 12h) jääkaappiin veteen likoamaan. Kaadoin liotusveden pois ja huuhtaisin siemenet lävikössä. Heitin siemenet, oliiviöljyn, valkosipulin kynnen ja veden sauvasekoittimen leveään kulho-osaan ja ajelin seoksen jotenkuten tasaiseksi. (Siitä olisi ehkä tullut vielä sileämpi sauvasekoittimella kapeassa kipossa sekoitettuna, mutta toisaalta rapsakka siemenrouhe sopii hyvin levitteeseen.) Lopuksi lisäsin sekaan kuivattua persiljaa ja ruohosipulia sekä ripauksen suolaa ja pyöräytin niitäkin hetken kulhossa. Valmista tuli eikä vienyt monta minuuttia.

Odotan vain kevättä ja tuoreita yrttejä. Tämä levite oli ihan tosi hyvää jopa näillä kuivayrteillä maustettuna. Voin jo kuvitella miten mahtava setti tästä tulee tuoreilla yrteillä. Tuoreyrttejä ei kannata ajella sauvasekoittimella silpuksi, pilko ne veitsellä.

Noin 12h liotetut siemenet. Auringonkukansiemenet voi hyvin vaihtaa esim. cashewpähkinöihin tai miksei vaikka manteleihin tai kurpitsansiemeniin.

Näitä mausteita mietin. Lopuksi lisäsin sekaan pelkästään ruohosipulia ja persiljaa. Korianteria aion kokeilla kesällä tuoreena lehtisilppuna.



Tänään teen taas uuden yrityksen raakanäkkäriä idätetystä tattarista. Jo muutama koeversio takana mutta edelleen hioskelen sitä "täydellistä" näkkärireseptiä :) Kerron heti kun se on kasassa.

Levitteestä tuli hyvä. Suosittelen.

Levitettä ja paria erilaista raakanäkkäriä idätetystä tattarista - toinen liian mureaa ja toinen liian kovaa... Ehkä seuraavasta tulee vihdoinkin sopiva :)

Mukavaa perjantai-iltaa teille lukijoille. Tämmöinen iltapalasetti täällä :)

Kokeile myös hampunsiemensuklaata ja hamppu-porkkanakeittoa.

levite hampunsiemenistä / öljyhampun siemenet ja levite / vegaani levite / hampunsiemenet / raakaravinto /

keskiviikko 20. maaliskuuta 2013

Muista basilika

Lukijoiden pyynnöstä laitan tänne blogin puolelle häläreitä. Tarkennuksena: Nämä minun aikatauluni ovat siis Keski-Suomen korkeudelle ja avomaan puutarhaharrastelijoille suurinpiirtein sopivia. Taimikasvatuksen hoidan etelään antavalla olohuoneen ikkunalla, lisävaloa en ole koskaan käyttänyt ja lämpötila on ihan normi huoneenlämpö + häiriötekijänä vielä pitkä lämpöpatteri ikkunoiden alla. Olosuhteet siis ovat suhteellisen amatöörimäiset, joten jos minä näillä eväillä onnistun, niin onnistut sinäkin.

Basilika on suhteellisen haastava kasvatettava. Tunnustan jo etukäteen että vielä koskaan en ole ihan täydellisiä taimia saanut aikaseen. Mutta silläpä juuri - taas siitäkin sisuuntuneena yritän uudestaan ja uudestaan...

Jos tilaa tai intoa ei riitä isompia viljelyksiä harrastelemaan, niin yrttejä (ja kirsikkatomaatteja ja sitä lehtikaalia) saa mahdutettua parvekkeruukkuihinkin. Kaupan yrtit ja salaatit ovat ihan hävittömän kalliita suhteutettuna siihen osaamisen tasoon jolla niitä voi amatööririvin takimmainenkin kasvatella. Lisäksi minua mietityttävät salaattien ja yrttien mahdolliset kasvinsuojelu- ja muut jäämät. Yrttejä kun ei kuorita ja huuhtelunkin laita on vähän niin ja näin... Kuka jaksaa lehti ja oksa kerrallaan niitä virutella?

Basilika on yksi harvoista yrteistä jotka kannattaa / täytyy esikasvattaa. Eli tänään polkaistaan kesän pestokausi käyntiin :)

Näistä toiveissa ensikesäksi tuuhea sato: Punalehtinen basilika, sitruunabasilika, kanelibasilika ja vihreä basilika. Yhteen pyttyyn myös taas yksi peräänantamaton yritys saada laventeli talvehtimaan kolmos-nelos-vyöhykkeen rajamailla...


Basilikan voi kylvää suoraan ruukkuihin tai hajakylvönä joka myöhemmin koulitaan. Minä tein tälläkertaa koeversion molemmista. Osa harrastelijoista on mieltä että koulitut taimet kasvavat vahvemmiksi. Nyt sekin sitten testataan Eilisen paiston ikkunalla :)
Basilikan kylvöstä liikkuu hieman vaihtelevaa ohjeistusta siementen peittämisen suhteen - peitetään tai sitten ei. Minä peitin siemenet ohuella multakerroksella ja kylvöastiat väljästi astellulla kelmulla kunnes ovat itäneet.