torstai 28. maaliskuuta 2013

Ihoa hoitavia ruoka-aineita - osa 3

Jatketaan James A. Duken listaa ryppyjä estävistä ruoka-aineista. Pavut ja porkkana sijoilla 1 ja 2.

3. Suklaa. Vapaat radikaalit (saasteiden, stressin ja auringon tuottamat vapaat happimolekyylit) ovat ihon pahimpia vihollisia, mutta niiden aiheuttamia soluvaurioita ehkäisevät antioksidantit ihon parhaita ystäviä :)
Tässä yhteydessä suklaa tarkoittaa vähintään 60% tummaa suklaata. Duke luokittelee suklaan polyfenolit parhaiksi antioksidanteiksi - jopa paremmiksi kuin marjat.
Marjoja sen verran tässä puolustan että niillä on sitten paljon muita hyviä vaikutuksia - lähtien sielua hoitavista poimintareissuista :)


Raaka kaakao on yksi maailman ravinnerikkaimmista ruoka-aineista. Se sisältää yli 1200 aktiivista ainesosaa, 10% kaakaon painosta on antioksidantteja. Raaka kaakao sisältää enemmän antioksidantteja kuin mustikka, goji-marja, acai-marja, punaviini ja granaattiomena yhteensä. Kaakao sisältää mm. magnesiumia, rautaa, mangaania, kromia, rikkiä, kuparia ja sinkkiä. Lisäksi kaakao on erittäin hyvä kuitujen lähde.
Kaakao on kaikista ruoka-aineista rikkain magnesiumin lähde.
Lähde: Superfoodit


Kaakaonibs-kakku


Mansikoita ja tummaa suklaata :)


Hampunsiemensuklaa ja pähkinäsuklaa


Ja hampunsiemensuklaasta aasinsilta seuraavaan iholle tarpeelliseen:

4. Kala. Omega-3 rasvahapot ovat tärkeä osa ihosoluja ympäröivää kalvoa sekä ihon kimmoisuutta ylläpitäväa kerrosta. Kalaöljyn eikosapentaeenihappo on COX-2-estäjä joka lisää kollageenin ja elastisten kuitujen tuotantoa.
Minä syön kalaa vain silloin harvoin kun saan itsekalastettua Keiteleen järvikalaa. Otan välillä lusikallisen kalanmaksaöljyä, mutta joka ilta vaihdellen jotain muuta kylmäpuristettua öljyä. Omegoiden saantisuhteet ja -suositukset ovat yksi valtava viidakko johon en nyt tässä jutussa tai yleensä arjessakaan keskity. Otan vaihdellen sitäsuntätä öljyä, välillä tuoretta lähikalaa ja uskon että sekoitus "vähän kaikkea" on se paras setti.

Kylmäpuristettuja öljyjä - jokapäivän käytössä myös kylmäpuristettu kookos- ja oliiviöljy.

Pellavan- ja öljyhampunsiemeniä.

Ei ihan jokapäivä, mutta säännöllisesti kuitenkin: Kalanmaksaöljyä ja -puristeita.

tiistai 26. maaliskuuta 2013

Ihoa hoitavia ruoka-aineita - osa 2

James A. Duken listalla kolmen tähden luokituksen (parhaiten ryppyjä estäviä ruoka-aineita) saivat vain pavut - siis papujen sisältämät isoflavonit.
Kahden tähden luokitukseen pääsikin sitten jo useampi raaka-aine.

2. Porkkana. Porkkanat sisältävät sekä A-vitamiinia, että sen kasviperäistä esimuotoa beetakaroteenia. A-vitamiinia käytetään ihovoiteissakin, ja yksi tapa hyötyä porkkanan A-vitamiinista on tehdä raastetusta porkkanasta kasvonaamio. Itse aikoinaan mehustin paljonkin porkkanaa ja käytin ylijäävää kuitumäskiä naamiona. Sillä saa myös terveen oranssin sävyn iholle - korvaa mainiosti sävyttävän päivävoiteen.

Kasvis-syöjille toinen loistava A-vitamiinin lähde on vehnänorasjauhe. Sitä on minullakin aina kaapissa.
Alla muutama käytännön vinkki porkkanaherkuiksi.

Porkkana-bataatti-sosekeitto


Gluteenittomat porkkanapihvit


Porkkana-hamppukerma-sosekeitto


Laihduttajan vihanneskeitto


Kasvis-kaalikääryleet


Porkkanalaatikko rieskaset


Yrttimaustetut uunijuurekset


Vohvelit porkkanasoseesta


Välipalaksi pilkottuna


Samaisesta Duken kirjasta löysin listan eniten kasvinsuojeluaineita sisältävistä vihanneksista. Porkkana kuului niihin, joten se kannattaa valita luomuna.


Eilisestä Keski-Suomalaisesta löytyi tämä pikku-uutinen :)

Ihoa hoitavien ruoka-aineiden listan sijalla kolme on SUKLAA :)
Siitä lisää myöhemmin...

sunnuntai 24. maaliskuuta 2013

12 kovaa ryppyjä vastaan - osa 1

Minulla on ryppyjä varmasti ainakin sen mitä normi-ikäiselläni naisella on - jollei enempikin.

Koska en nuorena ymmärtänyt satsata ihonhoidossa tulevaisuuteen.
Koska asuin Espanjan etelä-rannikolla viitisen vuotta ja sain enemmän kuin osani auringosta.
Koska en käyttänyt aurinkolaseja koko sinä aikana.
Koska purjehdin vuoden verran päiväntasaajan maisemissa.
Koska olen taistellut aknenäppylöiden kanssa niin nuoruuden kuin jokaisen raskaudenkin ajan.
Koska geenini eivät ehkä ole siloposkisimmat mahdolliset.

No, siinä nyt ainakin muutama selitys. Mutta koskaan ei ole myöhäistä tehdä sen mitä vielä voi.
James A. Duke - Parantavien ruokien opas on yksi viimeisimpiä kirjalöytöjäni, ja oikein mielenkiintoinen sellainen onkin. Kirjoittaja, luontaislääketieteen tohtori ja yksi maailman johtavista luontaislääkinnän asiantuntijoista listaa luonnonmukaisia hoitokeinoja 80 yleiseen vaivaan.
Rypyt on luokiteltu vaivaksi :D Olkoon sitten niin ja tässä Duken syötäviä apukeinoja siihen vaivaan:

1. Soijaruoat.
Väitteen takana on japanilainen tutkimus jossa selvitettiin soijan isoflavoni aglykonin vaikutusta yli 40-vuotiaiden naisten ihoon. Tosin samaan hengenvetoon kerrotaan, että isoflavoneja saa lähes kaikista syömäkelpoisista pavuista ja usein jopa enemmän kuin soijapavuista. Eli soijapapujen sijaan valitsen suomalaisia keltaisia herneitä, mustapapuja, limanpapuja tai punaisia tarhapapuja. (Niissä kaikissa on jopa enemmän genisteiiniä kuin soijapavuissa.)

Ja käytäntö:
Wokkia leikkopavuista


Valkosipuliset leikkopavut


Valkosipuli-papukeitto


Vietnamilaiset riisirullat


Salaatti idätetyistä mungpavuista


Papusalaatti valkoisista pavuista


Paputäytteiset lehtikaalitacot


Papu-kvinoa-salaatti


Wokki leikkopavuista ja tofusta


Wokki tofusta ja suppilovahveroista


Wokkia kaalista ja tofusta


Paistettua riisiä ja tofua


Pavut siis ovat Duken mukaan kovimmaksi, eli kolmen tähden konstiksi listattu ryppyjenhoitoruoka. Sopii minulle hyvin koska pidän pavuista monessa muodossa. Niitä on minulla aina pakastimessa valmiiksi keitettynä. Sillä konstilla ne on helppo heittää jos minkä sopan sekaan ruuan valmistuksen loppuvaiheessa.




Huomenna listaan kahden tähden ruokakonsteja.