lauantai 16. huhtikuuta 2016

Taimipöydän kuulumiset huhtikuussa


Ei pelkkä taloudellinen tuotto - vaan se hyvänmielen saldo. Siemen- ja multapussin hinnalla ne saa maksimoitua. En nyt ainakaan tänä aurinkoisena huhtikuun aamuna keksi sen parempaa sijoituskohdetta :)

Kasvun ihme, latvotun basilikan aromi sormenpäissä, vastakastellun mullan tuoksu huoneilmassa, sirkkalehtien hento vihreys, tomaatinlehtien tumma rehevyys, topakkana puskevat perunanidut, ensimmäiset nuput...

Eikä tässä korkealta putoa, vaikka sitten halla tai kirvat vikuuttaisi jonkun taimen. Kylvöt aloitan yleensä liian aikaisin - tai sitten unohdan ja teen ne myöhässä. Lidlin siemenpusseista löytyy melkeinpä kaikki tarvittava. Taimimultaa hennon ostaa ehkä sen yhden pussin - loput siemenet kylvän viime syksyiseen tarjoussäkkimultaan. Lannoitankin, kyllä. Nyt ihan Substralilla, kun muistin ostaa kauppareissulla. Jokaiseen kasteluveteen pieni loraus, jota ei sen tarkemmin mitata.

Tämä on hyvänmielen harrastus. Kokeiluja ja kompastelujakin, mutta yleensä kuitenkin iloista ihmettelyä että miten tässä näin hyvin kävi.

Joka kevät päätän hankkia ne kasvivalot - pärjättiin nyt taas kuitenkin avaamalla verhot. Ja vaikka alan ajoissa jemmata maitopurkkeja, niin taaskaan niitä ei ollut tarpeeksi. Luulen muistavani että kukkatarjottimella oli Siikliä - ja siinä pienessä styroxlootassa sitä tummanvihreää lehtikaalia - tai sitten se oli Rosamundaa tai basilikaa. Pitäisi merkata joka purkki - ehkä ensi keväänä jo uskon, että en muista enää huhtikuussa helmikuun kylvösten logiikkaa :D

Black russian -runkotomaatti. Kylvetty 23. helmikuuta, mutta koulimispäivää en ole tainnut laittaa ylös...
Minun itsekasvatusasteikolla tomaatit ovat nyt ihan vankassa varressa ja reippaita. Jatkovarret purkkeihin laitoin eilen, 15.4.
Tässä vanhaa Siperialaista pensastomaattikantaa. Olen kerännyt ja kylvänyt samoja siemeniä jo ainakin reilu kymmenen vuotta. En osaa sanoa, paljonko näissä enää on alkuperäistä jäljellä, ja kuinka paljon ovat risteyneet muiden tomaattien kanssa. Edelleen kuitenkin erittäinkin säänkestävä lajike, josta saa poimia ensimmäisiä avomaan tomaatteja usein jo juhannuksen aikoihin.

Vilmakin kasvaa topakkana. Näille en lisännyt vielä jatkovarsia ruukkuihin. Katson tilannetta kevään mittaan. Jos maa ja sää lämpenevät niin kuin toisinaan suotuisana keväänä käy, istutan tomaatit ulkoruukkuihin, suojaisalle seinustalle toukokuun alkupäivinä.

Chili on haarautunut ihan hyvin ilman latvomistakin. Tämäkin on jotain vanhaa tuntematonta lajiketta. Tänä vuonna siemenet tosin itivät tosi huonosti ja sain vain neljä taimea alulleen. Kyllä niistäkin tulista satoa soppaan tulee ihan riittävästi :)

Nyt vasta kuvasta huomasin, että siellähän taitaa olla jo nuppujakin. Näenkö oikein?

Unohdin kylvää ryhmäpurjot aikanaan - olisi pitänyt aloittaa helmikuussa. Tässä kuitenkin vähän myöhästyneet kylvökset, jotka latvoin eilen ensimmäistä kertaa.

Basilikaa. Vihreän muistin - ja sen punaisen unohdin. Tulossa on nyt kuitenkin sitäkin, vaikka vähän myöhemmässä aikataulussa. Koulin basilikan muutaman taimen ryppäinä - niitä riitti koko styroxlavalliseen. Ensin siinä meinasi loppua into, sitten styroxpotit... Loput taimet tuuppasin kunnon kasoina näihin maitopurkkeihin. Ihan reippaita taimia ovat nyt kuitenkin nämäkin. Siirrän basilikat ulos lasilavan alle heti kun yöpakkaset hellittävät.

Yllättäjiä tänä vuonna ovat isosamettikukat. Viime keväänä ne vikuuttivat kasvussa ja taisivat aloittaa kukinnan vasta heinäkuussa. Mutta nyt - itsekerätyt siemenet itivät ihan mahdottomasti. Muistelin edellistä kituliasta kasvukautta ja koulin taimet pieniin styroxpotteihin, joiden ajattelin riittävän mainiosti. Nyt isosamettikukat sitten kasvavat ihan mahdottomasti. En nyt kuitenkaan näitä enää isompiin ruukkuihin lähde siirtämään. Toivottavasti vaan saisin ulos asap :D

Osan isosamettikukkia koulin vähän isompiin yksittäisruukkuihin. Taimet näissä ovat hieman tukevampia kuin pieneissä styroxpoteissa kasvaneet, mutta yllättävän pieni ero kuitenkin mielestäni.

Tässä alla taas vähän äskeisiä pienempiin muoviruukkuihin istutettuja taimia. Kokonaiskuvksi kuitenkin jäi, että yllättävän pienessäkin ruukussa tulevat taimivaiheen ajan toimeen. Lannoitusta lisään lorauksen jokaiseen kasteluveteen.
Eilen 15.4 kylvin kesä- ja jättikurpitsan siemenet sekä jonkinverran krassia. Takana varsiselleriä, jolle lisäsin vähän pintamultaa.

Ja perunapöydän tilanne: Eilen lisäsin multaa maitopurkitettuihin perunoihin. Ja koska niitä maitopurkkeja ei taaskaan ollut tarpeeksi, osa perunoita on ruukuissa. Heti kun sää vähän lämpenee, laitan perunoiden taimipurkit isoihin styroxlaatikoihin ja vien ulos lasilavan valoon kasvamaan.

Vadeissa isosamettikukkaa turveruukkuihin istutettuna. Nyt kasvuero eteläikkunalla kasvaneisiin alkaa näkyä. Nämä varjoisamman koillis-itä-ikkunan taimet ovat aika pieniä rimpuloita verrattuna eteläisellä ikkunalla kasvaneisiin. Taidan vielä viritellä jonkun apupöydän olohuoneen ikkunan lähelle - teenkin sen nyt samantien :)
Sitäkin tosin pähkäilen, että tykkääkö samettikukka nimenomaan styroxruukuista - eikä ollenkaan näistä turveruukuista? Täytyy ensi keväänä laittaa molemmat rinnan etelän ikkunalle. Sitten sekin selviää.

Pelargonian pistokkaista osa nuupahti. Purjon kasvu ei ole mielestäni nyt ihan parasta. Iisoppiakin laitoin eilen kokeeksi siemenkylvönä ruukkuihin - aiemmin olen kylvänyt sitä vain suoraan ulos. Pihalla (kolmos-nelosen rajamailla) on vielä lumikasoja siellä täällä ja maa on niin routainen, ettei lapiohommiin vielä pääse.

Semmoista minun taimille kuuluu tänään, huhtikuun kuudestoista. Mukavaa viikonloppua sinulle :)

10 kommenttia:

 1. Komiaa! Melkein kuului se sisäisen rukin pörinä tänne asti :) Mulla tomaatit suht hyvin kasvussa. Osa koulittu, ja nekin ilmeisesti vielä hengissä! T Marjo

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos - isollaan on :D
   Olen minä aika hulttio tässä blogihommassa. On niin mukava saada tämmöisiä kivoja kommentteja - ja sitten vaan en millään malta hyvillä pihakeleillä hetkeksi istua päivittämään...

   Ilahdun kuitenkin jokaisesta viestistä. Kiitos :)

   Poista
 2. Sulla on hämmästyttävän hyvännäköisiä taimia sisäkasvatuksen tuloksena! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi Maija :)
   No osa kyllä onnistui ihan hyvin. Purjot ei ole kummosia ja ensimmäinen samettiruusukylvöskin meni löperiksi :)

   Poista
 3. En tajua millä supervoimilla sä nuo kasvisi kasvatat. Mulle iski masennus, että tästä minä ja taimeni emme nouse :D
  Kamala kateus siis noista upeista kasveista.

  Venla

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi - olipa hauska viesti :D

   Ei ne kaikki häävejä ole - ainakaan jos vertaa kasvivalojen kanssa touhuaviin... Meillä on aika iso olohuoneen ikkuna - ja sen verran vanhat lasitkin, että hohkavat viileää. Se ehkä osaltaan auttaa?

   On tämä mukavaa hommaa - meni miten meni :)

   Poista
 4. Täälläkin keväänvihreänä kateudesta ;) Omat tomaattini koulin tänään, kiitos aivan supernerokkaasta putkenpätkäohjeesta! Kädet meni kyllä kyynärpäitä myöten ristiin, kun en ollutkaan ehtinyt kiikuttaa kaikkia varaston nurkissa lojuvia putkenpätkiä metallinkeräyslaatikkoon. Ja kananmunankuoriakin olin säästellyt vaikken ollutkaan ihan varma toimivatko ne purkkien pohjalla enemmän ilmastointia varten vai tarvitseeko tomaatti kalkkia. Mutta yhtä kaikki, purkkien pohjille ne kuorenpalat päätyivät :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei :)

   Kiitos ihanasta viestistä :) Putki on kyllä hyvä apuri - kunhan muistaa kopistella sen tyhjäksi aina joka välissä.
   Kananmunankuoria kerään nonstop - nyt niitä on aika hyvä läjä kasvimaalle etanaesteeksi jemmoissa. Nyt täytyy vielä tarkistaa että mikä oli suotuisa kuunvaihe kuorien rikkomiseen ja levittämiseen - en muista...

   Ihania kevätpäiviä sinulle - ja kyllähän niitä onkin luvassa. Ihan mahtavaa keliä :)

   Poista
 5. Upeaa voimaa, vihreyttä ja todellakin.....täälläkin ihan kateellisena katselen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Marianna :)
   Kiitos viestistä. Ihan rehellisesti voin sanoa, että osa onnistui - ja osa sitten ei niin kehuttavasti. Mutta sehän ei ole ollenkaan tämän harrastuksen pointti :)

   Poista