keskiviikko 3. joulukuuta 2014

Vielä vähän parempi välipala


Jokunen aika sitten esittelin yhden oman välipala- ja evässuosikkini; hapankaali-raejuustosekoituksen. Siihen en ole kyllästynyt vieläkään - mutta ihmettelen juuri, miten meni vuosia, ennenkuin hoksasin lisätä annokseeen ituja...

Nyt talvella tuoreet idut ovat niin ykköstavaraa, ettei niiden puolesta voi liikaa puhua. Itse idättäen idut ovat edullista, vitamiini- ja kivennäisrikasta, monikäyttöistä ja lähes kaloritonta ravintoa. Jos pavut aiheuttavat ilmavaivoja, idätettyinä ne yleensä kuitenkin sopivat lähes kaikkien elimistölle.

Virallisesti kauppatavarana idätyskipon saa alle parillakympillä - ei paha hinta hyvän harrastuksen aloittamiselle sekään, mutta kirppareilta idätysastioita löytyy aika helposti eurolla-parilla. Niin kauan kuin sopiva kippo on hakusalla, voi idätystä ihan mainiosti harrastaa pienisilmäisellä verkkosihdillä. (Se onkin ainut tapa idättää mm. tattaria - ei ainakaan minulla onnistu umpinaisessa idätyskipossa.)

Minulla idätyspiste on yhdellä keittiön kaappihyllyllä tiskialtaan vieressä. Muistilappu osoitettu jokaiselle jääkaapilla kävijälle - samalla voi huuhtaista itukupin :) Siemeniä voi huuhtaista useamminkin kuin pari kertaa päivässä - eivät toisaalta pistä suuremmin pahakseen, vaikka operaatio välillä unohtuisikin...

Vasta valmistunut itusatsi. Kunhan päivä kirkastuu, laitan idut vielä muutamaksi tunniksi ikkunalle vihertymään.
Huuhtaisen satsin vielä kertaalleen - siinä itämättömät siemenet huljuuntuvat pois. Tässä erässä on iHerb:iltä tilattua sarviapila-retiisinsiemen sekoitusta. Mukavan aromikas ituina, mutta itävyysprosentti ei ole ollut ihan paras mahdollinen.
Itusuosikkejani ovat myös mm. helppo sinimailanen ja ruokaisa mungpapu.
Siinä se on - aika täydellinen kaamoksen vastaisku: Ituja, hapankaalia ja nokkosensiemeniä. Mausteena raejuustoa ja hampunsiemeniä.
Uskallan sanoa, että nyt on lautasellinen aika täyttä tavaraa :D






-Liottamisen ja idättämisen seurauksena siementen sisältämien vitamiinien määrä kohoaa ja niiden ravintoaineet muuntuvat helpommin sulaviksi.

-Iduissa on mm. A-, B-, E-, C-, ja D-vitamiinia yhdistyneinä kivennäis- ja hivenaineisiin sekä entsyymeihin.

-Elimistön on helppo käyttää hyväkseen itujen kivennäisaineita, koska niitä liukenemattomaan muotoon sitova fytiini hajoaa idätyksessä.

-Papujen siältämä proteiini muuntuu idätyksessä helposti sulavaksi. Jos palko- tai papukasvit aiheuttavat ilmavaivoja, luultavimmin samat kasvit idätettyinä sopivat kuitenkin mainiosti.

-Idut ovat kuiturikkaita.

-Niissä on myös mm. prebiootteja, DNA-vaurioita korjaavia antioksidantteja ja hyödyllisiä kasvihormoneja.

Alla vielä vanha (huono) kuva tattarin idätyksestä.

Sen verran hapankaalivinkkiä, että tämän vuoden kaalisato tuntuisi olevan aika hyvälaatuinen. Marraskuussa tekemäni hapankaali mehustui helposti - eli onnistuu varmasti hyvin vielä nyt joulukuussakin.

1 kommentti:

  1. Minä olen tehnyt idätyspurkin noin litran lasipurkista ja palasta harsokangasta. Toimii tosi hyvin! Siemenet purkkiin ja harso kiinni (kumi)nauhalla. Huuhtelu aina kun muistaa ja säilytys nurin päin tiskikaapissa.

    Idut on ihania!

    VastaaPoista