torstai 1. joulukuuta 2011

Sosekeitto maa-artisokasta ja varsiselleristä1l maa-artisokan mukuloita
1 puntti varsiselleriä
4 sipulia
1tl suolaa
1tl persiljaa
1/2 tl rouhittua pippurisekoitusta
2dl kermaa

Pikaruokasuunnitelma illaksi oli varsisellerisosekeitto. Selleri on ainakin minulle ollut aina yksi ongelmatapaus... On yksi ns. supervihannes mutta aina maku on jotenkin tökkinyt. Vaikka miten vähän yritti keittoihin lisätä, niin aina sellerin aromi tuntui häiritsevän ja peittävän muut maut.
Kunnes siskoni ohjeisti: Tee keitto pelkästä selleristä. Ja uskokaa tai älkää niin toimii. 

Ja suunnitelmissa oli siis sellerisosekeitto täksikin illaksi. 
Aluksi freesailin kattilan pohjalla oliiviöljyssä muutaman sipulin, sekaan loraus kasvisfondia, vettä, pilkottu selleripuntti ja... Ja tässä kohtaa hyvä suunnitelma petti. Tarkoitus oli silputa sekaan jokunen peruna keitolle rakennetta antamaan, mutta koska en käytä perunaa paljonkaan ei sitä nytkään tietenkään sitten kaapissa ollut. 
Ja heureka - tajusin että maa on edelleen sula ja kävin talikoimassa kipollisen maa-artisokkia takapihan kasvimaalta :)

Minulla on maa-artisokkaa noin kolmen neliön penkki joka tuottaa satoa ihan yhden perheen tarpeiksi. Mukuloita voi poimia kunnes maa umpijäätyy ja taas keväällä ennenkuin itävät, heti kun maa vaan on sula. Maa-artisokka sopii hyvin istutettavaksi johonkin takapihan loukkoon. Varret kasvavat yli kahden metrin korkeuteen ja syksyllä kasvi kukkii keltaisin kukin. Kerran kun istutat mukulat paikalleen, niin sen jälkeen ei tarvitse kuin kerätä satoa. Maahan jää aina juurenpätkiä ja pikkumukuloita, joista kasvaa minun kokemukseni mukaan ilman mitään sen kummempaa hoitoa taas uusia mukuloita.
Minulta voit tulla halutessasi hakemaan omat siemenmukulat:)
Ja tässä valmis maa-artisokka-varsiselleri-sipuli-keitto.
Mausteeksi lisäsin vielä hiukan jauhettua mustapippuria ja kuivapersiljaa ja soseutusvaiheessa kermapurkin.
Erinomaisen hyvä ja pehmeä keitto, hyvin passasivat yhteen tuo hiukan "savunmakuinen" maa-artisokka ja selleri. Sopisi kyllä ihan vaikka vieraillekin tarjottavaksi alkuruokana. Yllättävän paljon muuten sellerin maku peittyi artisokan alle. Keventäjä voi korvata kermapurkin noin sadalla grammalla tuorejuustoa.

Minä lähden nyt saunaan. Mukavaa joulukuun iltaa kaikille lukijoille :)


maa-artisokka keitto / sosekeitto maa-artisokasta / sellerisosekeitto / miten käyttää maa-artisokkaa / maa-artisokan kasvatus / varsiselleri keitto / gluteeniton keitto / dieetti keitto /

1 kommentti:

  1. samat on ajatukset sellerin maun suhteen, täytyy kokeilla ohjettasi!
    -auli

    VastaaPoista