torstai 4. huhtikuuta 2013

Sinun puutarhasi

Vuoden vihreimmät messut - Kevät puutarha 11.-14.4.2013 Helsingin Messukeskuksessa... Tänä vuonna en valitettavasti itse pääse paikan päälle haaveilemaan, hakemaan vinkkejä ja oppimaan uutta - mutta joku teistä lukijoistani pääsee ja ilmaislipuilla :)

Ja näin voit osallistua 2x16€ arvoisen lipun arvontaan: Lähetä eilistapaistoa@gmail.com sähköpostiin kuva puutarhastasi tai parveekkeestasi tai anopinkielestä ikkunalla. Suosikkipaikastasi tai parhaasta ideastasi - ikkunan sisä- tai ulkopuolella...  Jotain vihreää kuitenkin :)
Julkaisen kaikki lähetetyt kuvat 7.4 sunnuntai-iltana. Voit lähettää pelkän kuvan, mutta lukijat varmasti arvostaisivat kuvaan liittyvää pientä tarinaakin.

Parasta puutarhaa ei kenellään ole :) Silläpä siis arvon liput kuvan lähettäneiden kesken. Kaikki puutarhat ja pihat ja partsit ovat hyviä ja kauniita - sellaisia kuin niiden pitääkin olla, omistajiensa näköisiä.

Jollet ole rekisteröitynyt lukija, liitä kuvan mukaan sp-osoite jotta voin ottaa yhteyttä voittajaan maanantaina 8.4.13.
Lähetän liput tiistaina (niin ehtivät perille keskiviikoksi - viimeistään torstaiksi) ja toivotan ihanaa messupäivää jollekulle onnekkaalle :)

Ja jos et itse pääse messuille (esim. välimatkan takia kuten minä :) niin voit ilmanmuuta osallistua ja yllätetään Helsingin seudulla asuva ystäväsi messulipuilla. Lähetän liput toivomaasi osoitteeseen.

Blogin oikeasta yläreunasta löytyvästä linkistä pääset tutustumaan Kevät puutarha messujen ohjelmaan.
Samalla lipulla voit osallistua myös kolmeen muuhun kiinnostavaan tapahtumaan: Oma koti, OmaMökki ja Sisusta.


Ja tässä minun puutarhahaaveideni tilanne:
30.3. eli vajaa viikko sitten kylvämäni lehtikaalit, kukkakaali ja keräkaali ovat itäneet hyvin. Purjo ja salvia eivät ole vielä näyttäytyneet...

20.3 eli reilu kaksi viikkoa sitten kylvetyt basilikat: Sitruuna-, kaneli- ja punainen basilika ovat iskussaan - mutta mikä vaivaa vihreää basilikaa? Takana keskimmäinen astia ammottaa tyhjyyttään. Tein tuskastuneena jo uusintakylvönkin pintakylvönä - ei auttanut sekään. Eli ensikesänä meillä syödään kaikkea muuta mutta ei perusbasilikaa.

27.2. eli reilu kuukausi sitten kylvetyt tomaatit ovat päässeet hyvään vauhtiin. Viikonloppuna ruukutan isompia jo maitopurkkien jatkovarsilla.




keskiviikko 3. huhtikuuta 2013

Rypyttömän ihon tavoittelua...

Jatketaan James A. Duken parantavien ruoka-aineiden listaa ja paranneltavana vaivana siis rypyt.
1. Pavut
2. Porkkana
3. Suklaa
4. Kalaöljyt

5. Vihreä tee
Vihreä tee estää erityisesti auringonvaloon liittyviä ihovaurioita. Teen sisältämät polyfenolit kuten teaniini ovat vahvoja antioksidantteja. Koska vihreä ja valkoinen tee ovat vähemmän jalostettuja kuin musta tee, niissä näyttäisi tutkimusten mukaan olevan enemmän antioksidanttista toimintaa.


Asiantuntijoiden suosittelema jopa viisi kuppia / päivä ei ole ainakaan minulle mikään ongelma. Jätin kahvin ja mustan teen pois jo jokunen vuosi sitten. Aamun aloitan aina vihreällä tai valkoisella teellä - ja sitä meneekin melkeinpä kannullinen aamulehteä lukiessa. Päivällä vaihdan kannuun sekoituksen erilaisia itsekerättyjä yrttejä mikä nyt kulloinkin sattuu sopivalta tuntumaan.




6. Ananas
Ananaksen alfahydroksidihappoja käytetään useissa ihonhoitotuotteissa. Ne auttavat ulointa ihokerrosta pääsemään eroon vanhoista ihosoluista ja tuottamaan uusia. Alfahydroksidihapot sopivat hyvin auringonvalon vaurioittaman ihon nuorentamiseen ja näyttäisivät hillitsevän auringonvalon ihoa vanhentavaa vaikutusta.

Ja mikä parasta, Duke nostaa suomalaisen perinneherkun - mustaherukan ananaksen korvikkeeksi. Mustaherukka on tähän saakka ollut minulle hieman haasteellinen marja, mutta viime aikoina olen tykästynyt siihen kovasti: Kokonaisia mustaherukoita luonnonjogurtin kanssa tai mustaherukka-omenasose-rahkaa. Molemmat olleet tämän talven suosikkeja.

Ananas on yksi hedelmistä joka ei kerää torjunta-aine tai muita kemikaalijäämiä. Eli joskus harvoin jos jotain hedelmiä ostan, niin ananas on yksi niistä. Nyt keväällä niitä saa usein ihan edulliseen kilohintaan.

Huomenna teen juttua aiheeseen liittyvästä kasvonaamiosta.


Tänään sattuikin sopivasti juttua näistä auringon haittavaikutuksilta suojaavista ruuista - kyllä talven jälkeen taas kasvoja kiristi muutaman tunnin jäälenkin jälkeen...
Ananasta ei tänään retkieväinä ollutmutta vihreää teetä kyllä ja sitä piimäpiirakkaa - jo kolmas pellillinen menossa :)


Ei voisi kauniimpaa säätä vapaapäiviksi osua. Aurinko, ystävä, hyvät eväät repussa - kaksi päivää jäällä menneet kuin siivillä. Akut taas ladattu :)

maanantai 1. huhtikuuta 2013

Puolen vuoden smetana

-Esimerkiksi nämä maitohyllyn tuotteet ovat lähes kaikki parasta ennen-tuotteita ja periaatteessa joku tämmöinen smetana ei käytännössä pilaannu ikinä. Mulla on näitä jääkaapissa puoli vuotta, eikä ne mene miksikään.
-Eli niin kauan kun tuote ei näytä, haise tai maistu pahalta eikä siinä ole hometta, se on syömäkelpoista?
-Kyllä, ja siitä ei tarvitse ikinä olla huolissaan että nämä tulisi vaarallisiksi.

Tämä keskustelunpätkä jäi mieleeni viimeisimmästä Kuningaskuluttajasta. Toimittaja Virpi Väisäsen haastateltavana oli Maa- ja metsätalousministeriön ylitarkastaja Sebastian Hielm.

Hauska ja rento kaveri, jolla pokka pitää kertoa puoli vuotta jemmatuista smetanapurkeista... Siinäpä sitä haastetta meille rivikansalaisille.
Näistä vikon verran ylipäivän päniköistä valmistui eilen pellillinen karpalopiirakkaa - sitä riitti noin tunniksi ja tänään taidan tempaista uuden satsin uuniin. Siskokin soitteli aamustaoli innostunut piirakka-ohjeesta kun kaapista sattumalta :D löytyi häneltäkin näitä samoja Cittarin alelaarin euron päniköitä ja hieroskeli sitten vesi kielellä piimäpiirakkaa kasaan jo aamu-yhdeksältä...

Parasta ennen-merkintä on valmistajan asettama päivämäärä jolloin valmistajan mielestä tuote näyttää ja maistuu parhaalta. Ruoka on kuitenkin täysin syömäkelpoista vielä parasta ennen-päivämäärän jälkeenkin. (Esim. kuiva-aineet - kuten jauhot, ryynit, keksit tai mausteet ja maitotuotteet) 
Käytännössä ne ovat tuotteita, jotka eivät muutu missään vaiheessa vaarallisiksi. Niitä voi Hielmin mukaan syödä periaatteessa niin kauan kuin vain viitsii.

Viimeinen käyttöpäivä merkitään herkästi pilaantuviin tuotteisiin. (Käytännössä liha ja kala sekä niistä valmistetut jalosteet.) Sen jälkeen ruokaa ei saa enää myydä kaupassa eikä edes lahjoittaa hyväntekeväisyyteen. Hielmin mukaan niitä voi kuitenkin "järkeä käyttäen" syödä.

Viimeisen käyttöpäivän ruokaan voi tulla kahdenlaisia bakteereja:
Pilaajabakteereja, jotka käytännössä eivät ole vaarallisia, mutta jotka aiheuttavat ruokaan pahaa hajua tai makua.
Taudinaiheuttajabakteereja, jotka aiheuttavat terveysvaaran. Ne voivat olla lihassa / kalassa valmiina tai tarttua niihin teurastamossa tai omassa keittiössä.

Kalassa on yksi taudinaiheuttaja, joka on käytännössä pahempi kuin kaikki muut yhteensä: Listeria-bakteeri. Se viihtyy erityisesti kalassa ja kylmässä, joten kuumentamatta syötävät kalajalosteet (kylmäsavustettu ja graavisuolattu kala) ovat sellaisia joita ei kannata syödä viimeisen käyttöpäivän mentyä. Raskaana oleville / lapsille / vanhuksille suositellaan erityistä varovaisuutta ja välttämään myös viimeisiä myyntipäiviä.

Minulla ei ole mitään traumoja "parasta ennen" maitojalosteita kohtaan. Ostan usein alelaarien juustoja tai muitakin hapanmaitovalmisteita - erityisesti ruuanvalmistukseen käytettäviä. On jääkaapistani löytynyt jokusen viikonkin vanhoja maitorahkoja ja pakastimessa on nytkin viimevuotisia kermapurkkeja...


Ruuan tuoreus on eri asia kuin ylipäivän smetana. Olen kyllä nykyisin käynyt aika vaativaksi joiltain osin: Haluan jauhot ja ryynit mahdollisimman tuoreina, öljyissä tutkin päivämääriä ja nahistuneista vihanneksista en suostu täyttä (jos mitään) hintaa maksamaan. Kalan kanssa olen erityisen nipo - kun on ollut mahdollisuus saada vastapyydettyä kuhafilettä, ei pussilohi enää vakuuta.

Semmoisia mietteitä näin Pääsiäispäivänä. Jos Eilisellä paistolla olisi jakaa kunniamerkkejä, niin yksi sellainen lähtisi Sebastian Hielmille. Annetaan nyt julkinen tunnustus kuitenkin: Tosi mies jonka lusikka ei puoli vuotta vanhan smetanapurkin edessä vapise  :D