torstai 25. kesäkuuta 2015

Tee itse roskiskehikko lavakauluksista

Joku rakentaa roskakatoksen siihen samaan rytinään talon kanssa - toisille se on pihan / puutarhan yleisilmeen rakentelussa vähintäänkin aika korkealla tärkeysjärjestyksessä. Ja sitten on meitä, jotka eivät kasvimaata lapioidessa jouda keskittyä moisiin pikkuseikkoihin kuin roskis :)
Meilläkin, heti tontin sisääntulonurkkauksessa yksinään töröttävä "Sulo" on kivistänyt silmiä jo vuosia. On vaan muka ollut jotenkin liian iso projekti tartuttavaksi - eikä valmiiden katosten hinta ja muotoilu ole ihan vakuuttanut...


Roskiksemme takana on pieni ylijäämähuntta, joka jää parkissa olevan auton ja roskiksen varjoon. Viime kesänä ladoin nurkkaan muutaman lavakauluksen kun tarvitsin jemmapaikkaa ylimääräiselle mullalle. Tänä keväänä latasin muutaman kauluksen lisää - niihin tallensin uuden parkkipaikan alta jäävää hiekkamultaa - ja nyt siellä jämämultalaareissa kasvaa perunoita...

"Sulo" seisoskeli siinä multalavojen kyljessä ja huomasin, että sehän on ihan sopulevyinen lavakauluksen kanssa. Entä jos sahaisi toisen päädyn lavakehikosta pois, niin siinähän se olisi - roskakatos. Ja senkin huomasin, että kuusi lavakaulusta on aika täydellisen sopiva korkeus perus-sulolle. Roskis jää piiloon, mutta sivureunankin yli yltää vielä hyvin avata kannen.
Sahasin maassa lavojen pitkät sivut aukkoon sopiviksi - onnistuu ihan helposti käsisahalla. Mitta määräytyi takanaolevan multakehikon ja asfalttireunan väliin mahtuvaksi - päädystä lähti noin 5cm.
Alkusuunnitelma oli jäykistää etureuna sisäsyrjiin naulattavalla rimalla. Sopivaa pätkää liiteristä etsiessä toin sovitukseen myös paneelinpätkän - ja siitä roskiskehikkoajatus senkun jalostui...
Raakapaneelin pontti sattui olemaan leveydeltään millilleen sopiva lavakauluksen lautaan - ja samalla saatiin kiva pieni reunus katoksen suuaukkoon :)
Tiiltä käytin lavan etureunaa poissahatessa. Se tuki ympyräkehikkoa auki sen verran että sahaaminen onnistui.
Ensin kiinnitimme ylälaudan. Panelista sahattiin lavakauluksen levyinen pätkä - sillä kehikko asettui suoraan. Ennen ylälaudan kiinnitystä kannattaa mallata etureunan pystylautakin kohdilleen, niin yläreunasta tulee siisti. Tässä kuvassa meidän katoksen ylälaudan ruuvailut. Kokeilin aluksi hieman paksumpaa ruuvia - reuna lähti halkeamaan...
4 x 50mm ruuvi toimi paneelin pontissa ja lavakauluksen reunassa - ei halkaissut lautoja.

Kun ylätukilauta oli paikallaan, kiinnitin sivulaudat.
Käytetyt lavakaulukset eivät ole ihan millimetritavaraa - osassa saranatkin ovat hiukan löystyneet tai vääntyneet. Vaikka sahausmitta olisi tarkka, päällekäin aseteltuna reunoissa on pieniä heittoja. Kun etuosan paneelilauta on ala- ja yläreunastaan ruuvattu kiinni, raot huomaa.

Paukauttamalla lavakauluksen takaosan saranaa kevyesti vasaralla (saranapelti kyllä antaa periksi) lavan lautareuna napsahtaa tiiviisti paikalleen etuosan paneeliponttiin.


Aika täydellinen sauma :)


Kiinnitin jokaisen sivulaudan etupaneeliin kahdella ruuvilla - aina noin kolmen sentin etäisyydeltä ylä- ja alareunasta reunasta halkeamisen estämiseksi.
80cm levyisen lavakauluskehikon etureunaan lisätyt noin 10cm paneelireunat ovat juuri sopivat. Ne viimeistelevät reunan ja edelleen "sulo" mahtuu nätisti aukosta
Se on siinä - teeitse roskakatos. Aikaa meni ehkä parisen tuntia. Työvälineinä rullamitta, kynä, pokasaha ja akkukäyttöinen ruuvinväännin (meisselilläkin onnistunee, mutta vaatii jo vähän hermoja...)

Tämä tee-itse-katos onnistuu ihan naisvoimin, edes kynsilakka ei lohkeillut projektissa :)
Joku pikku apulainen on hyvä olla paikalla - ylimääräinen käsipari helpottaa lavakaulusten päällekäin nostelua ja kulmaliitoksen mallailua - tällä kertaa kiitos Lempi-tyttärelle :)

Roskiksen alle jo vuosia sitten ladottu kiveys sattui sekin sopimaan leveydeltään melkeinpä sentilleen lavakauluksen mittaan. Asettelen vielä pienet laattakiven palat nurkkien alle, jotta kehys irtoaa hiukan maasta


Roskakatos lavakauluksista:

Tarvikkeet
6 x lavakaulus (80cm x 120cm kaulus on aika täydellisen passeli perus-sulolle)
3,2m ulkoverhouspaneelia (2 x 120cm ja 1 x 80cm)
28 torx ruuvia (ruuvien määrä sovellettavissa - nämä riittivät meille)

Käytettyjä lavakauluksia löytyy teollisuusalueilta. Pienille yrityksille ovat pääsääntöisesti jätettä, ja niitä saa ainakin meidän nurkilla ihan kysymällä (pullapussi ja kahvipaketti kiitokseksi ja kehtaat hakea toistekin :)

Raakapaneelin hinta on noin euron metri. Jos sahaat palat valmiiksi jo kaupassa, niin mahtuvat peräkonttiin.

Ruuveina käytin nyt näitä edelläesiteltyjä 4 x 50mm torxeja - koska niitä löytyi autotallista. Puurakentamisen ammattilaisilta voit tiedustella, josko on joku parempi vaihtoehto. Ruuveja naulojen sijaan käyttämällä rakennelma on tarvittaessa helppo purkaakin hetkessä.

Eli jos viitsit etsiskellä käytetyt lavakaulukset - ja saat käyttöösi allaolevat työvälineet, roskiskatoksen kustannukset ovat muutaman euron luokkaa.
Itse aion vielä maalata koko komeuden, mutta siihenkin löytyy autotallista jämäpurkki tummanruskeaa listamaalia - sitä samaa jolla petrailin vanhat altakasteluruukut :)

Käyttämäni lavakaulukset ovat pyörineet takapihalla jo jonkun viikon - ja pajojen nurkilla ainakin talven yli... Eli ovat multaisia ja märkiä. Kunhan nyt saadaan aurinkoa ja kuivuvat, niin laitan kuvaa tästäkin maalilla viimeisteltynä. Tämä roskiskatos oli koeversio, joten käytin ihan tarkoituksella niitä kaikkein rumimpia ja huonokuntoisimpia lavakauluksia mitä minulta löytyi - en hennonut alkaa sahailemaan palasiksi ihan parhaimpia :) Normikaulukset (jopa käytetyt) ovat yleensä huomattavasti siistimpiä. Toisaalta, huonommatkin kelpaavat, jos suunnitelmissa on maalata kehikko peittävällä öljymaalilla.

En ainakaan vielä halua kehikkoon kattoa - tykkään että paketti olisi mahdollisimman matala ja huomaamaton. Kokeilen systeemiä nyt ensin talven yli käytännössä ja mietin sitten uudelleen. Roskis on ollut nyt parikymmentä vuotta taivasalla eikä lumi ole suuremmin haitannut.

Tämä malli on siis amatööri-inspiraation tulos. Jos jollakulla alan ammattilaisella on aiheeseen rakentamista helpottavia vinkkejä tai kehitysideoita, niin tervetuloa vaan kommentoimaan :)

Meillä mies kotiin tullessaan hiukan hymähteli, muttei nyt ainakaan suoraan tyrmännytkään uutta roskiskaulusta. Oli mieltä, että poikittain oleva paneeli voisi olla jotain tukevampaa tavaraa (esimerkki) - toisi jämäkkyyttä yleisilmeeseen - ehkä niin :)

Vinkkejä lavakaulusten käyttöön puutarhassa.

helppo edullinen roskakatos roskiskatos rakentaminen ohje malli teko-ohje tee itse lavakaulus lavakehikko

1 kommentti:

  1. Wau ! Olen myös jo monta vuotta haaveillut tuollaisesta kehikosta roskiksen ympärille. Joo kyllä, niitä valmiskehikoitakin on, mutta tämä antoi pontta, josko tekisi ihan itse. Mahtava postaus, kiitti !

    VastaaPoista