torstai 21. toukokuuta 2015

Valmistautumista

Nyt eletään niitä kevään kuumimpia hetkiä. Kirjaimellisesti - olen odottanut tätä kuin kuuta nousevaa :) Maanantaina, uuden kuun päivänä leikkasin tappiinsa kituliaat pensasmustikat, höyhenpensaan, pari hortensiaa, marjaomenapensaan - ja mitähän muuta... Naapureilla lienee riitti sääliviä katseita kun kaatosateella niitä ähräilin. Ja sen verran satoi, että turha pähkäily parhaasta katkaisukohdasta jäi väliin...
Mutta nyt siis eletään toukokuun kasvavan kuun aikaa. Ja mikä eniten odotan, 26-27.5 neitsytpäiviä, niitä maagisia puutarhapäiviä. Neitsytpäivistä sanotaan, että kaikki silloin kylvetty tai istutettu itää ja kasvaa hyvin. Se olisi myös otollinen aika siirtää kasveja.
Nämä muutama odotuspäivä on nyt hyvä käyttää kylvöihin ja istutuksiin valmistautumiseen. Minulla tontti onkin jo pieniä monttukraatereita täynnä :)
Etualalle kuunliljoja, ympyrälaatoituksen taakse pensasmustikoita ja siihen varsinaiseen kasvimaalänttiin pensastomaatteja, kesäkurpitsaa. purjoja, lehtikaalia...

Yläkuvassa viime viikkojen lapioprojekti; entisen leikkimökin pohjalle valmistuva kasvimaa. Ja kuten "hyvinsuunnitelluille" puutarhaprojekteilla tuppaa käydä - ne levähtävät... Tässä tapauksessa leikkimökin pohjaa jatkettiinkin toinen mokoma - onneksi löytyi vielä samanlaisia laattoja. Ja miehen grillikin joutui toiselle nurkalle - tuo hieno ympyrälaatoitus oli ihan pakko yhdistää kasvimaasysteemiin. Ja kuin kruunuksi, siihen löytyi kierrätyskeskuksesta kahdella eurolla metallinen kukkateline. Voi että olin iloinen siitäkin. Ja viime viikon torstaina samaisessa kierrätyskeskuksessa olin vähintääkin yhtä tyytyväinen. Heti ovella odotti neljä puutarhatuolia, Asko Classic -sarjaa, tosi tukevat ja hyvät istua - neljä kappaletta yht, 32€. Näitä en ajatellut öljytä, vaan jättää harmaantumaan. Vielä jostain keksittävä sopiva pöytä.


Useampikin lukija on laittanut viestiä ja kysellyt toukokuun alussa ulosistuttamieni tomaattien vointia. Hengissä ovat, mutta sen verran viileä kausi sattui, etteivät suuremmin ole tuuheutuneet...
Nämä pensastomaatit ovat olleet Lidlin muovitunnelissa. Rei'itetty muovi ei lienee ihmeemmin suojaa, harso olisi varmasti ollut lämpimämpi. Tai parempi vielä jos olisi ollut molemmat. Luin jostain vanhasta puutarhalehdestä, että nimenomaan setti, jossa kaaren päälle laitetaan muovi ja harso (muovi alle) olisi jo aika hyvä suoja jopa muutamalle pakkasasteelle.
Pakkasta ei meidän tontilla ole mittarin mukaan käynyt (kolmos-nelosen rajoilla), mutta lähellä kyllä...

Ja taimihan oli huomattavasti pidempi hujoppi ulosistuttaessa. Hautaan aina kaiken liikenevän varren maahan ja jätän vain parhaan latvatupsun näkysälle. Syvään istuttaminen auttaa myös kosteuden hallinnassa. Lisään taimien juurelle ruohosilppua katteeksi, enkä normikesänä oikeastaan kastele tomaatteja kuin tosi poikkeustilanteessa

Vilma -ruukkutomaattteja laitoin jokusen kokeeksi lasilavaan (lava on keskeltä noin 1m korkuinen). Ovat pärjänneet ihan hyvin, latva on tummanvihreä ja taimet ihan tanakoita. Sen verran kehitystä on tullut, että alkoivat kukkia aika pian ulosistutuksen jälkeen. Eli mitenkään kylmänarka ei ole tämäkään lajike.

Vein osan tomaatintaimia purkeissaan ulos 6.5. Ovat nyt näillä keleillä ainakin karaistuneet :) Suojana oli Lidlin kasvutunnelin muovi. Kaikki ovat ihan kunnossa. Kovin tarkasti en ole niitä vielä tutkinut - kiinnostaa kyllä, onko näissä eroa niihin taimiin, jotka ovat edelleen sisäikkunalla
Lehtikaaleilla en voi leuhkia :D Esikasvatus oli yhtä kituuttamista. Veinkin pienet kellastuneet taimet ulos lasilavaan jo huhtikuun puolivälissä. Siellä piristyivät aika äkkiä. Eli jotain säätöä lehtikaalien esikasvatukseen meinaan tehdä. Edelleen aion kokeilla tulevana keväänä aikaista kylvöä, mutta myös mahdollisimman aikaista ulossiirtoa. Nämä - kuten käytännössä kaiken muunkin vielä poteissaan olevan meinaan istutella penkkeihin ensiviikon neitsytpäivinä.

Eipä täällä sen kummempia. Lapioprojektina on tänä keväänä myös uusi parkkipaikka, Lavakauluksia olen taas metsästellyt teollisuuskadun pajoista ja kärrännyt sateiden välissä eessuntaas multaa, hiekkaa, hevonpeetä, soraa, kiviä, laattoja, taimia...
Keväistä työn iloa sinullekin :) Ja muista ne neitsytpäivät!

12 kommenttia:

 1. Mun kokemus Lidlin kasvutunnelista, koko tunneli oli hevostarhassa ja hevoset naapurin lehmien seassa...se tunneli lensi hienosti tuulessa (vaikka ruuvasin kaaret syvään maahan).
  No keräilin hevoset ja mies mutinan kanssa korjasi aitalankoja, kahvitin lehmien isännän.
  Revin muovit hiiteen ja vaihdoin hallaharson tilalle.

  Hevoset katsoo silmät pyörien vieläkin tunneleitani (tein kohopenkit, risuja, hevosenkakkaa, olkea, peltomultaa, kanankakkamultaa - hautunut viitisenvuotta vanhassa lantalassa) ja pistin paprikaviljelmäni ekan kerran ulos (ennen ne on kasvaneet ruukuissa terassilla, mutta tänä vuonna jostain syystä jokaikinen siemen iti ja hukun taimiin), tallin seinustalle, tarhojen ja tallin väliin (saan heiteltyä hevosten juottoaltaiden "käytetyt vedet" paprikoille hyötykäyttöön).

  Hevosten mielestä huoooono idea, nuo kasvutunnelit. saas nähä miten käy.

  Muutaman "Johanna" tomaatin laitoin myös tuonne. Oliko ne lähettämäsi Sibiriat pensastomaattia (nypinkö varkaat?) vai sekoitanko kirjoituksissasi nyt lajikkeet?

  Terkuin
  -mari-

  VastaaPoista
 2. Moi Mari :)
  Huomasin saman sen Lidlin tunnelin kanssa heti alkuunsa - päätyjen maakoukut eivät riitä pitämään muovia paikoillaan. Laitoin painokivet (vanhoja kiuaskiviä) muutamaan kohtaan reunioille ja hyvin on meillä pysynyt. Ehkä sitten vähän suojaisampi paikka takaseinustalla.

  Oot sitten rakentanu ihan oikeaoppisen lämpöpenkin :) Mulla tapana vain kaivaa monttuja penkkeihin ja kipata sinne haravointisilppua ja puolitekeentynyt lämpökompostorin sisältö ja sitten taas mullat takas päälle peitteeksi Vois tietysti yhden kerran rakentaa senkin ihan ohjeidenkin mukaan...

  Se pensastomaattikanta, joka minulla on ja jota sinullekin lähetin, on vanhaa kantaa, jonka joskus tilasin. Mielestäni olen ihan varma, että oli alkujaan Sibiriaa, mutta on lienee ristetytynyt yli kymmenen vuoden ajan muiden tomaattien kanssa? Yksi asiaan vihkiytynyt tomaattiharrastelija kasvattelee nyt niitä minunkin siemeniä ja sanoi että ainakin taimivaiheessa lehti on erilainen kuin Sibirialla. Se on kuitenkin pensastomaatti, eli annan sivuhaarojen kasvaa ainakin loppukesään saakka. Minulla on kasvanut aina tosi tuuheaksi ja noin metrin korkuiseksi - tosin ruukuissa osa rönsyjä keikahtaa alaspäinkin. Ensimmäiset pienet vihreät tomaatit jo löysin ikkunalla olevista taimista :)

  Puutarhailoa sinulle :)

  VastaaPoista
 3. Sulla kaivuutyömaatkin näyttää niin siistiltä :) Minä kun aloitan maalla jonkun projektin, niin se röyhähtää yleensä joka puolelle pihaa ja päivän päätteeksi siellä sun täällä on jotain keskeneräistä, työkaluja ja kottikärryjä. Oletko niin onnellinen pihan omistaja, ettei teillä ole vuohenputkea missään? Tänä keväänä olen sitä opetellut syömään, mutta meiltä se ei syömällä lopu ja kasvustot maalla metsätontilla niin isoja, että mitään ei ole tehtävissä. Nokkosta en edes enää pidä rikkana vaan ravintona, mutta vuohenputkea inhoan.

  Lehtikaalin taimesi näyttävät hienoilta. Minä taisin laittaa omani hieman liian myöhään kasvihuoneeseen ja tällä hetkellä taimet ovat vasta sirkkalehtiasteella. En siltikään panikoi kun lehtikaali kasvaa siellä syksypuolella niin pitkään, että satoa tulee varmasti. Viimevuotista lehtikaalisilppua on vielä pakkasessa syötäväksi, joten ilmankaan ei tarvii olla. Onnistutko saamaan kyssäkaalista hyviä kaalinpäitä? Tykkäisin sitä kasvattaa, mutta parina kesänä kun olen kokeillut, niin tuloksena on ollut vain laihoja, pitkiä ruippanoita. Muutaman mukulamaisen kyssäkaalin olen ainoastaan onnistunut kasvattamaan.

  On tämä vaan mukavaa aikaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Anna :)
   Kiirettä pitää... En ole malttanut konetta edes availla päivä- ja viikkokausiin vaikka paljon olisi kerrottavaa :)
   Kyssäkaalia kokeilin viime kesänä, mutta kirvat söivät lehdet ihan alkuunsa. Nyt kylvin ne harson alle ja näyttäisivät olevan ihan hyvällä mallilla. Mitään en kuitenkaan osaa aiheesta vielä vinkata kun itsekin vasta kokeilen koko hommaa. Sen tosin meinaan, että ensi kevääksi tilaan jättikyssäkaalin siemeniä. Niitä etsiskelin nytkin, mutten löytänyt alueen kaupoista.
   Lehtikaalithan ovat ihan mahtavassa kunnossa nyt - ei toukan toukkaa ole löytynyt edes niistä jotka ovat olleet alusta saakka avomaalla.

   Puutarhailoa sinulle :)

   Poista
 4. Onks mun kone menny rikki,kunlemppariblogiin ei oo tullu juttupäivityksiä?
  Toivottavasti kaikki on hyvin...

  -mari-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Anteeksi Mari. Ihan oikeasti minulla oli moneen kertaan tosi huono omatunto kun tämä ihana blogiharrastus vaan jäi ja jäi... Sitten kun aikaa päivityksen väliin menee muutama päivä, tulee jo turhautuminen että menköön sitten viikko - ja sitä rataa. Ja eilen kun kirjoittelin pikakuulumisia niin kyllä oli taas mukava hetki - kuin tapaisi vanhan ystävän :)

   Poista
 5. Siis oikeesti, kohta on juhannus eikä tämä blogi päivity mihinkään! t. Kärsimätön

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei. Ihan aiheesta huomautat. Anteeksi. Tänä keväänä vain iski joku ihan päätä sekoittava puutarhahulluus. Aloitin jonkun lapiohomman joka nurkalla. Kaikki ovat vieläkin vaiheessa - mutta vieläkään en ole yhtään kyllästynyt. Nyt sataa siihen malliin, että pakko lienee pitää välipäivä - josko ajelisin kurkkimaan taimialeja :D

   Poista
 6. Olen parin viikon päästä menossa Jyväskylään, Te teette aina niin hyviä löytöjä kirppiksiltä ja kerrätyskeskuksista, olisiko vinkkejä minne mennä? :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi :) Nyt kesäaikaan eivät ole ehkä ihan parhaimmillaan, mutta onnea kierrokselle. SPR -kirppiksiltä etsiskelen usein kirjoja (Kirri ja Ahjokatu). Kerrätysmyymälä löytyy ihan keskstasta Harjun portaiden läheltä - ja kaksi muuta Seppälänkankaan alueelta (toinen Kirpparilla kirpparin vastapäätä). Ne ovat omia suosikkejani. Pöytäkirppareista en niin perusta.

   Poista
 7. Minne oot kadonnu :o

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Anteeksi hiljaiselo. Piha vei nyt naista. Ihan hullu - mutta kova lapioimaan...

   Poista