lauantai 9. toukokuuta 2015

Juurikasvien kylvöpäivä


Tämä keväinen vähenevän kuun aika on pitkä kaksiviikkoinen... Muuta maan alle kylvettävää minulla ei oikeastaan tällä kertaa ole, kuin peruna, kyssäkaali ja palsternakka. Osan tomaatteja ehdin ulkoistaa kasvavan kuun viimeisinä päivinä alkukuusta - ja nyt vähän harmittaa kun en enempääkin niitä silloin urakoinut multiin. Tämä pilvihutuinen keli on mielestäni ihan täydellinen sisällä kasvatettujen taimien karaisuun ja ulosistutukseen. Parin viikon sääennusteissa ei näkynyt yöpakkasia - eikä toisaalta porottavaa aurinkoakaan. Istuttamani kymmenkunta ruukku- ja pensastomaattia ovat nyt olleet ulkona kohta viikon päivät - ja hyvin näyttävät kotiutuneen. Suurin osa muitakin taimia on jo kyllä ulkona lasilavassa odottamassa suotuisaa istustuspäivää.

Perinteiset ohjeet istutusajankohdille voisi kyllä nekin tilanteen mukaan välillä kyseenalaistaa... Kesäkuun kymmenes kummittelee vieläkin "virallisena ohjeena" monessa kohtaa, mutta kyllä kevään edistymistä voi seurata ihan konkreettisesti pihamaalla ja säätiedotuksista. Ja jokaisella pihalla on niitä suojaisia ja lämpimiä kohtia, joissa voi ottaa vähän etumatkaa kesään :)

Itse en muista tällä tontilla yhtään yöpakkasta viimeiseen pariinkymmeneen vuoteen kesäkuussa - enkä kyllä toukokuussakaan. Piha on vyöhykejakoon nähden (kolmos-nelos rajamaa) suojainen kohta - moreenimäen nyppylä, johon halla ei ihan ensimmäisenä nouse. Maapohjakin on nopeasti lämpenevää ja kuivuvaa hiekkamultaa ja lähes kaikki penkit kohopenkkejä. Eli vaikka tänä talvena lunta oli reilusti - ja se suli myöhään, maapohja on ollut jo pitkään kylvövalmista - kuiva ja lämmin.

Kylvösten merkkitikkusysteemi: Tikut pystyssä - siemenet kylvetty. Tikut kupeellaan - sopiva kumppanuuskasvi valittu, mutta odottelen kuukalenterin mukaista suotuisaa kylvö- tai istutuspäivää. Yksi on minun kylvöpuuhissa varmaa - enää minuutinkaan päästä en muista onko joku jo rivi kylvetty vai ei - saati sitten että mitä siinä on...
Taustalla kuvassa näkyvät mansikat talvehtivat tällä kertaa hyvin. Edellinen vähäluminen talvi vikuutti kohopenkeissä kasvavia taimia ja viime kesäinen mansikkasato oli ennätyshuono.



Eilen kylvin palsternakan ja kyssäkaalin siemenet. Kahdesta Lidlin kasvitunnelisarjasta jäi yli putkikaaria - ja kunhan ehdin, haen päälle harsoa. Tarkoitus on laittaa tähän penkkiin kyssäkaalin ja palsternakan lisäksi lehtikaalia - ja Lidlin kasvitunnelin mukana tullut rei'itetty muovi ei palvele kaalien suojana...
Viime kesänä kirvat - tai mitkä lie söivät kyssäkaalin lehdet ihan alkuunsa - ja lehtikaalia vikuuttivat toukat pahemmin kuin koskaan. Kokeilen nyt yhden kaalipenkin kanssa, josko umpiharsotus toimisi. Keskikesän paikkeilla toukat ovat yleensä hävinneet / vähentyneet - eli silloin suojauksen voi jo poistaa. Isoja, hyvään kasvuun päässeitä taimia ei enää jokunen toukka hidasta. Kuten huomaatte, samettiruusu lehtikaalin kainalossa ei suuresti auttanut :) Edelleen kuitenkin aion kylvää samettiruusua jokaiseen istutuspenkkiin.





Parsa ei petä koskaan - se nousee päättäväisenä kevät toisensa jälkeen. Meidän leveysasteilla toukokuun alkupäivinä.

Valkosipulitkin ovat hyvällä alullaan. Lisäsin viljelyksiä nyt koko penkin leveydelle. Talvetin itusilmuja jääkaapissa talven yli ja istutin ne keväällä harson alle.
Etanoillekin on jo tuhkakupit valmiudessa joka penkin päässä. Olenko vähän ilkeä?
Nostin osan tomaatintaimia purkeissaan muovitunneliin karaistumaan. Styroxlavoissa krassin- ja lehtikaalin kylvöksiä.
Tämä takapihan kasvimaa on aikalailla helppohoitoinen. Laatat käytävillä ja ruohosilppukate ovat pitäneet rikkaruohot poissa. Eipä tässä keväällä paljon muuta hommaa ole kuin käytävien lakaisu ja siemenkylvöt. Penkit ovat syvämultaisia, enkä käännä niitä sen kummemmin kuin haramaalla isommat edelliskesäiset lehtiroskat pinnasta pois. Etupihaprojektina on nyt uusi pieni kasvimaa sinnekin. Vähän vielä hakee muotoaan, mutta laitan kuvia kunhan idea selkenee.

Tässä kuva vanhasta puutarhani haavevihkosta - paljon lapiohommia tiedossa...


Ja tässä osapuilleen nykyinen tilanne samasta takapihasta - eri suunnasta kuvattuna.

Pari huomiota kuukalenterista tulevalle viikolle:
10.5 vähenevän kuun kaurispäivä - suotuisa juurikasvien kylvöön ja istutukseen.
11-12.5 vähenevän kuun vesimiespäiviä - ei suotuisa ajankohta kylvöihin mutta kitkemiseen kyllä
13-14.5 vähenevän kuun kalapäiviä - suotuisa ajankohta perunan istutukseen
18.5 uuden kuun päivä - suotuisa huonokuntoisten kasvien leikkaamiseen. Itse meinasin leikata ja siirtää pensasmustikan taimet, jotka jo ties monettako vuotta kituuttavat puolikuntoisina.

Aurinkoista äitienpäivää sinulle :)

11 kommenttia:

  1. Sinulta saadut tomaatinsiemenet olivat kyllä ihan huippuja. Tuolla ikkunalla on rivi pontevia tomaatintaimia joissa on kukkia ja muutama raakilekin jo. Ulos en niitä ole vielä uskaltanut viedä. Seuraavaksi pitäisikin sitten kylvää kasvimaan siemenet (minä en tee sitä minkään kalenterin mukaan :) ) Onko nuo numerot noissa sinun merkintätikuissa päivämäärä? Katselin vaan että jos on niin vähän edistää sinun kalenterisi ;D Tomaatinkuvia mielelläni näkisin lisää, että miltä sinun tomaattisi siellä ulkosalla näyttää?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Susu viestistä :)
      Kiva kuulla että tomaatit ovat mallillaan. En tiedä teidän ilmastoa, mutta itse olen aina vienyt tomaatit ulos viimeistään toukokuun puolessa. Viime kesäkuu tosin oli aika kalsea ja juhannusviikolla mentiin lähelle nollaa parina yönä. Silloinkaan nämä tomaatit eivät säikähtäneet, vaikka eivät olleet edes muovin alla.

      No just - taisi olla taas äiti vähän väsynyt kun merkkasi tikkuja :D (ja selityksenä lukijoille: poistin jutusta kuvan, jossa olin merkannut toissapäiväisen kylvöpäivän kesäkuuksi)

      Laitan taas tomaattikuulumisia kun tilanne edistyy. Minun tomaateissa ei vielä ole raakileita, vasta kukkivat. Olen nyt lapioimassa pientä kasvimaalänttiä etupihalle. On vähän aurinkoisempi paikka kuin takapihan kasvimaa ja siihen laitan vähän tomaattiakin. Suurimman osan tomaatteja meinaan edelleen ruukuttaa.

      Poista
  2. Mahtava lukea rutiininsa kehittäneiden konkarikasvattajien blogeja, niistä löytää itselle joka kerta jotain hienoa. Ja nyt juuri puhun sinusta :) Tuo kylvötikkusysteemin kopioituu kyllä saman tien itselleni, paperilaput ovat aina hukassa siinä vaiheessa, kun pitäisi pistää siemeniä multaan. Juhuu, nyt vaan tekee suunnitelman paperille, kirjaa suunnitelman mukaiset tikut valmiiksi ja käy sitten tökkimässä ne kyljelleen kasvimaalle. Vielä voisi laittaa tietysti kylvöpäivänkin valmiiksi (ja kiinni myös pussiin), niin tietää, milloin mitäkin tekee. Eivätkä aivot turhan takia rasitu!

    Mitenkäs kurpitsat, milloin olet uskaltanut niitä pihalle? Itse vein pari vuotta sitten jättikurpitsan ulos noin 15.5. mutta välillä en meinaa uskaltaa kesäkurpitsoita edes kesäkuun 10. päivä. Hallat meillä menee vähän kuin teilläkin, joten ajattelin käyttää sinun viisauttasi tässä asiassa hyväksi :)

    Sini K.
    joka uskaltaa kyllä kaiken kukkasten kanssa mutta satokasvit on vähän arempi asia
    www.kasvihormoni.fi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Sini ja kiitos kommentista :)
      Ihan tilanteen mukaan olen kurpitsatkin ulkoistanut. Viime keväänä aloitin taimikasvatuksen tosi ajoissa, jo huhtikuun alussa - ja taisin viedä ne ulos heti toukokuun alkupäivinä. Eipä se sitten kuitenkaan auttanut - kesäkuu oli niin kylmä, että ei sato ainakaan aikaistunut - eikä ollut häävi muutenkaan...

      Nämä kasvattamani tomaatit ovat kestäviä avomaantomaatteja - eli ne kyllä kokemukseni mukaan kestävät melkein nollakelinkin. Kurpitsojen kanssa saa olla vähän varovaisempi, mutta aika kestäviä ovat nekin. Yleensä olen harsottanut ne varuiksi alussa - usein tuplaharsolla ja levittänyt lämmittävää olkea (tai muuta kuivaheinää) juurennniskaan. Katson nyt tämän viikon sateet ja jos siitä taas lämpenee, niin vien ainakin osan kurpitsantaimiakin ulos loppuviikosta.

      Ennen olin niin aikaansaava, että merkkasin kaikkiin tikkuihin myös latinalaisen nimen. Siinä sivussa oppi sitten nekin. Nyt se hyvä tapa on hiipunut mutta mietin että pitäisi ottaa taas rutiiniksi. Eihän nuo kertsiveitset mitään maailman esteettisimpiä ole, mutta käteviä kyllä kasvimaalla :)

      Minä nyt eka kertaa esikasvatin kukkia - samettiruusuja. Ihan innostuin aiheesta kun onnistuivat ihan yli odotusten. Yllättävän helppoja olivat, yksittäiskylvönä samassa potissa siemenkylvöstä ulosistutukseen. Ensi vuonna meinaan laittaa paljon enemmän :)
      Olen monena vuonna suunnitellut istutuskarttaa mutta aina jää... Sen verran tein suunnitelmia, että lunttilapulle laitoin kumppanuuskasvilistoja ja niiden mukaan tein penkkejä.

      Iloa sinulle puutarhatouhuihin :)

      Poista
  3. Sinulla on kerrassaan mahtava kasvimaa, ja tietoa paljon. Minä täällä tuskailen lehtikaalen taimien kanssa, kun ei ne kasva sisällä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei vaan :)
      Et ole ainut joka tuskailee lehtikaalien kanssa... Itse vein sisällä kituuttavat taimet ulos jo reilu pari viikkoa sitten ja siellä ovat piristyneet. Ovat siis vielä alkuperäisissä istutuspoteissa, mutta ovat muuttuneet tummanvihreiksi ja tuuhistuneet hyvin. Minulla taimet ovat lasilavassa, mutta jos sinulla ei sellaista ole, niin kokeilepa viedä taimet ulos vaikka harson alle. Näyttäisi että tykkäävät viileästä.

      Poista
  4. Ihailtavan siistiä. Meillä noin suoran ja hienon kasvimaan teko savimaan päälle tietäisi varmaan miljoonaremonttia. Oletko ikinä laskenut paljonko satoa olet vuodessa saanut?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Stella :)
      En ole koskaan taiteillut savimaan kanssa, mutta kivinen moreeni on sitten senkin tutumpaa. Tilanteen mukaan tietysti on touhuttava ja haasteensa ja rajoituksensa on joka paikassa. Kyllä tämäkin minunkin polku on yhteen kertaan nostettu ylös ja tehty uusiksi... Nyt pitäisi pysyä - on sen verran tiukkaan taputeltu :)

      Eihän tästä läntistä nyt ihan laarikaupalla perunaa saa, mutta yllättävän paljon ja monenlaista kuitenkin. Pakastimeen riittää maa-artisokkaa ja kurpitsaa soseena, tyrninmarjoja ja karhunvatukoita. Yrttejä ja lehtikaaleja kuivaan. Esikasvatin purjoa ja lehtiselleriä aika reilusti - luulisin että nyt niitä jää pakastimeenkin. Mansikat tulee syötyä ihan tuoreeltaan. Niitä varten tarvisin isommat penkit mutta tällä tontilla tulee rajat vastaan... Herukat saan kaverilta ja omenat pääosin mummolasta - ei määräänsä enempää mahdu niitäkään tontille.
      Uskoisin, että moni joka ei ole mitään kotitarpeiksi kasvattanut, yllättyisi miten pieneltä läntiltä saa paljon. Periaatteessa vaikka pelkkä vanha hiekkalaatikko on jo aika hyvänkokoinen salaattimaa. Minä tein semmoisen tempun, että hävitin viime syksynä leikkimökin - ja nyt siinä kohdin on jo rivi tomaatteja. Lapset ensin - mutta nyt on äidin vuoro :)

      Poista
  5. Hei! Samoin suin Susulla, meilläkin on tomaatintaimet hyvässä kasvussa itäisellä ikkunalla. Nuppujakin! Tänään "ulkoilutin" niitä raottamalla ikkunaa puoleksi tunniksi. Vielä en muuten ole lisännyt multaa/korkeutta purkkeihin, mutta kepeillä olen vähän tukenut. Ymmärsinkö oikein siitä yhdestä kuvasta, että taksit alimmat haarat pois? Venkuroitahan niistä tulee, kun kääntelen valoon kurottavia melkein päivittäin. Joka ilta olen myös kastellut, ei aavistustakaan sopivasti, liikaa vai liian vähän...


    Taimia on paljon, kun en yhtään siementä päästänyt hukkaan :) Toivottavasti kaikille löytyy paikka! Valtasin vadelmilta paikan tomaatteja varten, mutta pitäisikö siihen nyt askarrella joku seinä, kun ovat aika lailla alttiita länsituulelle? Osan saan talonseinustallekin, jos jostain löydän sopivia astioita. Mitä mieltä olet?

    Kylvin myös kirsikkatomaatteja ja niitä tulee muutamia ruukkuja, mutta toisaalta niiden taimet on helppo jakaa lahjoiksi isoäideille, opettajille, tarhantädelle...

    Kiitos, oli ihana taas katsella tomaattikuviasi, viime yönä näin untakin: tomaatit oli mukana töissä ja kypsyivät yhden iltapäivän aikana, alkoivat vaan poksahdella ylikypsinä rikki!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei :)

      Kun lisään tomaateille jatkovartta ja multaa, niin napsaisen alimmat lehdet pois - ihan vaan sen takia, että istutus hoituu helpommin. Ylimääräinen vesi kyllä tulee purkin pohjasta läpi - eli huomaat kyllä jos olet kastellut liikaa. Itse tökkään meisselillä reiän maitopurkin pohjaan.

      Ei se "venkuruus" mitään haittaa. Pensastomaateista tulee kuitenkin yksi iso pöheikkö ja runkotomaatit tuetaan. Ulosistuttaessa voit haudata ylimääräisen varren maahan. Jos et saa syvää kuoppaa kaivettua, laita taimi osin kyljelleen multiin.
      En nyt osaa sanoa, tarvitsetko sen kummempaa tuulisuojaa... Minä en ole laittanut kasvimaallekaan mitään. Pensastomaatit on sen verran matalia, että eivät ehkä tuulestakaan niin kärsi. Runkotomaatit täytyy vaan sitoa napakasti ja tarkistella kesän mittaan että pysyvät. Lämmin ja suojaisa paikka tietysti on aina parempi.

      Altakasteluruukut on olleet käteviä tomaateille. Uutena niitä ei kannata ostaa, mutta jos kirppareilta löytyy, niin ota talteen. Monet käyttävät ämpäriä - jos esteettinen puoli ei häiritse, niin niitä saa edullisesti - ja väreissä on mistä valita :) Minua riipii omat kellastuneet altakasteluruukut ja meinasin kokeilla josko piristyisivät maalilla.

      Poista
  6. Kiitos Johanna vastauksista! Ai että reikä pohjaan? Mun ikkunalautasysteemissä se ei nyt toimi, eli ei ole alustaa! Mutta ehkä kehittelen jotain ensi vuodeksi... Runsasta satoa kaikkeen toivotellen, Tuuli

    VastaaPoista