maanantai 3. syyskuuta 2012

Syysasu kotiin

Olin niin tyytyväinen eilisen siivousurakan jäljiltä etten enää malttanut odottaa ensipakkasia... Se on se perinteinen syyskaudenavaus-päiväni. Silloin kannan varastoista ja tamppaan vanhat villaiset ryijymatot, pengon kaappijemmoista kaikki alelaarien kynttilälöydöt, puistelen lampaantaljat ja tyynyt. Otin vähän etumatkaa... Koti on tänään puettu syksyyn... Nyt lähden muutamaksi päiväksi puolukkametsään :)

Olkkari kesällä. Kesäksi riisun kaikki ylimääräiset tekstiilit pois, sisustukseksi riittää auringon valo.




Talveksi oranssit villaryijymatot, punaisia kynttilöitä, Ikea lampaantaljoja ja puuvillahuopa. Lukemattomia kirjoja, punaviinilasi, sateen ropina, pimenevä ilta - sohvan nurkassa on oma hetkeni ja paikkani...





Oma nettinurkka kesällä


Talveksi ruskeasävyisiä kynttilöitä ja oranssi villaryijymatto




Kesällä en käytä pöytäliinaa, pöydällä värikästä lasia


Syksyllä kaivelen kirppisretrokankaat käyttöön



Saunan pukuhuone kesäilmeessä


Talveksi kirkkaansininen villamatto, sinisiä kynttilöitä ja sinisiä Kivi-tuikkuja



Takkahuoneen tummanvihreä matto on aika tunkkaisen värinen setti ruskean sohvan parina. On vaan niin ihanan iso, paksu ja pehmeä etten ole jaksanut aktiivisesti etsiä uuttakaan. Lapsetkin makoilevat telkkaria katsellen mieluummin matolla kuin sohvalla :)



Yläkerran wc, alkuperäisessä 70-luvun kuosissaan. Sai talveksi uudet siniset Benetton pyyhkeet ja sinisen Ikea maton.


Tuulikaapin matto odottaa pesua, sinnekin heitin nyt toistaiseksi pellavaryijymaton. Kynttilät, lampaantaljat, pehmeät vanhat villamatot, takkatuli ja lämpimän väriset retrokankaat - nautitaan syksystä :)



10 kommenttia:

  1. kaunis koti ei liian väritön .sopivasti retroa,nykyaikaa ja modernia olet osannut sekoittaa.kivat värit ja antavat tunnelmaa ja on kodikasta.ihana syysväritys.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Sekoitus on tapahtunut ihan itsekseen. Uutena olen hankkinut tänne ehkä noin kymmenen huonekalua, käytännössä kaikki kodin esineet ja tekstiilit vaan ovat jostain tarttuneet vuosien varrella matkaan. Poimin materiaaleja, muotoja ja värejä ihan vaan sen pohjalta mikä tuntuu omalta.

      Talveksi tarvitsen värejä, kesällä annan valon hoitaa sielua. Tuo ylin kuva olkkarista on kyllä ihan mälsän näköinen nyt sadepäivänä... Isot ikkunat ovat etelään ja kesäaikaan auringon paistaessa sisään tila on tosi valoisa :)

      Poista
  2. Kiellän sua kohta julkaisemasta sisustuskuvia - alkaa omat ympyrät näyttää aika ankeilta. Tuttuja elementtejä kuvissa vilahtelee, osaat tehdä niillä omannäköisesi, sellaisen kun on koti. Meillä oli ennen samat Artekin punostuolit, tietysti juuri silloin kun lapset olivat pieniä. Lopulta ne olivat niin venyneet ja täynnä pöperöitä, että vaihtaahan ne piti. Mukavia puolukkaretkiä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No mutta Preferita, sinun kuvissasi on vilahdellut just sitä minun unelmatunnelmaa, lattiasta-kattoon kirjahyllyjä ja ihania sohvia :)

      Tuolit ja pöytäkin ovat meillä kyllä kestäneet koko neljän lapsen rumban. Kerran-pari vuodessa pesen tuolien kangaspunokset juuriharjalla ja miedolla saippuavedellä. Pesussa tietysti puhdistuvat mutta myös "vetäytyvät kasaan" eli niistä tulee taas hetkeksi tosi napakat.

      Sumuiselta vielä näyttää puolukkakeli, toivottavasti aurinko edes vähän näyttäytyisi :)

      Poista
  3. Ihana retrovessa. Vitsi kun tuo lavuaarikin olis kunnolla värillinen. Miksiköhän ne oli tuohon aikaan aina hailukoita, vaikka muuten oli kirkkaat värit. Mulla oli yhdessä kodissa ihan sama, tummaa vihreetä ja sit hailukka lavuaari ja vessa. Onko muuten minkä värinen vessa teillä siellä?

    Itse keräsin eilen 2,5 dl puolukoita. Pitäis varmaan kerätä vähän lisää ;D Tietää mitä tekee ens viikonloppuna.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Erityisesti rakastan näitä vahvan sinisiä lasitettuja laattoja. Niitä on veskissä vielä peilinvastainen koko seinä ja pesutiloissakin yksi iso seinä. Juu, eikö ole kumma ilmiö 70-luvun värikylläisyydessä nuo pliisunväriset poslinikalusteet... Istuinkin on ihan yhtä haljun keltainen kuin tuo allas, kansi sentää on räväkkä keltainen.

      Harmi sinänsä että talon edellinen asukas ehti hävittää suurimman osan alkuperäisiä rakenteita ja värejä.

      Tässä odottelen sumun hälvenemistä ja jännitän josko Thaipoimijat ovat löytäneen puolukkapaikkani. Muutama sanko minulla tavoitteena :)

      Poista
  4. Minä taidan olla aika tylsä, kun en juurikaan mitään kesä/talvi-kuoseja harrasta. Samoilla mennään koko ajan... Mulla oli aikanaan kauheet kasat mattoja ja verhoja ja vaihtelinkin niitä suht usein. Onhan niitä mattoja kyllä vieläkin olemassa, mutta nyttemmin ollaan aika paljon ihan ilman. Kyllästyttää kun koirat ja kissa niille oksentelee ja ovat muutenkin sellasia karvapesäkkeitä.

    Mua on aina ihmetyttänyt, kun ihmiset vaihtaa syksyksi ja talveksi tummempia sävyjä kotiin. Minä taas kaipaan enemmän vaaleaa/valkoista silloin, koska muuten on niin sysipimeää jotenkin sisälläkin. Eli ehkä meillä on sitten syksy/talvimuutos lähinnä siinä, että räsymatto vaihtuu karvamattoon. Mutta vaalea se on räsykin ja vaihtuu valkoiseen karvamattoon. =)

    Teillä on kuvista päätellen tosi suuri talo! Kaksi valtavan isoa sohvaakin mahtuu. Ihanalta näyttää nuo lampaantaljat sohvalla! Ja tunnelmallista muutenkin teillä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Heli :)
      En minäkään mitään vaihda... Keväällä käärin matot rullalle ja syksyllä kannan ne takaisin... Verhojakaan en ole vielä saanut aikaseen (viisitoista vuotta) laittaa kaikkiin huoneisiin. Kankaita kyllä on mutta ripustus-systeemit tuottavat päänvaivaa.

      Meilläkin on tuo Paavo-koiruus mutta siitähän ei lähde karvoja kuin trimmatessa. Kyllähän näistä villamatoista pientä hitupölyä irtoaa, mutta en osaa talvella ilmankaan olla :)

      En tiedä mistä minulle syntyy se värien ja jonkinlaisen runsauden kaipuu talveksi... Ja ihan yhtä vahvasti tulee kevätauringon kanssa olo että nyt lähtivät ja kaikki ylimääräinen piiloon.

      Jep, ihan turhan iso talo on. Näitä rakennettiin silloin 70-luvulla kun öljy oli halpaa... Ei aihetta hirmuisesti mietitty tai ymmärretty kun tämä aikanaan ostettiin. Onneksi isäni on innokas "rankametsäläinen", ei ihan ostoöljyn varaan tarvi lämmitystä laskea...

      Poista
  5. Kaunis koti! Mielestäni teille sopisi kuitenkin paremmin valkoiset tai harmaat matot.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista :) Totta, olen samaa mieltä ja tykkäisin kyllä itsekin molemmista. Nämä meidän matot, kuten 90% kaikki muukin on kierrätyskamaa. Kaikki kuvisa näkyvät matot ovat vanhoja (olettaisin 70-luvun) kotimaisia villa- tai pellavamattoja. Epäilen josko siihen aikaan edes suuremmin valmistettiin valkoisia tai harmaita? Ainakaan itselleni ei ole tullut vastaan vielä ensimmäistäkään. Tai sitten ne ovat värejä jotka vieläkin miellyttävät, nämä villimmät värit on sitten heitetty pois :)

      Ryijymattoja sai vielä kymmenisen vuotta sitten max 5€ hintaan kierrätyksistä, usein pesulan pussissa, kaikki valmistaja- ja materiaalimerkinnätkin tallessa. Nykyisin ovat jo enempi hakusalla ja hinta ainakin SPR-kirppiksillä jotain ihan muuta kuin vitonen.
      Uudet laadukkaat kotimaiset villamatot ovat neliöhinnaltaan aika arvokkaita, toistaiseksi ainakin siis kompromissiratkaisuna nämä värit mitä on vastaan tullut :)

      Poista