perjantai 14. syyskuuta 2012

Helppo omenasose uunissa

Syksyn ensimmäinen omenasose, sekalaisista pudokkaista tehty setti.

Tämä on se laiskan päivän versio: Omenat pestään, leikataan neljään lohkoon, kanta ja siemenkota pienellä hedelmäveitsellä pois, lohkot kuorineen kattilaan ja kattila uuniin.

Käytän kymmenen litran kattilaa, se mahtuu juuri sopivasti seiniä hipoen peruskokoiseen sähköuuniin. Kattila täyteen omenalohkoja, pohjalle noin desi vettä.


Lämpöä aluksi noin 120-150 astetta. Tunnin-parin kuluttua nostin kattilan hetkeksi pois ja sekoittelin kattilan sisällön. Takaisin uuniin ja laskin lämpöä reilu sataan asteeseen. Tämä setti oli uunissa noin neljä tuntia, osa omenoista oli kovia ja puoliraakoja joten tarvitsivat vähän reilummin aikaa. 


Kaikki sauvasekoitimella sileäksi, rasioihin ja pakastimeen. En lisää omenasoseeseen sokeria.


Kuoret menevät sauvasekoittimella ihan silpuksi. Enkä kyllä koskaan kuori omenakompottiin tai -hilloihinkaan meneviä omenoita.


Omenasose on ihan parasta omena-mustaherukka-rahkassa.

TÄSSÄ linkki toiseen omenasose-juttuuni. Jätin kattilan yöksi uuniin ja sose senkun parani :)


Tämän päivän retkikohde; Autiotalo, jonka sisko löysi jokunen vuosi sitten metsäpolun päästä. Pihassa kasvaa upea nokkospöheikkö, keräsimme siemenet talteen :)




helppo omenasose resepti / omenasose uunissa / omenasose kuoret / miten tehdään omenasose / 

5 kommenttia:

  1. JA voi peeveli, olen aina kuorinut omenat!! :D Mutta toisaalta haluan tehdä homman liedessä, enkä mitään 4 h uunijuttuja, mutta voisi kai sitä silti koittaa olla kuorimatta. Niin kauhea työ...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Unohda omien puiden omenoiden kuoriminen, siinä menee aikaa ja suurin osa flavonoideja :) Kaupan omenat (lukuunottamatta luomua) tosin täytyy kuoria.
      Kokeile joskus uunia, homma hoituu paljon helpommin kuin hellalla. Ei tarvitse kyttäillä kertaakaan pohjaan palamista. Tämä satsi oli neljä tuntia miedolla lämmöllä, koska mukana oli vielä puoliraakojakin omenoita. Kypsät omenat pehmenevät paljon nopeammin.

      Poista
  2. Taas kerran kiitos vinkistä! Kattilan päälle vai tarvitseeko sitä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siis kannesta oli kyse - tarvitseeko laittaa se kattilan päälle?

      Poista
    2. Kiitos kommentista :)
      Minulla ei kantta ollut siitä yksinkertaisesta syystä että tuo iso kattila on niin tiukasti mitoitettu uuniin, ettei kansi enää mahdu päälle :D Paitsi nurinperin...

      Eipä sillä taida olla paljon merkitystä matalilla lämpötiloilla. Minä en ole ehkä koskaan käyttänyt kantta, koska siis ei mahdu uuniin... Ja ihan hyvin on aina homma toiminut. Ehkä kansi päällä estäisi alussa nesteen haihtumista pohjalta. Jos kokeilet kannella ja ilman, niin kerrotko huomasitko eroa lopputuloksessa tai valmistumisessa.


      Poista