lauantai 15. syyskuuta 2012

Kaalinkantakeitto

Jääkaapissani on aina sosekeittoaineskippo - siihen kerään vihannesten käyttämättä jääneet osat. Viime viikolla urakoimme siskon kanssa kymmenen kiloa hapankaalia, ylimääräisinä kippoon kertyi kaalin kantapaloja. Sosekeiton ainekset siis kasassa...

Viiden kaalin kantapalat, lehtikaalin lehtiruoteja (lehdet riivitty salaattiin), kolme sipulia, muutama valkosipulin kynsi, puolikas tuore chilipalko, kookosmaitoa ja luomu yrttikasvisliemikuutio.
Freesailin sipulit, valkosipulit, kaalinpalat ja chilipalat hetken oliiviöljyssä, lisäsin vettä senverran että peittyvät, sekaan luomu yrttikasvisliemikuutio. Keittelin hiljaisella lämmöllä reilu puoli tuntia.


Kaikki sauvasekoittimella sileäksi, sekaan puoli purkkia kookosmaitoa. Tarkoitus oli lisätä myös vihreää currytahnaa, mutta keitto oli jo maukas ilman sen kummempia lisäkikkailuja.


Lautaselle tuorepersiljaa. Kaali ja kookos ovat lempeä ja hiukan eksoottinen makupari :)Cittarissa nyt kotimainen kaali 0.49€/kg. Haen vielä itsellenikin lisää hapankaalitarpeita ja ohjetta laitan muutaman päivän kuluttua. Ensimmäinen satsi on nyt tekeentynyt reilun viikon, kohta pääsen kurkistamaan miten kävi tälläkertaa :)

Kotona tehty on aina jotain muuta kuin teollinen, hapankaalissa eron huomaa ihan erityisen hyvin. Suosittelen järjestämään syksyiset hapatustalkoot hyvän ystävän kanssa. Kaverin kanssa touhutessa kaalin hakkaaminenkin käy ihan huomaamatta.

sosekeitto / kasvissosekeitto / kaalikeitto / sosekeitto kaalin kantapaloista / mihin voi hyödyntää kaalin kantapalat / kaali-kookos keitto / kaali-kookos sosekeitto / gluteeniton sosekeitto /

4 kommenttia:

 1. Juuri tällaiset ohjeet saisivat rantautua ihan jokaiselle. Ekologista ja järkevää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä :) Moni ehkä ei edes huomaa että ne "käyttökelvottomat" vihannesten kantapalat ovat niitä kaikkein kuitupitoisimpia ja "parhaita" paloja. Sosekeittoon, uskoisin että kaalistakin nimenomaan nuo kantapalat ovat kaikkein parhaat. Tämä keitto ainakin kaikessa yksinkertaisuudessaan oli tosi hyvä :)

   Poista
 2. Hei,

  olisiko mahdollista saada reseptiä/ohjeita tuohon hapankaalin tekoon? Kuulostaa edulliselta ja terveelliseltä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista :)
   Jep, tänään kaali on muhinut kymmenen päivää ja pääsen kurkistamaan hapatusastiaan. Jos on jo purkitettavassa kunnossa, teen juttua ja laitan ohjetta illalla :)
   Hapankaali (tietysti kaikki muutkin hapatetut kasvikset) ovat varmasti niitä topten-terveellisintä ja edullisinta ruokaa. Kun vamistusrutiini tulee tutuksi, niitä on nopea ja helppo väsäillä.

   Poista