tiistai 11. syyskuuta 2012

Kesän merkit kultatyräkistä

Kultatyräkki on näyttävä keväällä keltaisena kukkiva perenna. Niitä on yleisesti lähes jokaisen puutarhaharrastelijan pihamaalla, niin minullakin. Viisitoista vuotta olemme eläneet sopuisasti, nyt taitaa tyräkki saada häädön...

"Tyräkit ovat ihmisille ja eläimille hyvin myrkyllisiä. Kaikki kasvinosat ovat vaarallisia niin vihreinä kuin kuihtuneinakin. Tyräkkejä käsiteltäessä olisi ehdottomasti pidettävä käsineitä, jotta ei joutuisi tekemisiin myrkyllisen valkoisen maitiaisnesteen kanssa, jota pursuaa esiin heti, jos kasvia hiukankin vahingoittaa. Älä koskettele käsineillä kasvoja, äläkä nuuhki kukintoja, sillä se voi aiheuttaa silmävaurioita ja kasvojen turpoamista..." Lähde Puutarha kukkii- Bernd Hertle Peter Kiermeier Marion Nickig

Tämä siis lyhentäen kopioitu vanhasta puutarhakirjastani ja kaikki on ollut tiedossani. Nyt en löytänyt kirjaa, jossa erityisesti varoitettiin maitiaisnesteen ja auringon yhteisvaikutuksesta, senkin kuitenkin tiesin entuudestaan. Kun lapset olivat pieniä, tyräkit olivat pensas-perennaryhmän takana. Sinne lapset eivät menneet ja tietysti tiesivätkin kasvin myrkylliseksi. Jokunen vuosi sitten uudistelin kukkapenkkejä ja siirsin kasvin etupihalle kevätkukaksi.

Heinäkuisena hellepäivänä perkailin kuihtuneita orvokinvarsia perennapenkeistä, tyräkinkin ympäriltä, ja ne suojahanskat kiltisti kädessä. Joku varsi kuitenkin siinä touhutessa vahingossa katkesi tyräkistäkin. Puuhastelin biksuilla ja maitiaisneste pisaroi käsivarsille ja reisille. Nyt kahden kuukauden kuluttua niissä kohdin on edelleen punaiset arvet, joiden pintaiho on kuivunut ja ryppyinen. Tietysti turhia ovat läntit käsissäkin, mutta onneksi kuitenkaan eivät tulleet kasvoihin. (Niitä reisiarpia en nyt kehtaa kuvata ;)



Puutarha-harrastelijat kasvin tuntevat ja osaavat varoa. Huolissani olen vanhojen omakotitalojen uudisasukkaista; Jos perheessä on pieniä lapsia, niin ehkä parasta olisi ainakin muutamaksi vuodeksi siirtää tyräkit kaverin kukkapenkkiin... Vaikka lapsia varoittaa aiheesta, jälki voi olla aika paha jos pieni tallustaja kaatuu tai juoksee tyräkkipuskaan.
Arvet iholla ovat ainakin minulla aika punaiset ja erottuvat. Yhtään en tiedä, vaalenevatko ajan kuluessa tai aktivoituvatko taas kevätauringossa uudelleen. Muistelen joskus lukeneeni että tyräkin neste aiheuttaa nimenomaan pigmenttivaurioita. Jos jollakulla on aiheesta enempi tietoa, niin kiitos jos viitsit kommentoida :)

Kultatyräkki kesäkuussa.


Ja sama kasvi syyskuussa.


6 kommenttia:

  1. No enpä olisi itse tiennyt moisesta :D Varmasti monelle lapsiperheelle hyvää informaatiota, pitääkin itsekin valistaa jos ensikesänä näen tuota jonkun pihalla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa kyllä varoittaa. Jollei ole puutarhanhoitoa koskaan harrastanut, on oikeasti tärkeää ottaa selvää pihan kasveista aina kun muuttaa uusiin ympyröihin. Moni koristekasvi tekee myrkyllisiä marjoja, jotka houkuttelevat lapsia maistamaan.

      Poista
  2. Huh- ja voisi kuvitella etä noin sievä kukka houkuttelee lapsia poimimaan... Hyvä postaus. Laitan Alexin mukana tulemaan sulle yhden jutun, mitä voit kokeilla arpiin...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Virpi jo etukäteen :) Onneksi en kuitenkaan kasvoihin siinä häslätessä koskenut...

      Poista
  3. Minä olen nimittänyt kasvin myös kulkuriksi. Sillä sitä löytyy aina muualtakin penkistä kuin mihin olen sen istuttanut. Olen kerännyt paljain.käsin maljakkoon enkä ole saanut haavereita. Samoin joulutähdestä olen katkonut leikkoja. Ilmeisesti sormien iho parkkiintunutta. Penkissä ei etummaisena kasvina.

    VastaaPoista