tiistai 25. syyskuuta 2012

Omena-kookos paistos - gluteeniton



Nyt syödään omppuja, en jätä teitä rauhaan omppuresepteiltä... Ei tämä kestä enää kuin jonkun viikon, joulun aikoihin aletaan taas tuunailla lanttusoseita :D

Käytin tälläkertaa tavallista piirakkavuokaa. Pohjan voitelin ohuesti voilla, vuokaan niin paljon omenanlohkoja kuin vaan mahtuu. Niitä saa olla ihan kukkuralasti, painuvat uunissa reilusti. Tähänkin satsiin niitä olisi voinut laittaa vieläkin enempi. Pieniä kotipuutarhan omenoita saa piirakkavuokaan tungettua ainakin reilun kilon. Otin siemenkodan pois, kuoret jätin.

Omenapaistokseen voi lohkoa ne kaikki loputkin, vähän rupulaatuisemmatkin pihapuun omenat. Tässä ei myöskään suuremmin ole väliä, vaikka olisivat eri lajikkeitakin. Vähän kovemmat omput voi lohkoa ohuemmiksi siivuiksi, pehmeämmät jättää isommiksi paloiksi.


Päälle muruseos, tälläkertaa enimmältä osin kookoshiutaleita.


Omenapaistosten ohjeissa muruseos on usein mielestäni ihan turhan iso ja tuhti annos. Näkee jopa suhteita 1kg omenoita / 250g voita... Ei siinä mitään, tykkään itsekin voista, mutta normikokoisen paistoksen muruseoksen pohjaksi riittää oikein hyvin 50g voita. Herkuttelussakin on lupa käyttää kohtuutta :)

Omenapaistos
1kg omenoita
50g jääkaappikylmää voita
1 dl kookoshiutaleita
1/2 dl kaurahiutaleita (gluteenittomia)
2 rkl intiaanisokeria
2 tl vaniljasokeria
2 tl kanelia
Kätevintä on pyöräyttää seos bamixin lisäkipossa tasaiseksi.



Muruseos ripotellaan omenalohkojen päälle. Noin 150 asteinen uuni, noin tunnin verran. Tässä paistoksessa oli mukana jokunen hiukka kovempikin omena. Paistos sai hautua uunissa tovin vielä virrankatkaisun jälkeenkin.


Kukkuralasti omenalohkoja painuu näin alas. Eihän tämä taaskaan riitä mihinkään :)


Päälle vaniljakastike:

1l kokomaitoa
2 kananmunaa
3 rkl perunajauhoja
3 rkl sokeria
3 tl vaniljasokeria
Ainekset vispataan kylmänä tasaiseksi, kuumennetaan jatkuvasti hämmentäen kiehumispisteeseen, annetaan jäähtyä hetken ja syödään pois paistoksen kanssa.


Muruseokseen sopivat hyvin myös esim. mantelit, pähkinät ja erilaiset hiutaleet, mitä vaan kaapista löytyy. Sekoitus-suhde 50g voita / noin 1 1/2 - 2 dl kuivia aineita on aikalailla sopiva seos. Bamixin leikkuukipossa seos tulee valmiiksi hetkessä ja siellä sekaan silppuuntuvat kokonaisetkin pähkinät tms.


Ja samantien päivitystä tähänkin ohjeeseen: Kävin eilen itseäni huomattavasti valveutuneemman ystäväni luona iltapäiväteellä. Hän oli valmistanut omenapiirakkaa piimä-mantelijauhopohjaan ja silpunnut omenat piirakkaan siemenineen päivineen. Niitä siemenkotia ei tosiaankaan erottanut leipomuksesta yhtään.
Seuraavan paistokseen menee sitten meilläkin ihan täyttä tavaraa... Kerron myöhemmin lopputuloksen :)

omenapaistos resepti / omena resepti / omena kookos uunissa / helppo omenapaistos / nopea omenapaistos / gluteeniton omenapiirakka / 

3 kommenttia:

  1. Tätä teen heti illalla tyttärille : ). Kiitos taas ihanasta ohjeesta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kokeilepa rohkeasti vaan pilkota omenat siemenineen päivineen. Älä kerro lapsille mitään, tieto lisää tuskaa...

      Sama kun tein ekakertaa variksenmarjakiisseliä. Kermaa päälle ja mustikkakiisselinä meni läpi :)

      Poista
  2. En kerro ; ), epäilevät kyllä kaikkea mitä teen : D

    VastaaPoista