lauantai 22. syyskuuta 2012

Täytetyt uuniomenat & vaniljakastike



Kotimaiset omenat ovat syysherkkua jota kannattaa nyt ladata uuniin vaikka joka päivä.
Uuniomenoihin käytetään kypsiä omenoita ja niihin kelpaavat hyvin ne puustapudonneetkin. Annokseen kannattaa valita samaa lajiketta ja suunnilleen samankokoisia, näin kypsyvät uunissa yhtäaikaa.

Täytteeksi 16 pienehkölle omenalle suunnilleen sopiva satsi:
50g voita
1dl gluteenittomia kaurahiutaleita
2rkl kookosjauhoa
2tl kanelia
2tl vaniljasokeria
2rkl intiaanisokeria

Paistovuokaan:
voilastuja
1/2dl siirappia
1dl vettä

150-175 asteiseen uuniin noin tunnin verran.

Kookosjauhe täytteen seassa oli uusi kokeilu. Ihanan tuoksuinen ja makuinen tuote jota halusin testata uuniomenoihinkin. Aromi ei kylläkään mainittavasti erottunut valmiissa omenoissa.
Täytteen sekaan sopivat hyvin myös manteli tai pähkinät (jauhona, rouheena tai lastuina).

Pesaisen omenat kevyesti harjaamalla.


Poistan siemenkodan omenaporalla. Pora menee helpoiten läpi edestakaisin sahaamalla.



Kylmä voi sekoittuu näppärästi muihin täytteisiin bamixin lisäosakulhossa.



Kylmästä voista tehty täyte on helppo käsissä pyöräyttää sopiviksi patukoiksi ja pudottaa omenan sisään :)


Päälle vielä juustohöylällä muutama voilastu.


Pieni loraus siirappia pintaan. Se oli nyt minulta loppu, ripottelin hiukan ruskeaa sokeria. Paistoastian pohjalle noin desi vettä ja 150-175 asteiseen uuniin noin tunnin verran. Valelin paiston aikana omenoita pari kertaa pohjalla olevalla voi-vesi-sokeri sekoituksella.


Omenat ovat kypsiä kun pinta halkeilee.


Kun omenat ovat uunissa, tehdään vaniljakiisseli jäähtymään.
Helppo vaniljakiisseli: 
5dl maitoa
2 rkl sokeria
1 rkl perunajauhoja
2 tl vaniljasokeria
1muna
Vanhoissa resepteissä vaniljakiisseli tehdään usein pelkistä munankeltuaisista ilman perunajauhoa. Meillä näin, en jaksa alkaa säilöä niitä ylijääviä valkuaisia :)


Kaikki ainekset sekoitetaan reippaasti vispaten kylmänä ja kuumennetaan nopeasti kiehumispisteeseen koko ajan sekoittaen. Älä anna kiehua ettei kananmuna kokkeloidu.


Jälkiruoka-annos: Pohjalle haaleaa vaniljakastiketta, päälle kuuma uuniomena, koristeeksi ja makuakin antamaan anisiison lehtiä.



Päivitystä vielä tähän juttuun: Olen tehnyt tämän satsin jälkeen jo parikin uutta versiota. Molemmista jätin kaurahiutaleet pois ja käytin vaihdellen kookosta ja mantelia. Tosi hyvää ja mielestäni jopa parempaa kuin kaurahiutaletäyte.

Mantelitäyte uuniomenoille
50g jääkaappikylmää voita
1/2 dl kookosjauhoa
1 dl mantelilastuja
2 rkl intiaanisokeria
2 tl vaniljasokeria
2 tl kanelia. 
Kaikki aineet bamix-kulhossa tasaiseksi massaksi. Pyöräytetään sormen paksuiksi patukoiksi ja pudotetaan omenan täytteeksi.

täytetyt omenat / uuniomenat resepti / gluteenittomat uuniomenat / miten tehdään uuniomenat / helpot uuniomenat / vaniljakastike / helppo vaniljakastike / mitä teen pihaomenoista / kotimaiset omenat / omenat uunissa / uuniomenoiden täyte / uuniomenat täytteet / 

5 kommenttia:

  1. Oi NAM! :) Tämän kuvan nähdessä teki mieli lähteä sinne tulemaan ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Me ollaan näillä herkuteltu :) Joten sanon vain, että kannattais Anette hinautua tänne meille päin.. :)

      Tervetuloa :)<3

      Poista
    2. Niinpä, minähän pyysin sinua eilen syömään :D En yhtään huijannut herkkujen määrää...

      Poista
  2. Kiitos reseptistä, varmasti maistuivat : )

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista Virpi :)
      Sinulla on varmasti uuniomenoistakin ihan omia ja varmasti vähintäänkin yhtähyviä reseptejä :)
      Ovat kyllä hyvä, nopea- ja helppotekoinen, terveellinen ja vielä omien puiden satoa hyödyntämällä tosi edullinenkin herkku. Näitä on nyt paistettu meillä joka ikinen päivä :)

      Poista