torstai 2. helmikuuta 2012

Mikroaaltouuni

"Se joka haluaa vakuuttua mikron vaikutuksista voi itse tehdä käytännön kokeita. Ei tarvitse kuin lämmittää jokainen lemmikkieläimille tarkoitettu ruoka-annos mikrossa ja seurata koska karvat alkavat tippua tai akvaariokala kellahtaa selälleen".

Auts! Kuka testaisi? Paavo, syömään!



Parsakaalista: "95% ravintoaineista  säilyy höyrytyksen jälkeen kun taas mikro tuhoaa ne lähes kokonaan. Ruokaan jää vajaa 5% ravintoaineita."


En testannut teoriaa meidän Paavolla :D
Enkä ole vuosiin käyttänyt mikroa ruuan lämmitykseen. Tämä päätös tosin tuli voimaan jo kauan ennenkuin olin lukenut mitään ylläolevien lainattujen tekstien suuntaista.

Miksi en?
Siksi että:
Se kun kiirellä tunget sen pakastimesta sulamaan otetun hernekeittorasian sinne mikroon, kolme minuuttia täysillä tehoilla, soppaa on roiskunut hyvällä tuurilla suojakupu pilkulliseksi, huonommalla mikron seinät, katto ja ovikin ovat saaneet uuden pilkullisen soppakuosin. Kippo on tulikuuma ja roiskeinen, taiteilet sen kahdella patalapulla pöytään (patalaput pyykkiin), sekaan raejuustoa ja avot: Ei PRKL, se on vielä ja edelleen kylmää sieltä keskeltä! Olisit lämmittänyt sen kattilassa, toope!

Siksi että:
Paistinpannulla voissa paistaminen / lämmittäminen hakkaa mikrolämmityksen mennen ja tullen. Testaapa vaikka tav. eines karjalanpiirakoihin tai pinaattilettuihin...

Näissä on jo enempi kuin riittävästi perusteita vaihtaa mikro pannuun ja kattilaan. Ravintoainepitoisuuksien säilymisiä en pysty perustelemaan, enkä aio Paavolla testata :) Mutta olkoon ne sitten mahdollisina bonuksina ja plussapisteinä...

Tämä hernekeitto on kuumaa ihan jokapuolelta :)


Käytössä meillä on hyvä iso keraaminen paistinpannu ja kaksi pientä "lämmityskattilaa". Mikrokin keittiöstä löytyy. Mihinköhän sitä käytämme... No, välillä lämmitän siellä 45sekuntia/ täydet tehot teekuppiani. Sitäkin kyllä mietin että tuhoaako mikro sitten ne teen hyväätekevät antioksidantit?



Lainaukset Antti Heikkilä Hyvän olon keittokirja 1 ja 2

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti