maanantai 6. tammikuuta 2014

Bataattinuudeli wokki - gluteeniton



Esittelyssä ensimmäinen bataattinuudeleista valmistunut wokkini. Googlailin hiukan Korealaisia alkuperäisiä herkkuja - tässä suomalainen, aika tulinen ja mausteinen kasvis-tofu-suppilovahvero wokki.
Meillä syödään reippaasti chiliä ja valkosipulia. Vähennä ohjeessa mainittuja määriä, jos setti tuntuu liian tuhdilta.

200g bataattinuudeleita (keitä 10 min)
1rkl oliiviöljyä
1rkl gluteenitonta soijakastiketta

1Alpro luomutofu (viipaloi ja esipaista)

1-2dl kuivattuja suppilovahveroita (tai esim. herkkusieniä) liotettuna ja kuiviksi puristeltuina
3-5rkl oliiviöljyä
3 sipulia ohueksi viipaloituna
3 porkkanaa suikaloituna (helppo homma perunankuorimaveitsellä)
100g pinaattia (Lidl luomu pakaste)
10cm purjoa (vihreä osa tuo väriä)
5 valkosipulin kynttä puristettuna
1-2tl kuivattuja chilipalkoja (tai 1/2 tuorechilipalko)
1-2rkl gluteenitonta soijakastiketta
Ripaus ruususuolaa & pippurirouhetta (tarkista ensin maku soijakastikkeen lisäämisen jälkeen)

Laita aluksi nuudeleiden keitinvesi kiehumaan. Keitä nuudeleita 10 min (tai ohjeen mukaan). Valuta ja sekoita nuudeleihin heti ruokalusikallinen oliiviöljyä ja soijakastiketta (maustaa ja estää nuudeleita tarttumasta toisiinsa).

Viipaloi ja paista tofu öljyssä hiukan ruskeaksi ja pintarapsakaksi. Anna jäähtyä hetki ja paloittele leikkuulaudalla.

Laita wokkipannuun (tai isoon paistinpannuun) öljy. Lisää pilkotutut ainekset yksi kerrallaan. Itse aloitin sipulista (pari minuuttia pyöritystä suhteellisen kuumalla pannulla), tippa lisää öljyä ja chilipalkorouhe, sienet, porkkanasuikaleet, pinaatti (sulatettu ja puristettu mahd. kuivaksi), purjo ja valkosipulinkynnet.
Ainesosia pyöritellään kutakin hetki ennen seuraavan lisäämistä. Lisää välillä tarvittaessa myös öljyä ruokalusikallinen.
Wokki valmistuu nopeasti - ehkä noin kymmenisen minuuttia. Lisää lopuksi soijakastike ja mausteet. Sekoita pannulle vihannesten joukkoon nuudelit (käyttämäni bataattinuudelit olivat tosi pitkiä - pätki nuudeleita tarvittaessa saksilla ristiin rastiin muutama kerta). Kääntele kaikki sekaisin. Lisää lopuksi tofupalat. Kääntele varovasti ja valmista on - max. noin puolen tunnnin setti.
Jos käytät tuoreita herkkusieniä, ehkä paras on paistaa ne erillisellä pannulla viipaloituna ennen wokkiin lisäämistä.
Pöytämausteeksi wokkiin sopii makea chilikastike. Hyvää ja edullista sellaista löytyy Asian food -kaupasta, tai muista etnisistä ruokakaupoista.

Bataattinuudelit toimivat tämän tyyppisessa wokissa mielestäni paljon paremmin kuin riisinuudelit. Bataattinuudeissa on sitkoa - ne eivät puuroudu vihannesten sekaan mutta imaisevat maut ihanasti. Tämä annos riitti viidelle (200g nuudeleita) - eli ovat tosi ruokaisia. Suosittelen kokeilemaan.

(Kikkoman-soijakastike ei ole gluteenitonta. Käytän ja täytän tätä vanhaa astiaa, koska se on kätevä :)












kasviswokki / sieniwokki / tofuwokki / korealainen wokki / bataattinuudelit / gluteeniton wokki / vokki / wokpannu / wokkipannu / tools wokpannu / suppilovahverot / kuivatut suppilovahverot / luomutofu /  pinaatti wokki / nopea wokki

6 kommenttia:

  1. Aikas järisyttävän näköinen annos valmiina. Tulee niin kasvimaa mieleen....

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :D
      Meillä ihan peruskauraa... Sipulia ja valkosipulia ei voi olla liikaa. Pelkät vihannekset eivät ole ihan minun juttuni. Haudutan aina parsa- ja kukkakaalitkin kermassa. Vihanneswokkikin maistuu paremmin kun mukana on edes nimeksi nuudeleita...

      Tottumiskysymys varmasti kaikki vahvemmat maut. Inkivääri, piparjuuri, chili, sipuli, valkosipuli ja kaikki maailman yrtit - niillä tuunaa hyvää melkein mistä vaan :)

      Poista
  2. Mistä saa bataattinuudeleita? Ihanan näköinen annos! terv.ingrid

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Ingrid :)

      Nämä ovat kyllä toistaiseksi ihan paras löytöni gluteenittomien pastojen osalta. Jyväskylän seudulta löytyy ainakin Asian food -kaupasta. (Seppälänkankaan Cittarin aula). Uskoisin että kuuluvat muidenkin etnisten ruokakauppojen valikoimaan.

      Poista
  3. Nyt vasta huomasin mainintasi Kikkomanin soijakastikkeesta;
    olemme tarkistaneet asian kahdelta eri ravitsemusterapeutilta ja molemmat sanoivat sen olevan gluteenitonta?! Että vehnän gluteeni tuhoutuu valmistusprosessissa? Nyt en tiedä mitä uskoa...
    Kikkomanilla on toki olemassa erikseen gluteenitonkin versio mutta miksi ostaa sitä (kalliimpaa) jos tuo tavallinen käy...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Niinu :)

      Kiitos vinkistä. En ollut aiemmin aihetta sen tarkemmin tutkinut, ja totta on että keliakialiittokin hyväksyy tavan soijan käyttämisen (paitsi ihan erityistapauksissa). Kuvittelin automaattisesti, että kun rinnalla myydään gluteenitonta soijakastiketta, että tavallisessa sitä sitten on. Meillä ei hankalinta mahdollista keliakiaa ole, viljayliherkkyyttä ehkä lähinnä - joten voin nyt hyvälllä omallatunnolla vaihtaa soijan tavalliseen.

      Poista