keskiviikko 9. maaliskuuta 2016

Moilasen synttäriaamiainenHiihtolomat meni niin, että ystävä tuli viikoksi tänne meille. Oli kiva tehdä ja tarjota niitä "omia" ruokia ja saada suoraa palautetta mm. Gruusialaisesta punajuurilaatikosta, kasviskaalilaatikosta, kookosmaidossa haudutetusta ruusukaalista, helmiherkusta, mamman maitoherkusta, raakasuklaajäätelöstä, taatelikakusta, kaura-perunarieskoista,...

Ehdin tosin ystävän toiveesta kokeilla jokusen minulle vähän vieraammankin ruuan - kuten suppisrisoton kuivatuista sieneistä. Siitäkin tykättiin, mutta pikkuisen jäin kaipaamaan lisämakua. Laitan juttua kunhan saan mieleisen setin kasaan.

Näitäkin uutuuksia testattiin: Moilasen gluteenittomia karjalanpiirakoita ja pikku munkkeja. Testi tapahtui kahden sattuman summana - ystävän syntymäpäivä ja postilähetin tuoma testipaketti Moilasen gluteenittomia pakastetuotteita.

Ystävänikin on vaihtanut gluteenittomaan ruokavalioon - ja tehnyt ihan saman huomion kuin itsekin; aamuinen turvotus ja jäykkyys erityisesti sormien nivelissä on helpottanut. Hän ei ihan samalla aktiviteetilla leivo kuin minä, joten senkin puolesta ihan mielenkiinnolla testaili gluteenittomia uutuuksia.

Itse aika harvoin ostan valmiita karjalanpiirakoita, mutta jos ostan, niin lämmitän ne pannulla ja voissa. Moilasen gluteenittomista karjalanpiirakoista ei tullut keneltäkään mitään negatiivista huomautettavaa. Ainoastaan hinta jäi mietityttämään - sitä en pikaisella googlaamisella löytänyt. Piirakat olivat tosi isoja, täytettä on runsaasti, maku ja rakennekin ovat hyviä.


Synttäriaamiaisen testiin otettiin myös gluteenittomat rahkamunkit. Nämä ainoastaan sulatin. Rakenne oli hyvä, maku ja sitko ihan kuin perusmunkeissa. Itse vaan olen tottunut vähän mausteisempiin leipomuksiin - niinkuin tuo yläkuvassa näkyvä taatelikakku. Hintaa en näille gluteenittomille munkeille löytänyt, mutta eivät siltä kohdin kuitenkaan lienee ihan perusmunkkia ole.


Synttäritestiryhmä paistoi uunissa iltapalaksi myös Moilasen gluteenittomia pizzoja. Ihan vaan tavan vuoksi lisäsimme juustoa ja täytteitä - ja tosi hyviä olivat pizzatkin.

Yhteenvetona aiheesta: gluteenittomien valmistuotteiden taso on viime aikoina noussut ihan huimasti. Kehitystyö on tietysti tulosta lisääntyneestä kysynnästä - ja hyvä niin.
Gluteenittomien leipomusten hintataso on vielä suhteellisen korkea - ainakin tavan ranskanleipien kilohintoihin verrattuna. Siinä hinta-asiassa voi tosin usein miettiä tottumuksiaan; ostaa ja syö sitä leipää (ja varsinkin pullaa) vähän vähemmän ja harkitummin. Siinä se hintapuolikin sitten tasaantuu.
Vaikka valmistuotteet ovat ihan paikallaan joissain tilanteissa, niin edelleen kuitenkin kannustan jokaista mahdollisuuksien ja innostuksen puitteissa myös leipomaan itse :)

Kiitos monista vastaamista odottavista kommenteista. On pitänyt vieraiden kanssa vähän kiirusta... Illalla istun koneelle ihan ajan kanssa ja keskityn vain teihin :)

3 kommenttia:

 1. Olen samaa mieltä gluteenittomien tuotteiden tason noususta. Samoin valikoima laajentunut huikeasti minun gluteenittomuuden alun "styroxkakkuvalikoimasta", jollaiseksi tuttavani tarjottaviansa arvioi ;-) Mutta yhdeltä osin suomalaisvalmistajat eivät ole tuotteitaan kehittäneet. Kuidun määrä on edelleen ala-arvoista, siksi minä valmisleipiä ostaessani päädyn useimmin ulkomaiseen leipään. Itsetehtynä kuitua leipiini saan todella helposti, siksi ihmettelen valmistajia. En ole valmis maksamaan leivän nimellä myydystä gluteenittomasta pullasta ylimääräistä, mutta maksaisin mielelläni nykyistä enemmän leivästä, piirakasta ja pitsasta, jonka kuitupitoisuus ylittää 8 %!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei
   Kiitos hyvästä huomiosta - en ole itse tullut aihetta edes ajatelleeksi. Itse ostan aika harvoin valmiita leipomuksia - ja muutenkin yritän pitää leivän käytön aika minimissä. Kuitua lasken saavani suurimmalta osin vihanneksista ja marjoista.
   Valmiina ostan silloin tällöin gluteenittomia hampurilaissämpylöitä ja karjalanpiirakoita - ja kyllä ne nykyään jo on tosi hyviä.

   Laitapa viestiä tuosta kuituaiheesta ihan suoraan leipomoon - josko ovat itse ollenkaan huomanneet, että gluteenittomat kuluttajat arvostaisivat kuitulisää.

   Poista
 2. Juu, palautetta olen antanut ja ilokseni olen huomannut jopa jonkun valmistajan kuitua tuotteisiinsa lisänneen :-) Mutta runsaskuituisista ei vieläkään voida puhua.

  Tutkimusten mukaan keliaakikoiden kuidun saanti jää usein paljon alle suosituksen. Johtuisiko siitä, että olemme keskimäärin leivänsyöjiä - kasviksia ei taida vieläkään olla riittävästi keskivertosuomalaisen lautasella. Lihaakaan ei juuri korvata kuitupitoisilla linsseillä ja pavuilla.

  Joten edelleen toivon, että suomalaisetkin valmistajat heräisivät. Eipä taida olla ruisleipäpakkausta, jossa ei olisi kuitupitoisuus isosti mainittu. Miksi keliaakikoiden pitäisi olla huonommassa asemassa?

  VastaaPoista