torstai 3. maaliskuuta 2016

Muoviruukkujen maalausAvomaan tomaatteja, paprikaa ja chiliä kasvattelen pääosin vanhoissa altakasteluruukuissa, joita on karttunut pikkuhiljaa kierrätyskeskuksista ja kirppareilta. Muovihan on käytännössä ikuista, eikä ehkä se ekologisin valinta ruukkumateriaalinakaan, mutta ainakin näin kierrätysostoksena ihan ok. Vanhuuttaan kellastuneiden ja kolhiintuneiden altakasteluruukkujen ulkoasu taas ei ole minun mielestä yhtään ok.

Suojaruukkuja sylinterinmallisiin muoviruukkuihin on aika mahdoton löytää - ainakaan kohtuuhintaan. Mietin sitäkin, että ompelisin niille kuoret esim. säkkikankaasta. En kuitenkaan ole yhtään käsityöihmisiä ja sekin ajatus sitten jäi. Tutkailin netistä muovipintojen maalausohjeita - nekin latistivat tuunausintoa. Muovipinnan esikäsittely ennen maalausta - ja varsinainen maalauskin ohjeistettiin tekemään hintavilla erityistuotteilla. Euron-parin hintaisia vanhoja altakasteluruukkuja takapihan kompostin kupeessa ei oikein luonto antanut periksi lähteä tuunaamaan ihan rahan kanssa...

Viime keväänä sitten tympäännyin ruukkuihin ihan tosissaan. Tiesin että autotallissa on purkinloppu vanhaa tummanruskeaa öljymaalia. Väri oli mieleinen ja päätin sitten kylmästi kokeilla miten se kestäisi muovipinnalla.

Maalaustyöhön kokeilin alkuun kertakäyttöistä superlonista telaa - se ei toiminut. Vaihdoin lyhytkarvaiseen 120mm (en nyt muista kumpiko oli) polyester- tai mohairtelaan ja se rullasi ruukun pintaa nätisti.
Maalina käytin Tikkurila Teho-öljymaalia. Purkki on varmasti yli kymmenen vuotta vanha, mutta ei ollut mennyt miksikään.

Pesin ruukut edellisenä päivänä jotta ehtivät kuivua. Varsinaisesta maalausoperaatiosta en löytänyt tähän juttuun nyt kuvia.

Aluksi suunnittelin maalaavani vain muutaman koeruukun - mutta en sitten malttanutkaan lopettaa...
Tässä yhteen kertaan maalatut ruukut. Kannattaa valita touhuun aurinkoinen sateeton ajankohta. Kuivassa ja lämpimässä kevättuulessa maalipinta kuivui yhdessä yössä.
Rajasin maalauksen ruukun yläreunaan. Mietin hetken josko olisin maalannut myös pätkän sisäpintaa, mutta epäilin hiukan maalin pysyvyyttä jos se joutuu olemaan jatkuvassa kosketuksessa kosteaan multaan.
Vasemmalla toiseen kertaan maalattu ruukku, oikealla kertaalleen maalattu. Tässä vaiheessa olin jo ihan fiiliksissä :) Ruukkujen pinta jäi mielestäni kivasti eläväksi. Ruukuissa oli muutenkin kolhuja ja naarmiintuneita kohtia - tämä vähän rouhea maalipinta peitti ne hyvin.

Jätin ruukut taas toisen maalikerroksen jäljiltä kuivumaan yön ajaksi. Tarkoituksenani oli tehdä vielä viimeinen silaus kolmannella maalipinnalla - mutta en sitten tehnytkään...
Pitkä rivi tomaatintaimia odotti jo uutta kotia - en enää malttanut odottaa päivääkään istutusten kanssa - varsinkin kun oli niin hienot ruukutkin :)

Senkin siinä sitten päätin, että oikeastaan järkevämpää onkin käydä ruukut kertaalleen läpi vasta seuraavana keväänä. Siinä siistiytyisivät jokuset vaaleana kuultavat kohdat, mutta myös mahdolliset maalivauriot kesän ja talven jäljiltä
Olin siis oikein tyytyväinen ruukkujen uuteen ilmeeseen - mutta vielä oli viimeinen testi tehtävänä. Jätin ruukut talveksi ulos - ja isoimpiin ruukkuihin mullatkin. Olettaisin että nyt on kovimmat pakkaset lusittu - eli jos tähän saakka maali on pysynyt jotakuinkin kuosissaan, niin tuskin se enää purkin kyljestä putoaa?

Ruukkuja talviteloilla. Maalipinnassa on pieniä kolhuja jotka ovat tulleet kesän aikana - tai nyt talvella. Näitä isompia olen multalastissa yksin nostellut ärräpäiden kanssa kottikärryihin ja putkikärryihin - eli ihan omatekemiä taitavat rutut olla :D
Ja on jemmoissa taas jokunen ihan "uusikin" ruukkulöytö. Eipä hätää - onneksi on vielä jäljellä maaliakin :)
Latasin ruukkuihin viime keväänä uudet mullat. En tyhjentänyt isoimpia talveksi, koska uskoisin että multa on vielä ihan käyttökuntoista pienellä säädöllä.
Talvehtinutta maalipintaa. En pessyt ruukkuja syksyllä - tarkoitus kun on pestä ja maalata ne vielä kertaalleen keväällä.
Pesaisin yhden ruukun kokeeksi karhunkielellä. Kestää.
Nämä pienemmät ruukut olin laittanut talveksi pinoihin ja päällekkäin. Se ei ehkä ole paras idea. Luulen että maalipinnan kolhut ovat jälkiä siitä. Toisaalta ei haittaa mitään - kertamaalaus päälle peittää kyllä pienet virheet.

Tämän tarinan verran on nyt sitten minulla käytännön kokemusta muovin maalaamisesta. Teillekin vinkiksi, että vielä ehditte katsastella kierrätysruukkutarjonnan kirppareilta ennen kevään istutuksia. Eikä tarvitse säikähtää rumaksi kellastuneita muovipintoja - päinvastoin - ottakaa vaan ne rumimmatkin - ja tinkikää niistä vähän :D
Toisaaltahan taitaa olla niin, että mitä vanhempi ja karheampi pohjapinta on, sen paremmin sitten maalikin tarttuu?

Vastaistutetut taimet uusissa ruukuissaan. Ruukut olen laittanut seinustalle räystäslipan alle. Huomasin tosin, että sateen roiskima hiekka erottuu tummaksi maalatussa ruukkupinnassa. Siltikin - ovat nyt sen sata kertaa mieluisammat kuin ennen.


altakasteluruukut ulkoistutuksiin muovipinnan maalaus kesto

10 kommenttia:

 1. Maalattuunpintaan kun laittaa hienoa hiekkaa, tarttuu kivasti ja kun maalaa hiekattuunmaaliin (sen kuivuttua), saa kivan efectin ruukkujen pintaan. Kestänyt vastaavalla tavalla. Meillä tuli hiekkamaalaus vahingoss koiran kaadettua hiekkapuhallusraeastian autotallissa ruukkujeni päälle vahingossa ja mies sit fiksaili "vahingon" kauppareissuni aikana...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos - ihan mahtava idea :)
   Kokeilen ehdottomasti keväällä kun pitää muutenkin maalta jokunen talven aikana löytynyt ruukku. Eli luulisin että ruukku kannattaa pyöritellä hiekassa ensimmäisen maalauskerroksen jälkeen? Etsiskelen kyliltä hiekkamaalausfirman (entinen tuttu lopetti) ja uskoisin että käytettyä hiekkaa saa hakea omaan sankoon?
   Laitan juttua kunhan keväällä pääsen hiekkamaalaamaan :D

   Poista
 2. Mä oon joskus maalannut spraypullon lopuilla muutaman ruukun, just ruskeaa oli mullakin ja hyvännäköisiä tuli. pikkuhiljaa tietenkin kului pois, mutta uutta pintaan sit kun näyttää liian pahalta :) piäätkin tutkailla kirppisten tarjontaa, pari ruukkua vois haalia kevääksi...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei - ja kiva kun kommentoit - löytyi taas uusi mielenkiintoinen blogi :)
   Minä en sille spraylinjalle lähtenyt kun ruukkuja oli useampi kymmenen - eikä spraymaali ihan ilmaista ole... Jos teilläkin remontista jää öljymaalia, niin kokeilepa sillä :)

   Poista
 3. Kiitos vinkistä! Minulla on myös noita muutama kappale. En ole vielä niitä maalannut. Olen etsinyt niitä lisää kirppiksiltä. Eilen viimeksi kiersin kolme kirppistä, eikä ollut. Jatkan etsimistä.
  Hyvää viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Ritu :)
   Minua nyt harmittaa kun jätin talvella kaksi isoa ruukkua ostamatta... Ei niitä varsinkaan ennen kesää usein löydy. Aika kiva oli myös tuo yhden kommentoijan hiekkavinkki. Olen ennen hakenut käytettyä hiekkapuhallushiekkaa laattojen saumaamiseen - ja on kyllä niin hienojakoista että toimii varmasti mainiosti myös "koristemaalaukseen".

   Mukavaa kevättä sinulle :)

   Poista
 4. Hieno idea! Pitääpä itsekin testata, kun ei vielä pääse puutarhassa tositoimiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Ulla :)
   No senverran kyllä ainakin tämä Teho-öljymaali käryää, että parempi odotella ulkokelejä maalaukseen :)

   Poista
 5. Loistoidea. Ihan kuin uusia ruukkuja, menee myös minulla testaukseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei ja kiitos komentista :)

   Kyllä itsekin yllätyin positiivisesti. Muovin maalauksesta tehdään virallisissa ohjeissa aika hankalaa ja kallistakin. Monta vuotta minäkin pähkäilin että millä lähtisi tuunailemaan. Mietin sitä kangassysteemiä ja pajun oksia - että olisi ne liimannut tiiviisti ruukkuihin... Tietysti nyt voisi kokeilla muitakin konsteja kuin maali, mutta ainakin maalilla saa aika nopsaan ja edullisestikin ihan siistiä ja kestävää pintaa.
   Ei muuta kuin valitsemaan lempiväriä :)

   Poista