lauantai 19. maaliskuuta 2016

Styroxlaatikoita taimille



Taimikasvatussesonki alkaa olla kuumimmillaan. Talteen on kerätty edelliskesästä lähtien siemeniä, tarjousmultaa, vessapaperihylsyjä, kananmunankuoria, maitopurkkeja, viinirypälerasioita...
Täällä on tilanne se, että valoisan ikkunatilan ohella ikuinen ongelma ovat olleet vettäpitävät alustat taimipoteille. Tarkoitukseen olen käyttänyt pääosin vanhoja uunipeltejä - ja ihan tukevia siihen hommaan ovatkin. Mutta nyt taisi löytyä vielä parempi vaihtoehto siihen kohtaan...



Ajatus aiheeseen heräsi viime keväänä, kun styroxisiin potteihin istutetut samettiruusut kasvoivat mielestäni paremmin kuin muovisiin ruukkuihin istutetut. Styroxiset taimipottilavat taitavat tosin olla ammattilaiskäytön tuotteita? Löysin niitä aikoinaan kasan kierrätyskeskuksesta, mutta uutena en niitä ole kaupoissa nähnyt.


Mutta näitä tavallisia styroxlaatikoita saa luultavimmin lähes kaikista ruokakaupoista - ja ihan ilmaiseksi :) Ainakin kalatuotteet kuljetetaan kauppoihin jäähileellä täytetyissä styroxlaatikoissa - eikä niitä kaupoissa kierrätetä.
Meillä mies on enempi kalamyyjän kaveri kuin minä, joten laitoin sitten asialle. Eilen tiskin takaa löytyi pari sopivan kokoista ja kolme tosi isoa laatikkoa. Ne isot jätin jemmoihin kenties tulevaa ulkokäyttöä varten - ja ne kaksi pienempää otin samantien käyttöön.

Laatikoissa oli vähän kalasotkua - eli pesuhommiin näiden kanssa joutuu. Pesin laatikot ensin astianpesuaineella ja kuumalla vedellä harjaten. Mielestäni kalanhaju lähti aika tehokkaasti jo sillä. Koska laatikot kuitenkin jäivät sisäkäyttöön, varmistelin työn vielä etikalla. Kaadoin puhtaiden laatikoiden pohjalle laimentamatonta etikkaa - ja jätin vaikuttamaan hetkeksi.
Jos laatikkoa nyt ihan läheltä haistelee, niin kalan hajun hätäiseen huomaa - muttei todellakaan levitä hajua ympärille. Uskoisin että aika korjaa senkin pienen vian :)

Sekin vielä näissä kalankuljetuslaatikoissa on plussaa, että pohja on uritettu nestevalumien varalle. Ominaisuus, joka ymmärtääkseni on eduksi myös taimikasvatukseen? Ylimääräinen kasteluvesi jää pohjauriin, josta haihtumalla pitää yllä suotuisaa pienilmastoa taimille. Ja kun juuret kasvavat, ne kurkottelevat ruukkujen pohjarei'istä aluslaatikon vesivarantoja lillumatta kuitenkaan kokonaan vedessä?



Tämän laatikon täytin isosta styroxisesta pottilavasta leikkaamallani palalla. Ihan mielenkiinnosta kokeilin nyt osalle purjontaimia tätä styroxpetiä - aiemmin kun olen kasvattanut niitä pääosin vain sanomalehtirullissa. Eilen koulin 23.2 kylvetyt siemenet. Taimissa oli jo toinenkin lehti, joten ihan hyvällä alullaan ovat. Latvoin taimet ihan reilulla kädellä - ja teen sen vielä ainakin kerran kasvatusvaiheessa, ja vielä ulosistuttaessakin. En tiedä auttaako kasvua, mutta ainakin taimien käsittelyä.

Purjon ehtii kyllä kylvää vieläkin. 21-23.3 ovat kuukalenterin neitsytpäiviä - eli niitä parhaita kaikkiin kylvö- ja istutustöihin.

 Purjontaimet aamuauringossa itäikkunalla - säästän tomaateille ne aurinkoisimmat eteläikkunat.



Tähän toiseen styroxpohjaan laitan kokeeksi isoihin turveruukkuihin pelargonian tai isosamettikukan taimia. Turveruukkuja taimien kasvatukseen en ole koskaan kokeillut, mutta koska löysin kassilllisen niitäkin kierrätyksestä, niin nyt kokeilen. Ongelmana niissä kuuluisi olevan ruukkujen kuivaminen. Olisiko tästä pohjalta uritetusta styroxalustasta apua siihenkin?





Mutta ei näihin styroxpohjiin styrox- tai turvepotteja tarvita. Ensi viikolla meidän kauppaan on kuulema tulossa paljon lisää laatikoita lohitarjouksen myötä. Aion hakea näitä alustoiksi myös maitopurkkiperunoille ja -tomaateille ja ihan tavallisille muoviruukuillekin. Styroxlaatikko pitää juuripotit lämpimänä - ja siitä tykkäävät ymmärtääkseni kaikki kasvit :)

6 kommenttia:

  1. Hmmm... Ilmeisesti ei olekaan tuhoon tuomittu ajatukseni istuttaa kukkakaalen ja parsakaalen taimia syyrokslaatikoihin. Tammikuussa kävin pitkän keskustelun miehen kanssa että todella, oikeasti tarvitsen postissa tulleiden Mielen pesupatrunoiden pakkausstyroks laatikoita puutarhahommiin. 4kpl kooltaan n 1m x 30cm ja syvyyttä 20cm, päättelin että olisi helppo tarvittaessa siirrellä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei vaan :)
      Minä tykkäsin, että samettikukan taimet kasvoivat hyvin styroxisissa poteissa. Ja varsiselleritkin kasvatin niissä. Hyvin onnistui. Aika pieniähän nämä lavapotit ovat multatilaltaan, mutta lisäsin tipan lannoitetta aina kasteluveteen. Heti kun keväällä pysyi plussan puolella, vein taimilavat ulos lasilavan alle. Siellä oli sitten paremmin valoakin.

      Olen käyttänyt näitä kennolavoja kesällä ulkonakin. Niihin on näppärä nostella ylimääräisiä perennojen siementaimia ja juurenpaloja. Jättää vaan kesäksi varjoon kasvamaan, niin on kohta lavallinen taimia itselle tai kavereille jemmassa. Kennopoteissa on reiät pohjassa, mutta näitä kalalaatikoita tarvitsin nimenomaan taimiruukkujen suojaksi. Hyvät senkin puoleen, että reunat on riittävän korkeat - helpottaa taimien siirtelyä sitten keväällä.

      No - käytäntö taas opettaa lisää :)

      Poista
  2. Mulla oli näitä kauheet läjät,mut vein roskiin viime syksynä.Mun mielestä näissä taimet kuivi liikaa. .Oliko liian lämpösiä?Tai en osannu käyttää :-) Näitä löytyy ihan kauppojen takapihalta koska oottavat roskiin menoo.Mulla kun ei ole kellaria,niin yhtenä vuonna mul oli perunoita näissä ulkosaunan pukuhuoneessa ja eivät paleltuneet,siihen mennessä kun oltiin syöty ne.Näihinhän saa sen yläosankin kun käy hakemassa paikasta johon tulee mustamakkara näissä.Niitä mulla oli,nii ei haissu millekään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi :)
      Kiitos vinkistä - siis kastelusta huolehdittava. Oliko sinulla laatikoissa uritettu pohjarakenne? Sinne tietysti jo kasteluvesi kokonaan hulahtaa, niin ei sitten yltä taimille? Isommilla taimilla kun juuret puskee ruukkujen pohjista, niin sittenhän ei enää luulisi olevan ongelma? Systeemi toimii vähän kuin altakasteluruukkuna?

      Täytyypä itsekin kysellä josko näitä löytyy muita kuin kalalaatikoita. Yllättävän helposti puhtaaksi lähtivät ihan normipesulla, mutta ainakin kuljetusta helpottaisi mitä siistimpiä ovat jo alkuunsa.

      Uloskin kyllä meinasin muutaman laatikon kerätä. Aina on ylimääräisiä taimipaloja, jotka on kiva laittaa ruukkuihin talteen jos joku tarvii.

      Ja sitten tietysti tuo sinun säilöntävinkkisi - kiitos siitäkin :) Minullakaan ei ole kellaria tai muuta viileää tilaa. Totta voisin minäkin loppusyksystä jättää perunoita - tai muuta mitä on satoa jäljellä styroxlaatikoihin terassille.

      Poista
  3. Miten koulitkko selleri kun ovat niin pieniä, yksittäin? Sun blogi innostaa mua niin että miten tää taimikasvatus taas riistäytyy lapasesta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Katri :)
      Niin se lähtee lapasesta minullakin - joka vuosi aina vaan pahemmin...
      Sellerit olen hajakylvänyt helmikuussa. Just eilen niitä tutkailin ja taidan odotella vielä jonkun päivän koulimista. Vaikka nyt olisi ne kuukalenterin parhaat päivät käsillä... Saa nähdä - vai kokeilenko huomenna :) Ovat siis aika pieniä ja hentoja vielä. Osassa taimia on ensimmäiset oikeat lehdet, mutta ovat kyllä hankalia käsitellä niin pieninä. Ja siis kyllä koulin ne yksittäin. Ihan reippaan kokoisiksi kunnon taimiksi ehtivät kyllä toukokuuksi vaikka ovat ihan toivottoman pieniä vielä :)

      Poista