tiistai 22. maaliskuuta 2016

Edulliset perussiemenet Lidlistä


Eilen ystävä piipahti kahvilla. Pohdittiin siinä istuskellessa niitä "päivän kuumimpia" - eli kevätkylvöksiä; mitä on jo laitettu multiin ja mitä on vielä laittamatta ja millä mallilla mikäkin on...
Tehtiin aiheeseen liittyen myös epävirallisia hintavertailuja siementen hintatasosta. "Muistelisin että S-marketissa olivat yli kaksi euroa - vai en nyt oo ihan varma - mutta ostin kuitenkin kun tarviin sitä tomaattia ja kotona vasta huomasin että päivämäärä oli melkein jo menny..."

Tämä Lidlistä viime viikolla ostamani perussiemenvaranto on nyt kuitenkin kahden tarkan rouvan puheissa hyväksi ja halvaksi todettu. Kaikki ryhmä ykkösen siemenet ovat Lidlissä 0,39€/pussi. Mutta koska halpa hinta ei aina ole se ainut ostokriteeri siemenille, huomioitiin meidän analyysissä myös se "parasta ennen" teksti. Kaikissa Lidlin siemenissä päivämäärää riitti 12/2018 saakka.

Edellisenä keväänä kokeilin ensimmäistä kertaa samettikukkien esikasvatusta - ja mielestäni hyvin tuloksin. Aiemmin olen tehnyt vain suorakylvöjä ulkoruukkuihin toukokuun alkupäivinä. Niin tein viime vuonnakin - ja nytkin aion tottakai. Samettikukat kukkivat noin kahdeksan viikon kuluttua kylvöstä, joten toukokuun alkupäivinä ulos (lämpimään paikkaan) kylvetyt samettikukan siemenet aloittavat kukinnan juhannuksen tietämissä.

Oli samettikukka jotenkin niin helppo ja kiitollinen esikasvatettava, että ostin nyt jokusen pussin ihan uuttakin siemenkantaa. Kylvökset teen tänään tai huomenna (kuukalenterin neitsytpäiviä).

Uutuutena ostin jokusen pussin ristikin siemeniä. Ystävä tätä kehui tosi kauniiksi. Kylvö tehdään suoraan ulos.

Purjon ensimmäiset kylvökset olen jo koulinutkin, mutta unohdin laittaa ryhmäpurjoa. Sekin on viime kesänä ihan kivaksi osoittautunut kokeilu. Purjorypäs kasvimaalla oli kaunis ja ryhdikäs. Joukossa oli isompia ja pienempiä purjoja, mutta kaikki tuli käytettyä. Ryppäästä oli helppo syksyn mittaan napata yksittäisiä kappaleita tuorekäyttöön.

Ryhmäpurjoa heinäkuussa. Ei tullut kuvattua samaa mätästä syyskuussa, mutta ihan oikean purjon mittoihin ehti.


Viime keväänä haaveissa oli kokeilla jättikyssäkaalia. Sen siemeniä en sitten mistään löytänyt ja nyt aion tilata ne ajoissa. Ainakin Hyötykasviyhdistyksellä ja Exotic Gardenilla niitä näyttäisi olevan. Saattaa olla että samaan tilaukseen laitan jokusen uuden lehtikaalilajikkeen, mutta muuta sen kummempaa erikoista en nyt taida tarvita.

Lidlin standista puuttui rucola - sekin löytynee vielä kevään mittaan jostain perusmarketista. Niin ja nyt muistaessani kehun palsternakkaa. Sitäkin kokeilin viime kesänä ensimmäistä kertaa ja innostuin aiheesta. Vieläkin pakastimessa on monta litraa raakana raastettua palsternakkaa, josta tulee ihan mahtavia kasvispihvejä amaranttiin sekoitettuna. Avomaan tomaatin kohdalla suosittelen satsaamaan vaikka vähän kallimpiinkin erikoissiemeniin, mutta näissä perussalaateissa Lidlin edulliset siemenet ajavat ihan asiansa.

3 kommenttia:

  1. Olipa ihana inspiroiva kirjoitus! Siemenien hinnoissa on tosiaan isoja eroja, saman olen huomannut. Esikasvatukset on minulla vielä aloittamatta ja samettikukkia ehdottomasti aion taas laittaa omista kerätyistä siemenistä. Helppoja ja kivoja :) Kiitos hyödyllisistä vinkeistäsi!

    VastaaPoista
  2. Sen verran joudun kritisoimaan Lidlin siemeniä, että Tähtisilmän pussissa luki "noin 15 siementä" mutta pussissa oli vain 8 kpl. Muuten hinta on edullinen ja valikoima hyvä. Oisko muuten tietoa, mistä löytyisi yksivärisiä petunian siemeniä ? Olen löytänyt ainoastaan sekoituksia :(

    VastaaPoista
  3. Kylvin tänään purjon siemeniä juurikin nämä sinun ryhmäpurjosi mielessäin. :) Pitää vissiin itsekkin käydä tutkimassa Lidlin siementelinettä. Fetakin näkyi olevan alennuksessa.

    VastaaPoista