torstai 1. toukokuuta 2014

Munkit - vielä pientä viilaamista vailla


Hyvää vappupäivää teille kaikille lukijoille :)
Eihän nyt ole edes pakkasta - vaikka yöllä näköjään oli piha-allas saanut riitteen pintaan. Eikä sadakaan, ainakaan just nyt. Että ei voi valittaa...

Tässä pikainen munkkipäivitys - koska lupasin teille vapuksi sen gluteenittoman pikamunkkireseptin... Munkkeja meillä on tehty ja syöty jo parikin satsia, mutta nyt olen jäänyt koukkuun sen täydellisen munkkireseptin viilailuun...

Kuvissa eilisen munkit. Tytärten mukaan parhaita munkkeja ikinä - eli rakenne siltä osin kohdillaan. Mutta miten vappumunkeista tuli pääsiäistipumunkkeja... Eilen yritys oli tehdä pyöreitä pikkumunkkeja.
Tähän tulokseen ei lienee yrittämällä ihan heti pääsisi - vahingossa näköjään kyllä. Tuloksena tasalaatuisia tipumunkkeja :DSen verran taikinasta, että pohjana on pelkkää rahkaa ja muna. Seassa himpun verran psylliumia, jauhoina tattari- ja perunajauhoja, kohotukseen soodaa, makuna raastettua sitruunankuorta, ei lisättyä rasvaa, sokeriakin vain ruokalusikallinen. Valmistustavoitteena on yksinkertaisuus - niinkuin meillä aina:  kaikki sähkövispilällä sekaisin, taikina pussiin, nurkkaan reikä ja pursotus öljyyn. Ilman käsiä ja turhia tiskejä.

En ole valmistanut munkkeja kolmeenkymmeneen vuoteen - silloin kyllä ihan työkseni niitä perinteisiä. Nyt kun satuin kokeilemaan tätä pikamunkkiviritystä, huomasin että näin munkit ovat tosi nopeita ja yksinkertaisia valmistaa - ja hyviäkin. Rasvaton ja sokeriton taikinapohja pitää munkit ihan tolkun herkkuina.

Täällä ei nyt sada - eli kipaisen hetkeksi ulkohommiin. Iltapäivällä - jos nyt tärppäisi ja pyöreät munkit pysyvät pyöreinä, laitan teillekin tämän "tolkun" munkkiohjeen.

Päivitystä: Ei vieläkään pysy munkit kuosissa - hyviä ovat, mutta malleja on yhtä monta kuin munkkejakin...

10 kommenttia:

 1. Söpöjä. :) Hauskahan se on kun saa joskus vähän erimuotoisia munkkeja, ja makuhan se kuitenkin on pääasia. Sitä reseptiä odotellessa tässä siis... Hyvää vappua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei vaan :)
   Maku on tärkein - ja että pinta on rapsakka sillälailla että sokeria tarttuu sopivasti, ei liikaa ja että sisus on kuohkea...
   Nämä ovat ihan älyn hyviä munkkeja kaikilta edellämainituilta osin. Taikina on helppo tehdä ja valmistuu perusraaka-aineista, ja on vielä herkuksi mitaten ihan järkevä sisällöltään.
   Olen nyt kokeillut lisätä ja vähentää psylliumin ja jauhojen osuutta - edelleenkään vaan pallomunkki ei pysy kuosissaan. Jatkan kokeiluja koska perhe viihtyy keitiössä aina kun munkkikattila porisee - eli yksikään testimunkki ei ole ehtinyt edes kunnolla jäähtyä... Eilen taas puolen litran taikina hävisi sitä tahtia kun paistoin.

   Kuulette kyllä kun setti on kunnossa :)

   Poista
 2. Voi ihana kun söpöjä!
  Hyvää vappua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Dahlia
   Vappu meni, mutta mukavaa paluuta arkeen sinulle :)

   Poista
 3. Hauskoja munkkeja.... ei ihan perussettiä ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Maiju :)
   Sinähän olet gluteenittomalla ruokavaliolla. Olisiko munkkivinkkiä :)

   Poista
 4. Noista tulee hyvälle tuulelle noista tipumunkeista;)
  Itse tyydyn vain nauttimaan munkeista - sen koommin kun ystävämme mies poltti itsensä todella pahoin yrittäessään sammuttaa palamaan syttynyttä munkkiöljyä en ole itse puuhaan ryhtynyt.
  Kivaa loppuviikkoa sinne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Lady :)

   Hui kauhistus... Minä en ole koskaan joutunut palavan öljyn kanssa vastakkain. Se on kyllä pahinta. Itse en osaa öljyllä paistamista pelätä, mutta tottakai sen kanssa on oltava tolkku mukana.

   Tuli tässä mieleen, että onkohan öljyjen syttymispisteellä suuria eroja? Eli onko olemassa siltä osin turvallisinta öljyä vaikka nyt sitten munkkien paistamiseen.
   Itse käytin kookosrasvaa - kun aina olen sitä käyttänyt. Täytyypä tutkia, mitä esim. munkinpaistorasva sisältää, tyttäret mainitsivat käyttäneensä sitä koulussa.
   Joku käyttää rypsiöljyä, onko vielä muita vaihtoehtoja?

   Hyvää viikonloppua sinullekin. Se on kevät nyt :)

   Poista
 5. Munkkireseptiä kaivataan! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei vaan - niin meilläkin ;)
   Olen pariin kertaan tehnyt vähän eri määrillä. Ohuesta pursotettavasta taikinasta valmistuu ihan parhaat munkit, mutta paistaessa ne eivät tahdo pysyä kuosissaan ja toisinaan vähän vaarallisen oloisesti poksahtelevat... Eli vielä on kehitystyötä niissä :)

   Poista