lauantai 3. toukokuuta 2014

Lipstikkasuola - tee itse

Lipstikka eli liperi on kevään ensimmäisiä vihreitä kasvimaalla. Sen kasvuvoima ja -vauhti on hurja, tuoreena sitä ei ehdi hyödyntää kuin pienen riipaisun sadosta.
Lipstikan lehdet on helppo poimia ja kuivata. Jos vahva-arominen yrtti ei kuitenkaan ole entuudestaan tuttu, sen hyödyntäminen tahtoo tyssätä ajatuksen tasolle.

Lipstikan aromi yhdistyy mielikuvissa helposti liemikuutioihin - sitä onkin mielestäni kaikkein luontevin lisätä keittovesiin. Meillä lipstikkaa tulee käytettyä joka päivä yksinkertaisella tavalla: Sekoitan kuivattua lipstikkaa ruususuolaan. Kannellinen maustepurkki on hellan vieressä tasolla ja sitä suolaa lisään mm. makaronien, pastan ja perunan keitinvesiin. Lipstikkasuola sopii mainiosti myös leipätaikinoihin.
En nyt osaa sanoa sekoitussuhdetta - olen murustellut kuivatut lipstikan lehdet käsin, kaatanut purkkiin niin paljon kuin mahtuu ja päälle suolaa.

Lipstikka on helppo kasvattaa siemenistä. Se ei ole kokemukseni mukaan ollenkaan vaativa kasvi - oma puskani on tontin varjonurkalla ison kiven kupeessa, kasvupaikka on kivikkoista moreenia. Keväällä kylvetystä lipstikasta saa reilusti satoa jo samana kesänä. Sen jälkeen puska senkun tuuhistuu vuosi vuodelta - ei häviä millään, mutta ei myöskään leviä hallitsemattomasti - kasvutapa on siisti.

Kerään lipstikasta kuivattavaksi vain lehdet ja levittelen ne kuivumaan saunan lauteille ritilöiden päälle (saunassa oleva ainavalmis -kiuas ja takaseinän piipunmuuri pitävät tilan noin 35 asteisena).

Lipstikka tänä aamuna 3.5.


Viime vuonna 14.5.


lipstikkasuola / liperin siemenkylvö / lipstikan kasvatus / 

4 kommenttia:

 1. Hyvä idea. Olen kuivattanut lipstikkaa ja lisännyt sitä sellaisenaan murusteltuna samaan tapaan. Pitääkin lähteä tarkastelemaan palstalle, joko lipstikka olisi herännyt talviuniltaan.

  VastaaPoista
 2. Tuliko teidän kirsikkapuista viime vuonna kirsikoita? Kun meillä ei tullut yhden yhtä vaikka niitä puitakin löytyy vähän vajaa 10..

  VastaaPoista
 3. Teen aina loppukesästä ison satsin omaa yrttisuolaa. Kerään sekaisin jo hieman rämppääntyneet basilikat, timjamit, lipstikat, persiljat, lehtisellerin lehdet, sekalaiset sipulin naatit jne (varretkin kelpaavat hyvin mukaan) ja pyöräytän kaikki sekaisin karkean merisuolan kanssa blenderissä. Sitten levitän tämän huikean vihreän, kostean suolaseoksen pellille kuivumaan. Parissa päivässä satsi kuivuu, jonka jälkee hurmautan sen uudestaan blenderillä paakuista tasaiseksi. Todella hyvää ja korvaa meillä liemikuutiot ja kauppojen yrttisuolat.

  VastaaPoista
 4. Huippua, tästä tuli nyt meidän "piireissä" viimeistä huutoa kesäviemisiksi!

  VastaaPoista