torstai 16. toukokuuta 2013

Sipulikeitto suppilovahveroillaNyt löytyi taas mainio makuyhdistelmä - kutsutaan sitä vaikka suomalaiseksi sipulikeitoksi. Tämänpäiväiset olosuhteet huomioonottaen (+20 ja pilvetön taivas ja paljon taimia istuttamatta ja pitkä oja kaivamatta) lounasruualla oli ainoastaan yksi tavoite - nopea.

Jos ei muuta, niin sipulia on keittiössä aina ja minulla tietty myös niitä kuivattuja suppilovahveroita. Sipulikeiton pohja ei ainakaan huonommaksi muutu vaikka sitä hauduttelee pidempäänkin. Jätinkin heti aamusta voissa & öljyssä freesaillun sipuli-valkosipulisilpun hellalle tekeentymään. Kuivatut suppikset jäivät veteen pehmenemään ja minä pääsin ulos sen ojan kimppuun :)

Suomalainen sipulikeitto
5dl kuivattuja suppilovahveroita (liotellaan vedessä noin pari tuntia)
5 sipulia
5 valkosipulin kynttä
2 rkl oliiviöljyä
2 rkl voita
1 1/2l vettä
1tl herbamare yrttisuolaa
1/2tl roomankuminaa
4 viipaletta ruisleipää
4 paksua viipaletta juustoa
Ruohosipulisilppua

Viipaloitu sipuli ja pitkittäin viipaloitu valkosipuli haudutellaan voi-öljyseoksessa miedolla lämmöllä noin parikymmentä minuuttia. Lisätään vesi ja mausteet. Jätetään miedolle lämmölle hautumaan yhden ojankaivuun ajan, tunti-pari.
Suppilovahveroista puristellaan liika vesi pois ja laitetaan kuivalle pannulle miedolle lämmölle kokonaisina. Haudutellaan vedet pois - ihan lopuksi pannulle lisätään nokare voita ja sienien annetaan imaista voista makua. Sienet pois pannulta ja tilalle ruisleipäviipaleet. Leiville myös paistamiseen nokare voita - kevyt pintaruskistus. Lautaselle annostellaan sipulikeittopohjaa. Päälle ruskistettu ruisleipäviipale. Ruisleivän päälle kokonaisia voissa pyöräytettyjä suppilovahveroita. Koko systeemin pintaan paksu viipale juustoa. Uuniin grillivastuksen alle jokunen minuutti. Lautaselle väriksi vielä silputtua ruohosipulia ja eikun syömään.

Tämä oli ihan kertakaikkiaan mainio setti. En ole aiemmin sipulikeitossa testaillutkaan roomankuminaa, ruisleipää, herbamarea ja suppilovahveroita - mutta tästä tuli kerrasta hyvä. Ihana suomalainen versio sipulikeitosta jota kehtaisin kyllä tarjota vaikka keittiössä aika pätevälle espanjalaiselle ex-anopilleni :)
Suosittelen kokeilemaan.
Sienet ovat kauniita kokonaisina.

Käytin taas pakastimesta pois Arla grillijuustoja. Kuten huomaatte, se ei ole ollenkaan paras mahdollinen sipulikeiton kuorrute - ei sula kauniisti keiton pintaan.

Tämän palan pyöräytin kevyesti pannulla ennen uunia - ei siltikään suostunut sulamaan...  Gruyère on ehkä sopivin sipulikeittojuusto, mutta normiarjessa kelpaa kyllä se mitä kaapista löytyy.

suppilovahverokeitto / sienikeitto / sienikeitto ja sipulia / keitto suppilovahveroista / kuivatut suppilovahverot / resepti sienikeitolle / 

2 kommenttia:

  1. Tuo on varmasti hyvää! Nousi vesikielelle :P

    VastaaPoista
  2. Se OLI hyvää :D Tulehan tänne niin tehdään jotain uutta hyvää :)

    VastaaPoista