sunnuntai 12. toukokuuta 2013

Äitienpäivätunnelmia

Jäin perjantaina kesälomille ja katsokaa mitkä lomakelit luvassa Keski-Suomeen toukokuussa :)
Tämä on niin täydellistä. En enää malta varoa edes tuota neljän asteen yötä - heilautin osan basilikantaimia lasilavaan ja jos kovin kirpakalta alkaa tuntua, käyn illalla sytyttämässä tuikkukynttilän antamaan lisälämpöä.Kukkia ja lisää kukkia...

Sitruunabasilikaa, punabasilikaa ja kanelibasilikaa. Otin ikkunalta muutaman taimen kutakin ulkokokeiluun. Annan taimien totutella jonkun päivän uusiin olosuhteisiin ja latvon ne sitten reippaalla kädellä.

Heitin jo jokunen päivä sitten myös muutaman lehtikaalin taimen lasilavan hyllylle. Niitä en edellisestä kesästä viisastuneena istuta lavaan vaan avomaalle. Kasvavat lavassa niin paljon korkeutta että tökkäävät metrin korkeudella olevaan kattoon aika pian.
Tämä on toinen kerta kun esikasvatan lehtikaalia ja taimivaiheessa se on kyllä ihan äärimmäisen kitulias. Kylvin siemenet 30.3 ja tämän kummemmiksi eivät ole vieläkään ehtineet. Nämä taimet ovat tosin nyt paljon pirteämpiä kuin sisällä vuoroaan odottelevat. Jo muutama päivä ulkoilmassa on tehnyt ihmeitä.
Ensi keväänä aion kokeilla lehtikaalille yksittäiskylvöä ja erityyppistä kasvupohjaa. En tiedä mikä pentele on että kituuttavat sisällä purkissa...
Edellisestä kokeilusta viisastuneena tiedän tosin nyt että kun nämä taimirääpäleet pääsevät ulkomultiin, niin kasvu on ihan hillitöntä.

Kevään voimakasveja: Raparperi ja lipstikka.

Viime syksynä istuttamani kotimainen valkosipulikanta on myös ilokseni hyvällä mallillaan. Valmista syötävää tämä on tosin vasta vuoden kuluttua syksyllä. Minulle jäi vielä siemen-ituja jonkinverran. Nyt olenkin vähän kahden vaiheilla josko laitan ne pikaiseen viikon kylmäkäsittelyyn jääkaappiin, tai yritän josko itäisivät ilman...
Valkosipuli tarvitsee vahvan maan ja lisäsin rivin katteeksi muutaman lapiollisen hevosenlantaa.

Ja päivän pikamenu: Buzzadorin kautta testattavaksi saatuja Hälsans Kök Falafel-pullia.

Minulla oli suuria suunnitelmia ja mietittynä ihan oikea reseptikin näiden varalle mutta se olisi vaatinut kauppareissun, eikä se Äitienpäivänä onnistunut...
Mutta toisaalta - nämähän ovat pikaruokaa ihan parhaasta päästä ja sillointällöin sekin on ihan suotavaa - kuten vaikkapa Äitienpäiväsunnuntaina kun ulkona on +18 ja aurinko paistaa.
Falafelpyöryköiden pääraaka-aineita ovat kikherneet, kesäkurpitsa ja sipuli. Lisukkeeksi wokkipannulla sipuli-valkosipuli-porkkana-höystöä ja tattarimakaroneja.
Falafelpyörykät ovat hyviä - siis ihan yllättävän hyviä valmispulliksi. Miinuksena parikin lisäainetta ja kilohinta joka on jotain ihan muuta kuin pyöryköissä käytettyjen raaka-aineiden hinta.
Hälsans Kök-tuotteita olen aiemminkin hankkinut mökkieväiksi ja mukaan pääsevät varmasti tänäkin kesänä.


Tässä Buzzador-sivuilta kopioitu lyhyt esittely Buzzadorina toimimisesta:
"Buzzadorina sinulla on mahdollisuus päästä kokeilemaan ja kertomaan, mitä pidät erilaisista tuotteista ja palveluista. Kun pääset kokeilemaan tuotteita ja palveluita sinun tarvitsee vain kertoa niistä ystävillesi, joko kasvotusten tai sosiaalisen median välityksellä sekä raportoida kokemuksesi tämän jälkeen meille. Buzzadorina toimiminen on sinulle ilmaista ja vie sinut ja ystäväsi moniin jännittäviin kohtaamisiin uusien tuotteiden ja palveluiden parissa."

Sivupalkissa olevasta Buzzador Blog-linkistä saat lisätietoa aiheesta ja voit halutessasi myös rekisteröityä Buzzadoriksi. Rekisteröinnin yhteydessä kerrotaan hiukan omia taustoja ja mielenkiinnon kohteita. Näiden pohjalta yritys lähettää rekisteröityneille aina uuden kampanjan alkaessa kyselykirjeen, josko henkilö on kiinnostunut testamaan jotain uutta tuotetta. Jos aihe kiinnostaa ja haluat ilmaisen tuotepaketin itsellesi testattavaksi sekä lähipiirille, työkavereille, ystäville ym jaettavaksi, niin lähetät "kyllä" vastauksen Buzzador-postiisi. Mahdollisesti pääset mukaan testiryhmään. Testattavasta tuotteesta lähetetään raportti / raportteja yritykselle. Niissä pääset kertomaan omista ja muun testiryhmän mielipiteistä arvioitavasta tuotteesta.

Omalla kohdallani homma on toiminut loistavasti. Mitään roskapostia tai muuta häirintää ei rekisteröitymisestä ole seurannut. Buzzadorina toimiessani olen saanut kivoja juttuja testattavaksi. Pieninä lisäkannustimina Buzzadoreille sivuilla on nytkin pari kivaa kilpailua joihin tietysti ja tottakai osallistun :)

En tiedä mikä siinä vetoaa ihmisen syvimpiin tunteisiin mutta on vaan niin kertakaikkisen ihanaa saada jotain ilmaiseksi :D Ja että se tulee pakettina postiin, kruunaa jutun :D
Vaikka  miten järjellä ajattelee että onhan minulla ruokaa ja ilman ylimääräistä miettimistä sitä voin kaupasta lisääkin hakea, niin silti olin taas iloinen tästäkin Buzzador-paketista... Onko lukijoissa ketään yhtä vähästä innostuvia?

2 kommenttia:

 1. Siellä kevät on jo paljon pidemmällä kuin täällä... Täällä se on varmasti kuukauden myöhässä - ainakin! Kurpitsat alkavat kukkia täällä sisällä, mutta vielä ei ole puhettakaan, että ne voisi vielä ulos. Tänäänkin on vajaa kahdeksan astetta lämmintä ja tosi kylmä tuuli. Mulla kun ei vielä ole sitä lasilavaa tai kasvihuonetta...

  Lehtikaalin siemenpussissa kehoitetaan kylvämään siemenent suoraan avomaalle - ehtiiköhän se sillä tavalla?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Hanne :)
   Haastava maasto siellä sinulla :)

   Kyllä lehtikaali tietty ulkonakin ehtii jos syksyä piisaa... En tiedä teidän kesän pituutta mutta aika lyhyeksi taitaa jäädä satokausi.

   Lehtikaali ei ole ollenkaan arka pakkasillekaan täysikasvuisena. En osaa sanoa miten reagoi kylmään taimivaiheessa.
   On ihan pirullisen kitulias esikasvatettava. Nyt tuli mieleen että kokeilen ensikeväänä tehdä siemenkylvöt lehtikaalista kasvilavaan. Sittenhän tiedän siitäkin aiheesta enempi.

   Meillä on täällä ihan mahtava kevät. Lämmintä +20 ja minullakin jo hyvät rusketusrajat :D

   Poista