torstai 2. toukokuuta 2013

Ensimmäiset pihakylvökset

Vappupäivänä sain salaatit alulleen lasilavaan. Lasin alla maa lämpenee nopsaan - kylvökset olisi voinut tehdä jo aiemminkin, mutta lasien pesua vähän vitkuttelin...

Viime kesänä kylvetty ruohosipuli on jo ihan hyvällä mallillaan, nyt Vapun aikoihin sitä voi käydä hakemassa lasin alta keittiöön. Kiinansipuli on myöhäisempi kuin ruohosipuli, mutta kyllä sekin pikkuhiljaa nousee esiin. Jostain syystä se on itänyt ja levinnyt aika heikosti tällä tontilla. Aiemmassa asuinpaikassani heitin siemenet ojan penkalle, käytännössä heinikkoon ja kasvoi siellä ihan valtavan tuuheaksi puskaksi. Nyt vahvistin kiinansipulirivistöä kylvämällä samalle kohdalle vielä uuden tiukan tuuhennus-siemenrivin. Kaikki siemenet hamstrasin jo viimekesänä alelaarista - osaa varastoistani en tosin ole vielä löytänyt - missä ovat mm. ne värikkäät mangoldit ja violetti papu?

Lasilavaan heitin myös omaa suosikkiani - rucolaa. Lisäkylvöjä rucolasta teen avomaalle kunhan maa vielä vähän lämpenee, mutta lasilavalla saa aikaistettua salaattikautta.
Viimekesänä avomaalle kylvämäni Itämainen salaattisekoitus oli kirvojen tai minkä lie herkkua - joka ikunen lajike siitä setistä oli ihan rei'itetty - ei siis toimi avomaalla. Sekoituksesta löytyy mm. endiivi, PakChoi, Hon Sai Thai, Mizuna ja Amsoi - eli valmista ihanaa salaattipohjasekoitusta. Kokeilen nyt josko lasilavassa saisi kasvaa rauhassa.

Kertakäyttöveitset palvelevat vuosikymmenestä toiseen -  ovat ihan parhaita merkkaustikkuja.

Kärräsin lasilavaan lannoitteeksi viimekesän kukkaruukuissa tekeentynyttä hevosenlantaa ja pesin seinät. Ruoho- ja kiinansipulin lisäksi kylvin kähärä- ja sileälehtipersiljaa, sekä sitä rucolaa ja itämaista salaattisekoitusta. Jätin lavaan tilaa basilikantaimille - ne eivät ihan vielä lämmittämättömässä lavassa selviä ja paistattelevat toistaiseksi päivää olohuoneen ikkunalla.

Sekoittelin lannan vanhan mullan sekaan.

Samettikukan siemenet pääsivät etelänseinustan isoihin ruukkuihin. Viimekesäisetkin rangat vielä putsaamatta... Silppusin talven yli ulkoilleet siemenkodat mullan sekaan - en tiedä itävätkö - sekaan varuiksi  syksyllä talteen otettuja siemeniä

Samettikukkaa (samettiruusua) en ole koskaan esikasvattanut. Kylvän itsekerätyt siemenet aika aikaisessa vaiheessa suoraan ruukkuihin (myöhemmin muiden kylvösten aikataulujen mukaan myös kasvimaalle) ja aloittavat kukinnan mielestäni ihan kohtuullisen aikaisin. Nyt en muista tarkkoja viikkomääriä ulkokylvöstä kukintaan Keski-Suomen korkeudella, mutta kerron senkin kunhan kevät etenee :)

Reilusti vaan siemeniä, peitän ne vielä ohuesti mullalla. Edullista ja helppoa kesäkukkaloistoa :)

6 kommenttia:

 1. Näyttää kivalle noi kylvökset . Ihan kyllä käy katteeks toi reipas meininki ja kun ajatteeleekin mitä ihania herkkuja sieltä on kesällä tulossa , niin , voih

  Maarit

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Maarit :)
   On kuule reipas meininki vähän karissut tässä vuosien varrella... Ei ole enää sitä nuoruuden ja hulluuden intoa kun taskulampun kanssa puolenyön aikaan vielä väsäili viimeisiä virityksiä.
   Vihreä lanka tässä oman pihan rakentamisessa on aina ollut mahdollisimman helppo ja vähätöinen ylläpito, sekä tähän 70-luvun arkkitehtuuriin sopiva, aika suorapiirteinen piha.
   Suunnitelma toimii nyt esim. kasvimaalla jossa kaikki käytävät on laatoitettu ja kaikki istutusalueet rajattu. Myös kukkien osalta olen valinnut helppohoitoisia ja vahvoja perennoja, nurmikkoalue on yhtenäinen ja hedelmäpuissa on rajattu mullosalue. Vielä pientä säätöä vaatii, mutta jospa tänä kesänä saan aikaseen loput ongelmaläntit hieroa kuntoon :)

   Poista
 2. Suomessa laitoin samettikukat aina suoraan maalle, ja kyllä ne ehtivät ihan hyvin kukkimaan myös siellä Oulun korkeudella. Täällä päätin nyt kokeilla esikasvatusta, kun pussissa luki, että ovat helppoja esikasvattettavia... No joo, mihinköhän sekin perustuu? Hirveetä nypläämistä ja koulimista ja päätin, että oli viimeinen kerta kun alan samettikukkaa esikasvattamaan sisällä.

  Mutta tuo samettikukka (tai ruusu) on ymmärtääkseni hyvä tuholaistentorjuja ja olenkin istuttanut (tai kylvänyt) niitä kasvimaalle vihannesten väliin. Ovat paitsi nättejä, niin myös hyödyllisiä.

  ps. istutin juttusi rohkaisemana omat pelargonini lähes pelkkään (palaneeseen) hevosenlantaan ja muutama päivä myöhemmin noissa pikku pelargoneissa oli nuput :). Ja muutenkin näyttävän kukoistavan ja kasvavat hirveästi.... Enpä päässyt samaa substralilla. Joten kiitos vinkistä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Hanne :)
   Samaa mieltä olen vähän itsekin - motivaatio riittää juuri ja juuri niihin syötävien kanssa näpräämiseen mutta kukkien taimia en ole koskaan kasvatellut. Krassitkin ehtivät ihan hyvin vaikka heittää ne suoraan avomaille. Ja totta kuten sanoit - samettiruusu kasvaa nätisti salaattien välissä ja viisaiden mukaan torjuu tuhohyönteisiä. Mitään vertailevaa tutkimusta minulla ei aiheesta ole...

   Kasvatitko itse ne pelargonit? Minä niitä vuosia talvetin autotallissa mutta nyt olen senverran laiskistunut että ostan ne joka kevät valmiina taimina.
   Tosin se vanha kantani oli paljon parempi kuin nämä viime vuosina kaupasta hankkimani.
   Saman meinasin tehdä taas - eli istuttaa kukat pelkkään hevonpeehen. Siirrän ruukuista viimekesän yli tekeentyneen peen kasvimaalle ja laitan kukkien alle tuoreempaa tavaraa.
   Ei todellakaan tarvitse Substralia :D Laita varulta vähän kalkkia tai tuhkaa.

   Poista
 3. Tuo kaikki näyttää niin kivalta, helpolta ja hauskalta. Mut miks se ei sit omassa pihassa oo yhtään sama juttu?? =D

  Jos vaan kevätpuuhiltasi ehdit, niin nappaa blogistani haaste ja vastaile joskus! (pakko ei oo mutta noita vastauksia on aina niin kiva lueskella)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Heli :)
   Olipa pahoja kysymyksiä...
   Odota vähän kun saan vapaaillan ja viinilasin alle niin keskityn niihin ihan tosissani :D

   Sinulla on vähän liian isot ne pihaympyrät... Ota työn alle vain yksi pieni kohta kerrallaan ja laita se just niin kuin haluat ja viimeisen päälle - oli sitten vaikka yksi pata tai ruukku. Ei viittätuhatta neliötä kukaan jaksa kerralla miettiä tai lapioida. Toisaalta haluaisin itse lisää pihatilaa mutta väliinsä olen ihan tyytyväinen että tulee nämä tuhannenviidensadan rajat vastaan :D

   Poista