maanantai 6. toukokuuta 2013

Hiusten pesu kananmunalla

Olen taas viimeaikoina palannut vanhaan hyväksi havaittuun hiustenpesurutiiniin - kananmunapesu. Neljäänkymmeneen vuoteen olen ehtinyt kokeilla yhtä jos toista viritystä hiusten pesuun nopoo-linjasta hinnakkaisiin kampaamotuotteisiin. Hiukseni ovat käsittelemättömät, hyvin hennot ja liukkaat. Pelkkä shampoo jättää hiukset takkuisiksi. Hoitoaine taas vie niistä sen vähäisenkin ilmavuuden. Nopoo-linja on tuntunut haastavalta E-pillereiden lopetuksen jälkeen - hiukset näyttävät rasvoittuvan jo muutamassa päivässä. Vaahdot ja geelit tekevät lasimaisen hennoista hiuksista tahmeat ja tönköt.

Kananmunapesun jälkeen hiukset ovat mielestäni parhaiten käsiteltävät. 

Ystäväni pesee hiukset kahdella munalla. Hän erottaa valkuaisen keltuaisesta. Vaahdottaa valkuaiset shampooksi ja pesee niillä hiukset. Keltuaisen hän levittää pyyhekuiviin hiuksiin hoitoaineeksi.

Minulla on niin ohuet ja hennot hiukset että yksi muna on tuntunut riittävältä. Lisään munaan noin desin vettä ja ripauksen ruususuolaa. Vispaan vaahdoksi ja levitän kuiviin hiuksiin. Kiedon hiukset froteehuppuun ja annan kanamunaseoksen vaikuttaa hiuksissa saunomisen ajan. Lopuksi huuhtelen hiukset kevyesti hiuspohjaa hieroen ja siinä se - puhdasta tulee ilman että hiuspohja jää kiristävän kuivaksi tai hiukset takkupesäksi. Kananmuna tuntuu myös jättävän hiuksiin hiukan rakennetta. Tässä LINKKI Veera-tyttären postaukseen aiheesta. Veeralla on niin vahvat ja pitkät hiukset että hän kostuttaa hiukset kevyesti ennen munavaahdon levittämistä. Hän myös levittää usein kelmun froteepyyhkeen alle. Itse käytän pelkkää froteeta hiusten suojana. Siihen tietty tarttuu kananmunavaahtoa ja se täytyy pestä suhteellisen nopeasti käytön jälkeen jottei kangas ala haiskahtaa vanhalle kananmunalle...

Suosittelen kokeilemaan tätä vanhaa hyvää konstia. Kerrotko mitä tykkäsit - tai mitä hiuksesi tykkäsivät kananmunapesusta? Tuliko puhdasta ja miten hiukset käyttäytyivät pesun jälkeen.
Päivitystä juttuun - lisään tännekin vielä kommenttiboksiin kirjoittamani pienen lisähuomion:

"Minä olen todennut helpoimmaksi juuri tuon kuvailemani tavan - eli siis vispaan kananmunan vaahdoksi vesitilkkaan ja levitän sen kuiviin hiuksiin. Pelkkä, tai liian pieneen vesimäärään sekoitettu muna on niin liukasliikkeistä että suuri osa hulahtaa helposti ohi hiusten. Kun vaahdon levittää kuiviin hiuksiin niin se on varmasti levittynyt joka puolelle.
Sen verran vielä että muna-vesi-vaahto kannattaa tehdä aika isoon kulhoon - kuivat latvat voi ensin uittaa pää alaspäin kulhossa ja kaataa sitten loput hiuspohjaan."


10 kommenttia:

 1. Todella hyvä blogikirjoitus. Itse olen todennut kananmunapesun tosi hyväksi ja hiukset kiittävät! :)

  VastaaPoista
 2. Kokeilin ihan mielenkiinnosta joskus vuosi sitten. Alkuun oli ehkä hankalaa saada kananmunaa kaikkiin hiuksiin, itselläni on niin pitkät. Hiuksista tuli kuitenkin yllättäen puhtaat! :) Pitää koittaa vielä uudelleen tässä joskus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei ja kiitos kommentista :)
   Minä olen todennut helpoimmaksi juuri tuon kuvailemani tavan - eli siis vispaan kananmunan vaahdoksi vesitilkkaan ja levitän sen kuiviin hiuksiin. Pelkkä, tai liian pieneen vesimäärään sekoitettu muna on niin liukasliikkeistä että suuri osa hulahtaa helposti ohi hiusten. Kun vaahdon levittää kuiviin hiuksiin niin se on varmasti levittynyt joka puolelle.
   Sen verran vielä että muna-vesi-vaahto kannattaa tehdä aika isoon kulhoon - kuivat latvat voi ensin uittaa pää alaspäin kulhossa ja kaataa sitten loput hiuspohjaan.

   Poista
 3. hei Johanna, olen kokeillut tuota Veeran konstia, pari tuntia kelmun alla ja hiukseni tulivat aivan kihariksi! Houkutteli sii sluonnonkiharan hyvin esiin. Hiukset tulivat myös hienon kiiltäviksi ja väri syveni niin, että anoppi kommentoi, että olenko värjännyt hiuksiani. Täytyypä tehdä munapesu nyt uudestaan. Mulla onkin sauna lämpiämässä. Teen sen heti :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Pimme pitkästä aikaa :)
   Olipa mielenkiintoinen pointti. Huomaan kyllä itsekin että munapesun jälkeen hiukset ovat helpommin käsiteltävät ja totta kuten sanoit - taipuisammat.
   Täytyisi testata vielä ystäväni tapaa. Olisiko hoitava vaikutus vielä suurempi jos levittäisi pelkän keltuaisen vaikuttamaan.

   Poista
 4. Ja joku on sanonut minun laittavan outoa ruokaa! Vaan eipä siinä mitään. Ongelmani on kuiva iho ja päänahkani sietää vain harvoja pesuaineita. Tätähän voisi vaikka Iskäkin kokeilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei sinullekin :)
   Jep - tästä munakkaasta löytyy hiuksia...

   Kokeilepa ihan tosissaan tätä munapesua. Huomaan itsekin että oikea shampoo jättää yleensä päänahan aika kiristäväksi.

   Ärtyneestä hiuspohjasta vielä parilta asikkaalta kuultua: Olivat kärsineet erittäin ongelmallisesta hiuspohjasta jota oli hoidettu lääkäreidenkin määräämillä aineilla. Mikään ei sopinut, iho oli ärtynyt ja jopa verirupinen. Iholle sopivaksi pesuaineeksi oli sitten vuosien kokeilujen jälkeen keksitty pellavaöljysaippua. Ainesosia en nyt ihan tarkalleen muista mutta eipä siinä tainnut olla kuin pellavaöljyä ja vettä. Mitään väri-, stabilointi- tai säilöntäaineita siinä ei ole.
   Pellavaöljysaippuaa valmistaa ainakin Sini-Pellava, hinta on edullinen ja sama saippua sopii vaikka käsienkin pesuun.
   Se on myös erittäin hyvä tahranpoistaja - vinkkinä vaan kun alkaa mattopyykkisesonkikin :)

   Poista
 5. Kiitos taas hyvästä vinkistäsi, uskomattoman ilmavat ja puhtaantuntuiset tulivat, muistin väärin tuon vesimäärän, laitoin 1/2 dl ja yhden kananmunan ja se suola oli hyväjuttu siihen, ihmeellistä, tuntui riittävältä tähän reilu 50 senttiseen pehkooni, laitoin kuiville hiuksille ja pyyhe" turbaanipäässä" sit löylyihin ja pesin pois. kyllä se oli munashampoo 8-mallisessa lasipullossa se eka-shampooni ,silloin 50-luvulla sen mäntysuopa kauden jälkeen., vähän nostalgiaa, silloin taisi tulla myös muoviset saunavaditkin markkinoille, huh, kylläpä sitä onkin dinosaurus tässä blogimaailmassa nyt kommentoimaan, terv. seija

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Seija :)
   Se suolan lisääminen on joku alitajunnan juttu... Vaikka jo vuosia olen käyttänyt kananmunaa hiusten pesuun, niin vasta nyt jokunen aika sitten tuli olo että lisään seokseen suolaa. Tiedä mitään tieteellistä teoriaa mutta se vaan tuntuu oikealta...

   Ei kai siinä veden määrässä muuta pointtia ole kuin että munavaahto on helpompi levittää hiuksiin kuin pelkkä tai liian vähään veteen sekoitettu muna.

   Laittaisitko muuten puhelin-numerosi minulle blogiviestinä. Olisiko jo tee-treffien aika :)

   Poista
 6. Heippa! Osaatkohan sanoa, mikä kananmunassa oikeastaan aiheuttaa "pesevän vaikutuksen", eli miksi se puhdistaa? :)

  VastaaPoista