torstai 23. toukokuuta 2013

ParsamunakasNyt se on taas sitä aikaa - parsaa pukkaa mutta ei millään malttaisi väsäillä keittiössä...
Munakas on yksi pihapäivien pelastaja. Sen kanssa ei kauan aikaa tuhraannu ja erilaisilla täytteillä siitä saa jokaiselle maistuvan version.

Hyvä mieli ja parempi omatunto kun saa hyödynnettyä kasvimaan tuotoksia, eli munakas vihreästä parsasta.

Kotona oli kanssani vain Lempi - neljän munan munakas täytteineen on ihan riittävä annos kahdelle naiselle.

Munakas tuoreesta parsasta
4 munaa
1dl maitoa
Ripaus suolaa ja mustapippuria

Paistamiseen oliiviöljyä ja voita
Täytteeksi muutama parsanvarsi, yksi sipuli ja muutama juustosiivu.

Parsaa taitetaan varren alaosasta ja se katkeaa suunnilleen siitä kohdasta mistä se muuttuu puumaiseksi.
(Sitä kuituisempaa loppuvartta voi hyvin pilkkoa raakana ohuiksi siivuiksi ja heittää vihannessosekeittojen sekaan.)
Kuorin parsojen loppuvarsia osin, mutta nuppujen läheltä en lainkaan. Onnistuu helpoiten perunankuorimaveitsellä leikkuulautaa vasten.
Kattilassa kiehautetaan senverran vettä että parsat juuri peittyvät. Sekaan ripaus suolaa ja parsanvarret. Itse heitin veteen ensin hieman kovemmat varsiosat, annoin niiden kiehua hetken ja vasta lopuksi pyöräytin nuppuosaa hetken keittovedessä. Kokeile parsoja haarukalla ja ota heti pois vedestä kun ovat "aldente".Pyörittelin sipulia hetken pannulla. Sekaan laitoin myös kiehautettuja ja pätkittyjä parsan varsipaloja. Munat ja maito vispataan kunnolla ja maustetaan. Mielestäni seos on pannusopivaa kun se muuttuu kevyesti vispattavaksi. Munakaspannu saa olla kohtuukuuma kun munaseos kaadetaan pannulle.
Ja sitten pitää kiirettä: Nestemäistä munaseosta vedellään lastalla reunoilta keskelle kunnes seos on jotensakin hyytynyt - nyt levy äkkiä pienelle - jos lisäät juustoa munakkaan pintaan tee se nyt ja toivottavasti se on sinulla jo siivutettuna pannun vieressä - kansi päälle.

Säästin parsan nuppupalat munakkaan pintaan.


Odotellaan muutama minuutti - minä tykkään että munakas paistuu ihan kunnolla. Kypsyys on sopiva kun munakas liikkuu kokonaisena pannua heilutellessa. Kipataan lautaselle ja syödään pois.

Laita talteen parsojen keitinvesi ja kuoret. Kuoret voi silputa saksilla pieniksi ja heittää sosekeittoon. Myös keitinveden voi hyödyntää keittopohjaksi.


Tertin kartanon rakuunahyytelö on ihan lyömätön kaveri munakkaalle. Päälle vielä ripaus   nokkosensiemeniä. Munakas on yksi helppo ja nopea voimaruoka mutta yksi minkä tarvitset on hyvä pannu - mikään niin kiristä hermoa kuin pannuun tarttuva munakas...

munakas resepti / munakas ohje / parsa munakas / tuore parsa käyttö / vihreän parsan käyttö / parsan keittäminen / 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti