maanantai 15. huhtikuuta 2013

Gluteeniton kääretorttu


Karpalohillolla ja kermarahkalla täytetty kääretorttu

4 huoneenlämpöistä luomumunaa
1/2dl Masajo intiaanisokeria
1/2dl perunajauhoa
1 1/4dl tattarijauhoa
2rkl carobjauhetta
(1/2rkl kofeiinitonta jauhettua kahvia)
2tl leivinjauhetta

1dl karpalohilloa
1dl kuohukermaa
200g rahkaa
2tl vaniljasokeria

Koristeluun puolukkajauhetta.

Munat ja sokeri vaahdotetaan. Sekaan pyöräytetään yht. 2dl kuiva-aineita - määrää ei kannata ylittää. Omassa koeversiossani oli ehkä aavistuksen liikaa jauhoja.
Taikina levitetään leivinpaperin päälle uunipellille. Noin 175 astetta noin kahdeksan minuuttia. (Vähän aina uunista kiinni tuo lämpö ja paistoaika.)

Ja tämä siis vain yksi versio aiheesta. Kaikkia ainesosia on lupa ja suotavaa muutella. Kääretorttutaikinan peruskuvio: 4 munaa / 2dl kuivia aineita. Vaahdotukseen riittää 1/2dl sokeria - kohotukseen ripaus leivinjauhetta. Täytteeksi voi soveltaa sitä mitä kaapista löytyy.

TÄSSÄ LINKISSÄ PÄIVITETTY KÄÄRETORTTUOHJE, JOSSA HYVÄKSI HAVAITTU KUIVA-AINESUHDE.

Näin kauniin värinen muna-sokerivaahto syntyy intiaanisokerista.

Sokeripussi oli revennyt ja osa sokeria hiukan kovettunut. Irtonainen sokeriaines sihdin läpi taikinaan ja rakeet voi käyttää vaikka kiisselipohjaan.

Taikina kohosi ihan mukavasti. Levy kipataan kevyesti sokeroidulle leivinpaperille.

Jäähtyneelle pohjalle levitin aluksi karpalohilloa. Päälle kermarahkaa: 1dl kermaa vaahdotettuna 200g rahkaa ja ripaus vaniljasokeria.

Rullatessa huomasin että vähempikin kuiva-aineita olisi riittänyt - pinta repeili hiukan

"Ihan sairaan hyvää". Tämä oli lasten kommentti. Tattari toimi hyvin pohjana.

Siinä eilisessä kaapintyhjennysoperaatiossa löytyi myös paketti  kofeiinitonta hyvin hienoksi jauhettua kahvia. Ajattelin että kahvi sopisi carobin ja karpalon kanssa samaan systeemiin - ja niin se sopikin. Enpä ole koskaan aiemmin jauhettua kahvia lisännyt kuiva-aineisiin, mutta aion kyllä lisätä uudemmankin kerran. Luulisi hienon jauhatuksen toimivan ihan perus kuiva-aineena. Oli miten oli, mutta hyvää oli kääretorttu

Maistuis varmaan sullekin :) 

gluteeniton kääretorttu / tattari kääretortussa / carob kääretorttu / kahvin makuinen kääretorttu / rahkalla täytetty kääretorttu /

4 kommenttia:

 1. Vaude! Mä niin ihailen kun sä keksit aina kaikkee!! Jos mulla olis ollu noi aineet, olisin ollu ihan kädetön. Ja sit jos olisin jotain kokeillu tehdä niin se olis tasan epäonnistunu. Ja sit ne aineet oliskin jo saaneet kyytiä... Mutta todellakin toi näyttää hyvältä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti Heli :)
   Minusta on aina mukava miettiä miten joku makupari toimisi... Ja jos ovat minulle ihan outoja raaka-aineita niin vielä parempi.

   Karpalohillo sopi hyvin suklaisen makuiseen carob-jauheeseen. Kahvia olen usein lisännyt suklaan/kaakaon kanssa - siis valmista kahvia - mutta huomasin että tämä lahjapussi oli tosi hienoa jauhatusta ja heitin sitten sitä siltään taikinaan. Loppujen lopuksi tein näitä torttuja kaksikin kappaletta. Toiseen laitoin kahvijauhetta noin ruokalusikallisen ja se oli ehkä himpun liikaa, puolikas oli sopiva määrä.

   Tulee niitä huteja minullekin. Harvoin nyt kuitenkaan mitään ihan syömäkelvotonta. Meillä kun perhe on saanut tottua "uusiin makuihin" kautta historian. Ovat kyllä kiitollisia ruokittavia sen suhteen että kaikki kelpaa ja yleensä ottaen jopa kehuvat maasta taivaaseen omasta mielestäni keskinkertaisia tuotoksia...

   Ehkä minulla on aina valmiiksi jo tehdessä joku ajatus miltä pitäisi minkin näyttää tai maistua. Perhe ei tiedä mitä odottaa ja sillä sitten positiivisempi asenne :)

   Sinä olet koko ison perheesi pitänyt ruuassa sen parikymmentä vuotta, et voi väittää itseäsi keittiössä kädettömäksi :) Ei mene läpi, ei.

   Poista