keskiviikko 16. tammikuuta 2013

Vietnamilaiset kesäkääryleet



Mielenkiinnon aiheeseen herättivät riisipaperit, jotka löysin Asian food-kaupasta (Seppälänkankaan Cittarin aula). Olen vähentänyt gluteenipitoisten viljojen määrää ja etsiskellyt aktiivisesti vaihtoehtoisia uusia makuja ja elintarvikkeita. Liikkeen avulias kauppias kertoi tuotteesta lisää ja kaiveli kätköistään keittokirjankin, josta opin myös sen, että tämänkertaisen kokeilun nimi on Vietnamilaiset kesärullat.

Kaupan viileäkaapista ostin matkaan myös tuorekorianteri- ja basilikanipun. Basilika oli hyvin erikoisen makuinen - mieto, isolehtinen ja aromiltaan ihan erilainen kuin perusbasilika.


Aluksi dippikastike jääkaappiin tekeentymään. Tämä kastike on rullien pääraaka-aine. Huomaat sen kun kokeilet :)

Soijakastike kesäkääryleille - noin määriä:
1dl vettä
2rkl soijakastiketta
2tl viinietikkaa
1-5 puristettua valkosipulinkynttä
1/2 tuorechilipalko
1/2 sitruunan mehu
1/2 tl sokeria

Virallisemmissa vastaavissa kesärullien dippikastikeohjeissa käytetään mm. kalakastiketta, limettiä ja riisietikkaa. Kokeilun makuun pääsee kuitenkin ihan mainiosti näillä jokakomeron perusaineksilla. 



Pari pikkuvinkkiä: Tähän kastikkeeseen valkosipuli kannattaa puristaa jotta aromit irtoavat.


Pattereilla toimiva pieni maitovaahdotin on ihan ykköslaite pienten dippi- tai salaattikastikkeiden sekoittamiseen.


Virallisin täytevaihtoehto Vietnamilaisiin kesärulliin ovat lienee katkaravut. Itse pyöräytin tuhdimmaksi ainesosaksi papuja: Pannulle tilkka öljyä, pakastimesta valmiiksi esikeitettyjä papuja, muutama valkosipulinkynsi ja puolikas tuorechilipalko. Hetken haudutus keskilämmöllä.
Myös kidneypavut sopivat settiin hyvin.


Silppusin täytteet jääkaappiin jo iltapäivällä. Illalla ei tarvinnut kuin rullailla kääryleet kasaan. Asian food-kauppias suositteli täytteeksi freesattuja vihanneksia, erityisesti porkkanaa. Tälläkertaa valitsin kuitenkin kaapista jo valmiiksi löytyvät idut, avokadon, purjon, fetan ja pavut.


Dippikastikkeet. Kokeilin kastikkeeksi myös guacamolea - soijakastike on parempi.


Jääsalaattia, basilikaa, korianteria.


Maustettua fetajuustoa, avokadoa (purista pilkotun avokadon päälle puolikkaan sitruunan mehu estämään tummumista), papuja, sinimailasen ituja, purjoviipaleita.


Riisipaperi upotetaan haaleaan veteen. Nämä arkit pehmenivät käyttökuntoon noin minuutissa. Heitinkin aina uuden arkin likoamaan siksi ajaksi mikä meni pehmenneen täyttämiseen ja rullaamiseen.
Eri valmistajien riisipapereissa on ymmärtääkseni eroja. Osa ei tarvitse kuin muutaman sekunnin pyöräytyksen vedessä.


Lionnut arkki on hiukan tahmainen ja läpikuultava. Rakenne on aika vahva ja kestää kyllä hyvin ihan napakkaakin käsittelyä. Täyteainekset kasataan lähelle yhtä reunaa.


Rulla kääritään kuin kaalikääryle: Aluksi etureuna taitetaan tiukasti täytteen päälle.


Nostetaan reunat keskelle. Rullaa toisella kädellä napakkaa kääröä. Toisella kädellä pidetään kiinni vapaasta päästä jotta rullasta tulee tiivis.


Siinäpä niitä. Lisäsin guacamole-dipin lautaselle ja soijakastikkeen jokaiselle omaan pieneen kulhoon lautasen viereen. Soijakastike sopi näihin kääröihin huomattavasti paremmin kuin guacamole.
Sanoisin että viisi kappaletta kääryleitä / ruokailija on jo aika tuhti annos - minulle riitti kolme. Riippuu tietysti täytteiden laadusta ja määrästä.



Mukava ja helppotekoinen ruoka. Täytevaihtoehtoja voi säveltää oman maun mukaan. Riisipaperit ovat erittäinkin suositeltava ja varteenotettava vaihtoehto perinteisille tortillapohjille. Nämä käyttämäni arkit on valmistettu riisistä ja tapiokasta, eli ovat gluteenittomia. Riisipaperipakkauksen hinta oli (muistaakseni) 2-3, arkkeja yhdessä pakkauksessa oli noin 35kpl. Eli edullisiakin ovat.

Ja hoks: Tarjolla on kahdenlaisia arkkeja - toiset on tarkoitettu nimenomaan näihin kypsentämättä syötäviin kesärulliin, toiset kevätrulliin jotka uppopaistetaan. Varmista myyjältä oikea pakkaus.

Suosittelen kokeilemaan. Näistä tuli meille ehdottomasti yksi tulevan kesän vakioruoka. Kiva ja ruokaisa vaihtoehto salaattiannoksiin.

Ja vielä pieni huomio: Asettele valmiit rullat lautaselle tai tarjottimelle irti toisistaan. Tahmea riisipaperi kiinnittyy helposti rullaksi, mutta ihan yhtä helposti rullatkin jämähtävät yhteen.

kevätrullat / vietnamilaiset kesäkääryleet resepti / gluteeniton kasvisruoka / kevätkääryleet / miten tehdään kevätkääryleitä / kesäkääryleiden valmistus / dieetti / riisirullien resepti /

5 kommenttia:

  1. noi on kevätkääryleitä !

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei ja kiitos kommentista :)
      Samaa nimeä itsekin ensin ehdotin mutta kauppias sanoi että paistamattomat ovat kesäkääryleitä... Nyt en sitten tarkemmin tiedä josko se oli vain huumoriheitto :)
      Jos joku tietää näiden virallisen nimen niin kiitos jos informoit minuakin.

      Poista
  2. Elikkä nuita riisipapereita ei tarvitse kuumentaa/käyttää uunissa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei tarvitse. Pakkauksia on ainakin Asian food-kaupassa kahta lajia. Toisessa lukee selvästi että uppopaistamiseen / uuniin tarkoitettu (en nyt muista ihan tarkkaa sanamuotoa englanniksi). Toisessa versiossa sanotaan että ovat tarkoitetut näihin "kesärulliin" eli niitä ei tarvitse paistaa.

      Poista
  3. Heippa! Kyllä nämä todellakin on kesäkääryleitä, nämä riisipaperista tehdyt kääryleet, joita ei uppopaisteta. Uppopaistetut filotaikinan- tapaiseen taikinaan tehdyt kääryleet on kevätkääryleitä. Olet siis ihan oikeassa nimen suhteen. :)

    VastaaPoista