lauantai 19. huhtikuuta 2014

Kompostille kaulukset

Tänään rakentelin kolme kompostikehikkoa - aikaa hommaan meni ehkä puoli tuntia - hinnaksi tuli ei mitään. Kuormalava eli eurolava ja siitä tuunatut sisustuselementit ovat kaikille tuttuja. Kun lavoille pakataan pieniä tai irtonaisia esineitä, apuna käytetään lavakaulusta. Se lavakaulus (lavakehikko) on ihan paras tee-itse kompostikehikko tai istutusallas kasvimaalle.

Lavakaulus on yleensä käsittelemätöntä lautaa. Nurkissa on galvanoidut saranat, joilla kaulukset saa kuljetusta varten taitettua kasaan. Kulmasaranoissa piilee muutenkin koko kauluksen juju: sarana jatkuu lavan alle tappina, joilla alimmainen kehikko ankkuroituu maahan ja toistensa päälle ladottavat kaulukset tukevasti alla olevaan lavakaulukseen.

Litistettynä lavakaulukset on helppo kuljettaa normiperäkärryssä. Jos sellaista ei ole käytössä, se mahtuu auki avattuna peräkonttiinkin. Kuormalavoja ja kauluskehikoita on kahta peruskokoa: Fin-lava 100x120cm ja EUR-lava 80x120cm.


Alimmainen kehikko tarkistetaan vatupassilla suoraan sekä pituus- että leveyssuunnassa. Otetaan tarvittaessa myös ristimitta nurkista.Kauluksista voi latoa haluamansa korkuisen komposti- tai istustuskehikon. Rakennelma on tarvittaessa myös helppo purkaa ja siirtää toiseen paikkaan.


Sitten vaan haravoimaan kehikkoon täytettä...


Nostin yhden herukkapensaan laarien alta pois. Huomenna etsittävä sillekin uusi koti :)


Kaulusten kierrätyshistoriaa - halusin jättää tekstit näkyviin.


Uusia ja käytetttyjä lavakauluksia myydään monellakin nettisivustolla. Hintahaitari on aika laaja, joten jos päädyt niitä virallisesti tilaamaan, kannattaa ihan ajan kanssa tehdä vertailuja. Yleisesti käytetystä lavakauluksesta pyydetään noin parikymppiä kappale, Tori.fi -sivustoilla niitä löytyy kympillä, net.Anttilassa uusia kolmellakympillä...

Toinen ja huomattavasti edullisempi vaihtoehto on heittää kierros paikkakunnan pienteollisuusalueella. Lähes kaikkiin yrityksiin toimitetaan tavaraa kuormalavoilla, mutta erityisesti metallialan tuotteet tulevat usein kauluksellisilla lavoilla. Lavoja ja kehikkoja pyörii lähes joka hallin nurkilla. Isommissa yrityksissa niille on yleensä järjestetty kierrätys ja nouto, pienemmissä pajoissa ne ovat usein jätettä. Kysäisemällä nätisti yrittäjältä, lavakauluksia saa lähes varmasti sen kun irrottelee kaulukset lavoista ja lastaa kyytiin. Kiitoksena kahvipaketti ja pullapussi - kehtaat sitten pyytää toistekin :)

Jätin kehikkojen ympärille pienen multakaistan. Siihen jos virittäisi vaikka papuja lautaa vasten tukien - tai samettiruusuja tai jotain... Katsotaan :)
Enkä yritä kompostoida taimipurkkeja - nostin ne nyt sinne hetkeksi alta pois...
Raakalautakehikon voi tietysti käsitellä halutun väriseksi. Jätän omani nyt ainakin toistaiseksi alkuperäiseen asuun. Suurin osa kauluksia on jo harmaantunut, loputkin sitten ajan kanssaKauluksista on maailman helpoin rakentaa kompostikehikko, mutta ne ovat ihan täydellisiä viljelylaarejakin jos mitat vain täsmäävät omiin suunnitelmiin.

Suurin motivaatio minulla näihin kehikoihin tuli kyllästymisestä kasvimaalla naapurikasveja terrorisoivaan jättikurpitsaan. Nyt köynnöstävät kurpitsat pääsevät toivottavasti oikeuksiinsa viherryttämään harmaata takapihan liiterinurkkausta. Kehikoiden takana pönöttää muuten uusi kasteluvesisäiliöni - neljän tuhannen litran varanto, joka täyttyy automaattipumpulla salaojaputkien kaivosta.

Käytin tänään latomiini kolmeen kompostikehikkoon kaksitoista lavakaulusta. Hintaa virallisissa jälleenmyyntipisteissä tällä pikkurempalla olisi ollut parinkympin kauluskappalehinnoilla 240€. Mielestäni se on aika suolainen hinta kierrätetyistä laudanpätkistä ja muutamasta pellinpalasta. Nämä kaulukset sain pieneltä metallifirmalta kysymällä - ja saan lisääkin niin paljon kuin tarvitsen. Eli suosittelen kokeilemaan sitä konstia ennen kauppaan menoa :)

kuormalavojen hinta / komposti lavakauluksista / kasvipenkki / laariviljely /

13 kommenttia:

 1. Kiva idea! Näen jo sieluni silmin samettiruusut reunalla... Siis maassa. Minkä puskan otit pois?
  Tuo vanha lauta sopii mainiosti

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siis näkyikin olevan herukkapensas... Jotenkin meni ohi. Tuo on hyvä idea, että on paikka valmiina kasvimaan siivouksesta tuleville roskille, pääsee vähemmällä kasojen pyörittelyllä:)

   Poista
  2. Hei ja hyvää pääsiäispäivää :)

   Yhden herukan nyt heilautin ylös, toinenkin on nyt vähän vielä harkinnassa mutta jätin sen vielä toistaiseksi tuohon kehikkojen väliin. Tykkään mustaherukoista ihan hirveästi, mutta ne vievät pieneltä tontilta liikaa tilaa. Muutamana vuotena olen saanut kerätä marjoja niin paljon kuin tarvitsen tutun puskista, silläpä sitten en ole niitä omaan pihaan yritänyt suuremmin sovitella.

   Samettiruusu tuli minullekin ensimmäisenä mieleen. Olisi siinä tietysti nätti vaikka krassikin, mutta täytyy nyt ensin käytännössä kokeilla, miten tehokkaasti jättikurpitsa peittää lootan ja lähitienoot. Kesäkurpitsalle paikka saattaa olla vähän liian varjoisa.

   Minulla on aiempia viljelylaatikoita takapihalla, kierrätyslautaa nekin ja ihan vaan harmaantuneet. Samoilla linjoilla jatkan nyt ainakin aluksi näiden kehikoidenkin kanssa, eli jätän harmaantumaan itse puutarhurin kanssa kilpaa :)

   Poista
 2. Hyvä vinkki! Jos alakerran isäntä ei joskus ehdi nikkaroida kasvimaalaatikoita mittojen mukaan, heitän lenkin pienteollisuusalueella. Vesitornisi on upea. Jos tuollaisen maalaisi mustaksi, saisikohan lämmintä vettä...?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei ja hyvää pääsiäishuomenta :)

   Kyllä minä ihan mielelläni (no jaa ;) maksan tarpeellisesta silloin kun on pakko, mutta on niin paljon kaikenlaista mitä saa käytännössä ilmaiseksikin kun vaan viitsii suunsa avata ja vähän selvitellä asiaa :)

   Tiedän nyt, että lavat ja kehikot ovat usein pienyrityksille ihan vaan tontilla pyörivää jätettä. Lavojakin vielä joku saattaa kerätä polttopuuksi, mutta kaulukset eivät ole siihenkään tarkoitukseen haluttua tavaraa. Ja sekin selvisi, että tällä seudulla on lavoja valmistava tehdas. Aion käydä siellä ihan mielenkiinnosta kysymässä, myyvätkö tuotteita suoraan pieniä eriä kuluttajille ja mihin hintaan.

   Eikö ole kuin avaruusalus tuo minun vesipönttö - miehinen näkemys "helvetin hienosta" :)
   Runko on vanha putkenpätkä. Siihen on hitsattu pohja, kansi, vesipintamittari kylkeen ja vedetty hana naapurin mummollekin. Säiliöön on vedetty täyttöputki salaojakaivosta (jonka kohdalla on tosin vesisuonikin ja kaivo täyttyy jatkuvasti myös alhaalta päin) ja säiliöstä lähtee sitten lähes koko talon ympäri vedetty vesilinja. Aika pro-systeemit :) Täytyy laittaa kuvia joku kerta.

   Kyllä varmasti vesi lämpenee tuossa harmaassa happoterässäiliössäkin :) On niin korkealla, että siihen paistaa aurinko melkein koko päivän.

   Mukavaa pihapäivää sinulle. Minulla suunnitelmissa lasilavan pesu ja ensimmäiset kylvökset. Valeistustuspenkkikin on lienee jo routavapaa - eli yrtit ruukkuihin :)

   Poista
 3. Sinä olet kyllä aikaansaava - ja ideoita riittää:) Tuollaiset voisivat olla meille maalle farmille tosi sopivia - kiitos vinkistä!
  Oikein hyvää pääsiäistä, Johanna♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huomenta!

   Pakko mennä haravoimaan kun näin nuo kehikot...

   Poista
  2. Hei Lady ja hyvää huomenta sinnekin

   Tämä systeemi ei tarvitse ollenkaan aikaansaamista - enää helpommalla ei voi päästä :)
   Lavakehikot ovat kyllä ihan täydellisiä kompostilaareja ja istutusaltaitakin. Kannattaa tosiaan kysellä ensin hallien nurkilta. Metallialan tuotteet kuljetetaan usein kauluslavoilla, eli sen alan yrityksiltä kannattaa ensin kysäistä.

   Mukavaa viikonloppua sinullekin :)

   Poista
 4. Loistava idea! Kokonaisuudesta tuli TODELLA kiva ja toimivan oloinen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :)
   Näihin lavakauluksiin jää ihan koukkuun - ovat niin käteviä touhuun jos toiseenkin. Komposti on helppo lapioida tyhjäksikin, kun kauluksia voi nostella työn alta pois.

   Poista
 5. Tosi siisti, ja ympäristökin:) Laatoittamalla sais kyllä kivan (huoltovapaan?) pihan.
  Siis meneekö ne kasteluputket maan pinnalla vai alla??

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei ja kiitos :)
   Tämä on takapiha - eli mattojen tamppaus- ja muuta työaluetta. Kiveys on tähän ihan paras vaihtoehto. Näyttää nyt huhtikuussa harmaalta, mutta vihertyy kyllä kesäksi kun lataan tänne tomaatteja ja muuta ruukkuihin.

   Kasteluputket kulkevat kaivosta säiliöön ja sieltä kivijalkaan maan alla. Talon kivijalassa kiertää pintaputki, johon on sijoitettu venttiiihanoja ja rullaletkuja sopiviin paikkoihin.
   Tämä on yksi talon ongelmakohdan hyödyntäminen. Taloon on tehty kellari ja ihan nurkalla on pintavesisuoni - eli erittäin huono yhdistelmä. Salaojakaivoon on pitänyt rakentaa vedenpinnan hälytysjärjestelmä ja pumput jotka poistavat veden kaupungin viemäreihin (koska ovat ylempänä kuin kellari!)
   Koska salaojista ja vesisuonesta tihkuvaa vettä on joka tapauksessa pumpattava talon nurkalta pois, niin samalla vaivalla ottaa sen talteen ja hyötykäyttöön :)

   Poista
 6. Noi on kyllä tosi kivoja nuo lavakaulukset. Itsekin sellaisissa viljellyt ja lisää pitäis enskesäks hommata. Minulla on ollut osa vielä pienempiä, 60x80 lavoihin. Nyt pitäis varmaan kompostikin laittaa kun tulee tuota puutarhajätettä. 😊 ootko laittanut minkään lavan reunoihin muovia tms.? Jotku käyttää patolevyä mutta kuvittelisin että turha, vaihtaa koko kauluksen jos mätänee.😊

  VastaaPoista