tiistai 22. huhtikuuta 2014

Vähän ekompaa astianpesua


Postailin soodan käyttämisestä astianpesukoneessa jo kerran aiemmin. Kokemus on karttunut siltä osin seuraavaa: Puhdistusteho on omaan käyttööni riittävä (kasvisruokaa ja pari-kolme kertaa päivässä pyörivä kone - eli astioissani ei ole sitkeää sianliharasvaa eikä lika ehdi kuivua).
Haittana huomasin lasiastioiden harmaantumisen - muutaman soodapesun jälkeen ne eivät enää olleet kirkkaita. Yksi pesuainekierros tosin riitti kirkastamaan lasit, eli mitään pysyvää sorttia harmaa pinta ei ollut.

Kompromissiratkaisu: Sekoitan nykyään soodan sekaan 1/3 tavallista astianpesujauhetta, se riittää pitämään lasitkin kirkkaina. Tässäkin systeemissä on tosin vielä kehityksen varaa: Sekoitin nyt loput Pirkka-jauheet käyttöön, mutta tilasin jo kokeiluun Bio Kleen - astianpesujauheen. (En tosin osaa sanoa, onko tämäkään se luontoystävällisin vaihtoehto, perehdyn aiheeseen ajan kanssa vähän tarkemmin.)
Valintakriteereinäni oli jauhemainen pesuaine jota voin jatkaa soodalla, jollain tasolla ekompi vaihtoehto ja että hinta pysyisi kohtuuden rajoissa

Myös soodan ja astianpesuaineen sekoitussuhdetta voi kenties vielä vähän hioa - eli testailla pienin mahdollinen tarvittava määrä soodaan sekoitettua oikeaa astianpesuainetta jolla lasitkin vielä pysyvät kirkkaina.

Mittaan purkkiin 2dl soodaa ja 1dl astianpesujauhetta. Sekoitus ja varoituslappuset purkin sisällöstä kylkeen.
Pidän purkissa mittalusikkaa - kaatamalla jauhetta hulahtaa usein ihan turhaa ja liikaa pesuainelokeroon.Jos jollakulla lukijoista on astianpesukoneen pesuaineista "pehmeän vaihtoehdon" vinkkiä, niin kertoisitko kokemuksia :)

sooda astianpesussa / astianpesukoneessa soodan käyttö kokemuksia

9 kommenttia:

 1. Voi mä luulin, että mulla pyörii kone usein, kun se pyörii joka päivä ; ).
  Ei ole kokemusta kuin Ecoverista ja jostain Prismassa myytävistä. Ihan ok on ollut kaikki testatut.

  Kyllä äiti tietää-blogista otin nämä: En ole vielä testannut

  Konetiskiaine I
  5 dl booraksia
  5 dl pesusoodaa
  Sekoita ainekset keskenään ja laita kannelliseen astiaan. Annostus 2 rkl/koneellinen. Huuhtelukirkasteeksi etikkaa.

  Konetiskiaine II
  250 ml booraksia
  125 ml ruokasoodaa
  Sekoita ainekset keskenään ja laita kannelliseen astiaan. Annostus 1-3 rkl/koneellinen, astioiden likaisuuden mukaan. Huuhtelukirkasteeksi etikkaa tai sitruunamehua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei ja kiitos vinkeistä :)

   Ihan uusi juttu minulle tuo booraksi. Sen verran lukaisin aiheesta, että se ei ihan harmiton aine ole - eli siis sen saannilla on enimmäissuositus.
   Tutkailen vielä tarkemmin sitä ajan kanssa.

   Ecoveria olen kanssa joskus tarjouksesta ottanut - enkä ainakaa mitää huonoa sanottavaa pesutuloksesta voi sanoa. Miinus hinnasta ja siitä että Ecover on tabletteina. Käytän pääsääntöisesti jauhetta, koska sen määrää voi vähentää ja sekaan voi laittaa soodaa. Mitään ongelmaa ei ikinä ole koneessa ollut vaikken ole koskaan sitruunahapollakaan putsaillut. Tosin nyt kun puheeksi tuli, niin voisin tietty senkin tehdä :)

   Poista
 2. Yritin vaihtaa tiskiaineet ekoon. Järki lähti kahdessa päivässä ja marssin ostamaan fairyä. Rasva vaan lillui astioiden pinnalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ekotiskiaineita kannattaa laittaa tippa rasvaiseen astiaan ja pestä astia puhtaaksi kostealla sienellä (tai harjalla) ja huuhtoa sitten kuumalla vedellä. Suurimmat rasvamäärät voi pyyhkäistä astiasta ennen pesua vaikka talouspaperilla. Vuosien ekoaineiden käytön jälkeen Fairy haisee kauhealle ja tuntuu, että se imee käsistäkin kaiken rasvan.
   Tiskikoneessa meillä käytetään Pirkan Sensitiveä, ekoaineisiin en ole ollut täysin tyytyväinen.

   Poista
  2. Kiitos molemmista kommenteista ja huomioista.

   Meillä tätä astianpesuaihetta helpottanee se, että ei tarvitse pestä liharasva-astioita. Huomasin joulun pyhinä kun mies paistoi uunissa kanaa, että koko lavuaari oli rasvantöhnässä ja sitä sitkeää liisteriä pyöri astianpesukoneessakin. Jos nyt oikein muistan, niin pidin kauhean saarnan, kun juomalasitkin haisivat astianpesukoneen jäljiltä kanalle :D

   Eli ainakin kanarasvat kannattaa esipestä ennen konetta?

   Ystäväni käyttää käsitiskissä aina pelkkää Mäntysuopaa ja sanoo että se on kaikkein parasta käsille. Minäkin taisin joskus sitä kokeilla, mutta muistaakseni mäntysuovan tuoksu vaan tuntui oudolta keittiössä. Voisin kyllä ottaa uudelleen kokeiluun.

   Poista
 3. Hei Johanna, blogissani on sinulle haaste http://kaisanmukana.blogspot.fi/2014/04/kysymyksia-ei-vastauksia-ja-haaste.html. Toivottavasti ehdit tarttua siihen.

  VastaaPoista
 4. Kokeilin jotain ekojauhetta tiskikoneeseen - oli aivan surkeaa, heitin pois lopulta. Aivan likaiset astiat vaan jäi. Käsitiskiin käytän mieluiten Methodin oranssia tiskiainetta, on aivan Fairyn veroinen teholtaan mutta myrkytön ja ihanan tuoksuinen.

  Mun ratkaisu on käyttää jauhemaista tiskiainetta (Pirkka tai Rainbow, kunhan on ympäristömerkattua). Käytän sitä vajaan ruokalusikallisen per kone, ehkä reilu puoli rkl on annostus. Aivan puhtoista tulee. Mitään kirkasteita tms en käytä. Jauhemainen aine kestää paljon kauemmin kuin ne napit, sitä paitsi meidän koneeseen ei voi nappeja laittaa koska koneessa on joku ongelma sen pesuainelokeron avaamisen kanssa... onneksi niin, tulipahan otettua tuo paljon riittoisampi jauhemainen aine käyttöön aikanaan sen takia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Heli ja kiitos huomioista.

   Olisiko ekoaineiden tehon kanssa on ongelmia nimenomaan liharasvan kanssa? Vähän sen suuntaista itsekin huomasin kun mies heitti kanavuoan pesuun :)

   Minäkin käytän jauhemaisia pesuaineita just sen takia, että määrää voi säätää ihan reilusti alle suositusten. Kaverilta sain kerran lahjaksi Fairy noppia. Niissä oli samassa paketissa pesuaineet ja huuhteluaineet. Se täytyy myöntää, että kone oli tosi kirkas ja kiiltävä kun niitä käytti, mutta tuoksu oli niin vahva, että se tarttui ihan järkyttävästi astioihin. Joillekin se on varmasti ihan normitilanne, mutta itse en ole tottunut tuoksuviin astioihin. Vaikka kuinka yritti järkeillä, että mitään myrkkyä siinä tuoksussa ei voi olla, niin ei se tuntunut ihan terveelliseltä hommalta :D

   Poista