sunnuntai 12. elokuuta 2012

Vanhat aurinkovoiteet

"Aurinkovoiteen teho heikkenee säilytyksessä. Viimekesäisiä aurinkovoiteita ei kannata enää käyttää."

"Tarua. Tuotteessa pitää olla aika jonka se säilyy avattuna. Yleensä se on 12 kuukautta. Aurinkosuojakemikaalien määrä ei kuitenkaan vähene, kun tuotetta "vanhennetaan" koeolosuhteissa rajusti. Itse käytän useita vuosia vanhoja tuotteita. Härskiintyneen voiteen tunnistaa kyllä hajusta."

Toksikologian dosentti Eeva-Liisa Sainio Hyvä terveys lehdessä.

Niinpä... Montako aurinkovoidepurkkia olet heittänyt roskiin vuosien varrella tuon iänaikuisen päähänpinttymän johdosta?
Itse en päivänyli maitoja lavuaariin kaada tai muutenkaan ihan kaikkia rajatapauksia kaihda elintarvikkeiden tai kosmetiikan kohdalla, mutta lapsille olen "varulta" hankkinut uusia aurinkosuojavoiteita joka kesä. Itse sitten hiukan epäröiden käyttänyt ne edellisen kesän jämät...

Nyt sain sitten sielunrauhan tuonkin dilemnan osalta. Enkä varmasti ole ainut jolle jäi käyttämättömiä aurinkovoiteita tältäkin kesältä. Nyt voin pakkailla suojakertoimet laatikon pohjalle odottelemaan ensikesää ihan hyvällä omallatunnolla.


Tätä Vichy 50+ sävytettyä kasvojen aurinkosuojaa käytän läpi vuoden kaulan maksaläiskille. Mielestäni läiskät ovat nyt yli vuoden säännöllisen käytön jälkeen vaaleammat ja pienemmät kuin aiemmin. Uskon tosin että maksaläiskiinkin on myös sisäisiä hoitoja. Niitä löytyy kiinalaisesta lääketieteestä (maksaläiskät johtuvat maksan toiminnan ongelmista) sekä länsimaisistakin vaihtoehtohoidoista. En vielä ole ehtinyt aiheeseen syvällisemmin perehtyä, mutta senkin vielä teen.

Aamuisin käytän kasvoille ja kaulalle normivoidetta / seerumia mutta maksaläiskien kohdalle sipaisen Vichy-voidetta. Voide on hiukan rasvaisempi kuin normaalisti kasvoille käyttämäni päivävoiteet, annankin sen imeytyä rauhassa jotta meikkipuuteri levittyy tasaisesti myös maksaläiskiä peittämään. Voidetta myydään värittömänä ja sävytettynä. Sävytetty voide tasoittaa hiukan maksaläiskien rajoja ja toimii kevyenä meikkinä sellaisenaan.Testailin kesällä siskoni Aco 50+ aurinkosuojaa kasvoille, mutta tuoksultaan ja koostumukseltaan Vichy on mielestäni ehdottomasti parempi. Olen kokeillut myös Lancomen 50 suojakertoimen aurinkovoidetta. Hinta kirpaisi ja tämä on ainut koskaan käyttämistäni aurinkovoiteista joka pilaantui ennenkuin ehdin käyttää sitä loppuun. Rakenne muuttui kokkareiseksi, tuoksu hajuksi... 

Vielä vinkkinä: Asioin eilen apteekissa ja ainakin omalla paikkakunnallani on vielä Vichyn apteekkitarjous; Jos ostat jonkun Vichy-voiteen, saat kaupanpäälle Vichy NutriExtra vartalovoiteen ja meikkipussin. Kampanjasta ei enää ollut mainintaa voidehyllyssä, mutta aiemmin kampanjaa hyödyntäneenä kysäisin kassalta. Jemmasta kaupanpäällispussukoita vielä löytyy :)

6 kommenttia:

 1. Itsekin ostelin aasiareissulla 2,5 vuotta sitten Pari ihan merkki rasvaa suojilla 50 ja 30. Todellakin käytin tänäkin vuonna, kun eivät viime kesänäkään kuluneet. Harvoin tuota 50 kun täällä tarvii ;) uskon kyllä että teho hiipuu, sanovat mitä tahansa, mutta että roskiin, pyh. :) itsestä tuntuu että esim. Viidenkympin teho on kolmenkympin luokkaa ollut tänä kesänä - ja jotenkaan en usko että rasva enä suojaa kaikilta uv:lta, vaikka väittävät. Onko ajatus tosiaan niin iskostunut päähän??? olen muuten ensimmäisen kerran, kosmetologin suosituksesta, käyttänyt koko kesän kasvoihin kerrointa 30. Hyvin sitä väriä on saanut silläkin. Hyvin kyllä huomaa että alkaa maksaläiskiä ilmaantumaan, pakko kai sitä vihdoin siis terästäytyä. Tänä kesänä ei oikein palamaan päässyt muutenkaan ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika vähän yleensä käytän aurinkosuojaa. Kaulan maksaläiskille olen nyt pari vuotta käyttänyt tuota 50 kerrointa. Toivon että olisi jotain auttanut... Myös dekoltee-alue on herkistynyt iän mittaan, se punoittuu helposti ja sen joudun suojamaan jopa 50 kertoimella aurinkoisina päivinä. Minnekään muualle en kotimaan oloissa oikeastaan voiteita käytä.

   Ystäväni tekee juuri kuten kosmetologisi neuvoi, levitttää kasvoille joka aamu mielestäni ainakin 30 kerrointa ja on vaan ihme kyllä ruskettuneempi kuin minä... En ymmärrä, mutta omin silmin olen tämänkin ilmiön nähnyt. Jotenkin itse kuvittelen että 30 tai 50 estää kokonaan ruskettumisen, siksi sitä niille hemmetin maksaläiskillekin tunnollisesti hieroskelen :D

   Poista
 2. Oho, tää oli musta aika yllättävä postaus! Mulla kun on todellinen angsti aurinkovoiteita kohtaan, pidän niitä erittäin turhina ja erittäin epäterveellisinä ja epäekologisina sekä melkoisina ympäristömyrkkyinä (mm koralliriutoille ja merieliöille muutenkin tuolla lomakohteissa). Itse en käytä niitä koskaan enkä ole käyttänyt lapsillekaan. Enkä tule varmaan koskaan käyttämäänkään enkä suosittelemaan kelleen. Paras aurinkosuoja on olla poissa liiasta paisteesta tai pukeutua niin ettei pala - onneks mua ei oo koskaan kiehtonut auringonotto.

  Mielestäni olen kuullut, että oliiviöljy toimii suojavoiteen tavoin. Siis iholle levitettynä. Eikö se olisi paljon parempi vaihtoehto?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin mutta minulla on nämä maksaläiskät :D
   Dekolte-alue on toinen joka ärsyyntyy tosi helposti. Sen suojaan aurinkoon, pakko jos kaulus on vähänkin alle poolokaulus-rajan.

   Meillä Lempi on ihan tosi vaalea. Ei käytännössä pysty olemaan auringossa ollenkaan ilman että iho punoittaa. Ilmiö alkaa jo maaliskuussa aurinkoisen aamun koulumatkoilla, posket hehkuvat iltapäivällä. Hän käyttää yleensäottaen itsekin mielellään ohuita pitkähihaisia paitoja aurinkosuojana. Ensimmäiselle etelänmatkallekin vein Lempin vasta viime talvena. Siellä Lempi istui rannalla pääasiassa varjon alla, uimisen ajaksi kasvoihin ja hartioihin oli pakko levittää aurinkosuojaa.

   Olemme kyllä tosi varovaisia. Äitini on kuten Lempi, melkeinpä albiino vaalea. Vaikka on aina ollut hyvin varovainen auringon kanssa niin on jo sairastanut pahalaatuisen melanooman. Lempi onneksi ymmärtää itsekin ihonsa rajoitukset ja huolehtii omaehtoisesti ihon suojauksesta.

   Oliiviöljyn suojaavasta vaikutuksesta en ole kuullut. Kookosöljyn aurinkosuojavaikutuksesta olen lukenut, mutta en ole itse testannut käytännössä.

   Poista
  2. Niin, voi tietty olla, että jos olisin tosi vaalea niin mun ajatus olis toisin... Mut mä en ole koskaan tykännyt olla auringossa, joten varmaan sekin vaikuttaa etten sitten ole voiteita tarvinnut. Mut kyllä mulle vaikuttaa myös se, että en ihan oikeesti pidä rasvoja hyvänä juttuna. (hehheh, ja sitten kuitenkin vedän tukkaani väriä...)

   Meidän lapset on varmaan perineet mun isän värit ja ovatkin sellasia tosi helposti ruskettuvia. En muista, että olisivat koskaan palaneet. Tosin kun ne oli pieniä niin en antanut ees olla kovimmalla paahteella keskipäivän aikaan ulkona - vaan silloin saivat istua kylvyssä vilvoittelemassa ja samalla sain ne pidettyä sisällä. =) Itse olen kyllä käräyttäny nahkani joskus ihan vaan olemalla liika pienissä vaatteissa helteellä. Ihan on nahka kesinytkin. Mutta noin yleensä ottaen en tavoittele ruskettumista - toki ruskettunut iho on minustakin nätti, mutta silti. Tänä kevänä oon kyl ihan ennätysvalkoinen...

   Ja juu, Lempi näyttääkin tosi vaalealta. Mun yksi työkaveri on tosi vaalea ja tänä kesänä oli kyl tosi kivasti ruskettunut lomallaan. Ihan hurjan nätti yhdistelmä oli se supervaalea tukka ja ruskettunut iho. Sanoi, että oli keksinyt laittaa kummilapselta 30-kertoimista aurinkorasvaa ja kerrankin hän ei palanut ollenkaan vaan ruskettui. Että kai noista joku hyötykin on.... =D Mut silti pysyn angstissani enkä rasvoja laita. =)

   Poista
 3. Vaaleaihoisena ja helposti palavana kohta 4-kymppisenä olen ikäni käyttänyt lasten aurinkosuojia +30 tai +50 sekä Suomessa että etelänreissuilla, kasvoille vieläpä omia tuotteita niin kauan kuin niitä on ylipäänsä ollut saatavilla. Siitä huolimatta parin viime vuoden aikana kasvoihin on ilmestynyt maksaläiskiä. Kokeiltu on Arbutinia ja paria muutakin merkkiä ja aivan turhaan, kunnes tuttava kertoi poistattaneensa ne yhdellä käynnillä ihotautilääkärillä. Toimenpide on nimeltään kryohoito, jossa nämä kyseiset ihokohdat jäädytetään voimakkaasti. Kävin tänään vihdoin itse yksityisellä lääkäriasemalla ja nyt vaan odotellaan 3-4 vkoa että nämä tummentumat muuttuvat ensin rupisiksi ja sitten häviävät ikuisiksi ajoiksi. Kieltämättä aika radikaalin näköiset juuri nyt, mutta meikkiä saa käyttää ja muutenkin elää normaalisti.

  Lääkäriltä vielä terveisiä että mikään kosmeettinen valmiste ei valitettavasti vaalenna tai poista jo ilmestyneitä maksaläiskiä, niin hövelisti kuin kosmetiikkateollisuus sitä lupaakin... Uusien ilmaantumista saattavat ehkä estää, mutta sitäkin parempi vaihtoehto on käyttää loppuikänsä suojakertoimen sisältävää kosteusvoidetta ja kesäisinä reiluja kertoimia sisältäviä varsinaisia aurinkovoiteita.

  VastaaPoista