maanantai 27. elokuuta 2012

Mustaherukka-omena-rahkaEilen sain käydä ystävän pihapuskissa mustaherukka-retkellä. Kiitos Pekka :)
Poimin herukat "puhtaina", ulkona oli ihana syyskeli joten mitään kiirettä ei ollut. Kolme sankoa, koko päivä tähän meni ja riittäköön tälläkertaa vuoden satsiksi. Pakastan mustaherukat kokonaisina ja käytän niitä pääasiassa tähän yhteen suosikkivälipalaan; Mustaherukka-omenasose-rahka.

Mustaherukka oli aikoinaan toinen pakastimen "heikoista lenkeistä" tyrninmarjojen ohella. En oikein millään osannut käyttää sitä sellaisenaan. Kerran sitten tein taas uuden rahkakokeilun; omenasosetta & mustaherukan marjoja, tästä tulikin vahingossa ja kerrasta ihan suosikkisetti.

Alaoksien marjat viistivät maata joten huuhtaisin kaikki lävikössä ennen pakastusta.Rahka-ainekset: Purkki kermaa, puolen kilon purkki rahkaa, puoli litraa omenakompottia ja reilu puoli litraa mustaherukoita.


Nyt rahkaan meni mummon reseptillä valmistettua, palasina keitettyä omenaa. Kerma vispataan vaahdoksi, sekaan rahka varovasti käännellen. Omenasoseen lisään kermarahkaan puolijäisenä, se jähmettää rakenteen melkein kuin jäätelöksi. Sokerin käyttöä olen pikkuhiljaa vähentänyt, rahkaankaan en sitä enää lisää ollenkaan. Sitä lisäilköön jokainen halutessaan oman maun ja tottumusten mukaan :)


Lopuksi sekaan kokonaiset mustaherukat varovasti käännellen.


Minulla on pihassa vain pari mustaherukkapensasta. Niistä ei marjoja pakkaseen asti riitä, lehdet ja marjat menevät kesän ajan teeaineksiksi ja koristeiksi...


Päälle silppusin anisiison lehtiä.


Nyt kun mustaherukat ovat parhaimmillaan ja jos tykkäät rahkasta, suosittelen kokeilemaan tätä makuyhdistelmää. Jollei sinulla ole omenia omasta takaa, kaupoista sai ainakin ennen ihan kohtuuhintaista sokeritonta omenasosetta. Omenasose kannattaa valita luomuna, jos mahdollista.


Aamun 28.8 Keski-Suomalaisesta löytyi tämä pikku artikkeli.


Ja samasta lehdestä, tätäkin kommenttia voi miettiä mennessään... Miten tämä nyt oikein menee :D


mustaherukat rahkassa / mustaherukoiden käyttö / mustaherukka rahka / mustaherukka resepti / hyvä rahka / mihin mustaherukkaa / tuore mustaherukka / mustaherukka vitamiinit / omenasose rahka / omenarahka /

5 kommenttia:

 1. Aika raskasta paatosta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tähän en osaa vastata mitään :D Innostunko välillä vähän liikaa näistä minulle tärkeistä jutuista? Oliko kolme sankoa liikaa? Tylsä ohje?
   Kiitos kommentista :D

   Poista
 2. Johanna! Sinä olet inspiroinut minua elämään taloudellisemmin.. Juu ja ihanan näköistä rahkaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Virpi. Sinä olet ehtinyt kuukaudessa jakaa enempi elämänohjeita kuin minä vuodessa...
   Siinä taloudellisuudessa on joku oma haasteensa ja juttunsa. Tiedät kyllä että meillä mies ei ole sitä kaikkein ekologisinta tyyppiä :D Minä yritän jollain tasolla rämpiä kohti minua kiinnostavia valintoja ja elämäntapaa. Kompromissi on aina kuitenkin samassa taloudessa yritettävä sisällyttää arkeen...

   Poista
 3. Tämä oli oikein hyvä ohje, kiitos! :)

  VastaaPoista