torstai 16. elokuuta 2012

Tee itse pihan vesiallas

Tänään siivoilin pihaa, kotinurkat jäävät aina hiukan heitteille marja-aikaan...
Projekteina oli mm. sisääntulon vesiaiheen siivous. Seisonut lämmin vesi on täydellinen tuote ruukkuistutuksiin ja kasvimaalle joten se pääsi hyötykäyttöön ja tilalle altaaseen syksyksi uusi puhdas vesi.

Idea altaaseen lähti laattakaupasta löytyneestä poistoerästä mosaiikkilaattoja. Ihastuin väriin, hinta oli halpa, siinä se. Altaan perusrungoksi hain kaivonpohjarenkaan paikalliselta betonivalimolta. Renkaan ulkohalkaisija on noin 120cm, sisäsyvyys 40cm. Laatat kiinnitettiin kosteantilan saneerauslaastilla, sekaan Mape synteettinen kumilateksi, saumaukseen Mape saumauslaastia. Pohjaproppuna on Tokmannista haettu kuminen veneen tyhjennystulppa.

Alkuperäinen ajatus oli tietysti hankkia altaaseen myös joku vettä kierrättävä suihkulähdesysteemi. Sen hankkiminen venyi ja vanui... Lopulta sitten löysinkin hienon valo-väri-suihku-härvelin. Mies tutki pakettia hetken, hylkyyn joutui ja takaisin kauppaan. Tarkasti en nyt varoitustekstejä muista, mutta tyyliin, "Älä koskaan päästä lapsia altaan lähelle tai upota käsiä huoltotoimia varten veteen kun suihkulähde on toiminnassa. Sähköiskun vaara..." No justiinsa, kuka haluaa pihaansa vesialtaan josta saa mahdollisesti sähärit :D

Nyt olen jo tottunut rauhalliseen vesiaiheeseen, en siihen enää edes haluaisi mitään lorinaa, suihketta tai kuplintaa. Tyynestä pinnasta heijastuvat aurinko ja kasvien lehdet.

Tyhjennetty ja pehmeällä harjalla pesaistu allas.


Allas on upotettu suurimmaksi osaksi maahan, Ulkopintaa on päällystetty noin 10cm verran.


Pohjaproppu, on kestänyt käytössä jo vuosia.Reuna on 10cm leveä. Siinä pidän Kivi tuikkukippoja tai näitä pieniä kalanmallisia keraamisia lautasia. Pimeällä kynttilöiden valo heijastuu nätisti veden pintaan ja toivottaa vieraat tervetulleksi :)

Sisäänkäynti ja allas ovat varjon puolella. Ympärillä on omia varjoisan paikan suosikkikasvejani; Kuunliljoja, alppiruusuja ja taponlehteä.Betonisen kaivonpohjarenkaan hinta on noin 50-100€, mosaiikkilaattoja tarvitaan tähän malliin noin 2.7m².
Pienet roskat on helppo siivilöidä pois akvaariohaavilla.

vesiallas pihaan / rakenna itse suihkulähde / vesiallas pihassa / allas kaivonrenkaasta /

12 kommenttia:

 1. Siis voi vitsit miten ihana!!!!! Voi että sä olet ihan kadehdittavan idearikas!!! Tän idiksen mä tahtoisin kyllä matkia... no, mä oon niin saamaton, ettei ehkä ihan pian tapahdu. Mut laitan takaraivoon muhimaan!!

  Sitä mietin, että jos kerran vesi siinä seisoo niin onko se hetken kuluttua ihan täys kaikkee ötökkää ja meneekö vesi taikka allas limaiseksi ja likaiseksi? Entä mihin toi vesi sitten pohjasta valuu, maahanko vaan? Eli miten isoa hoitoa vaatii vai käviskö mun hoidossa niin, että mulla oliskin vaan yks kauhee limainen vihreä ällötys pihalla... =D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Heli :) Tämäkin on nyt ollut paikallaan lähemmäs kymmenen vuotta, hieman ja paljonkin on into ja vauhti laantunut niistä ajoista. Hyvä kun tuli joskus tehtyä :)

   Ihmeen hyvänä vesi tuossa pysyy. Nyt vaihdoin veden ensimmäisen kerran tänä kesänä, oli kyllä jo aika roskaista mutta yhtään levää tai "limaa" ei altaassa ollut nyt eikä koskaan ole ollutkaan. Allas on aika varjossa, en tiedä vaikuttaako puhtaanapysymiseen positiivisesti vai negatiivisesti.

   Tuo pohjaproppu on oikeastaan vain ihan viimeisten vesitippojen valuttamista ja altaan huuhtaisua varten. Vanha allasvesi menee kasteluvedeksi. Yleensä kun katson että on aika vaihtaa vesi, niin parina päivänä kanniskelen pikkuhiljaa vedet ruukkuihin. Altaan alle laitoimme muutaman kiven ilmataskuksi, sinne loput vedet hulahtavat ja kukkapenkkiinhän nekin päätyvät suoraan juurille.

   Poista
 2. Kaunis:) Vesiaiheet on niin rauhoittavia!
  Meillä olisi pihassa soikea muurattu allas upotettuna maahan, mutta viimeiset 8 vuotta siinä on ollut vanerikansi päällä, jotta ensin omat,sitten muiden pienet lapset eivät sinne putoaisi. Siinä ei ole siis reunusta ollenkaan. Tuollainen kaunis mosaiikki pintaan-yes-mutta millähän siihen tekisi reunuksen? En tahtoisi nähdä myöskään siilejä sinne pudonneena:(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Niinu :)
   Ihastuin tuohon laatan väriin ja siitä se ajatus sitten lähti.

   Tähän on kanssa talveksi vanerikansi, ihan siksi vaan että jalka ei humahda lumen läpi monttuun...
   Lapset olivat aika pieniä kun tämän väsäilin, mutta en sitä osannut pelätä. Tykkäsivät tietysti siinä ankkoja uitella mutta mitään vahinkoa ei ikinä sattunut. Paikka on keittiön ikkunan alla sisääntulopihalla joten pysyi aina silmissä.

   Mosaiikkilaatat on helppo kiinnittää aika moneen pintaan. En nyt osaa antaa reunavinkkiä kun en allasta käytännössä näe, luonnonkiviä tai pieniä noppakivia? Huolellisesti saneerauslaastilla kiinnittämällä liitoksesta saa vesitiiviin. Pieni reunus estää roskaantumista joten sellainen on hyvä laittaa.

   Meidän piha vilisee siiliä, usein pyörivät tässä altaan ympärilläkin, käyvät ehkä siinä juomassa? Jos täyteen altaseen pyllähtävät, niin pääsevät kyllä poiskin, tyhjä allas olisi pahempi.

   Olen kyllä etsiskellyt jotain kauniita pieniä tikapuita altaaseen justiinsa siltä varalta että sinne joku vipeltäjä eksyisi. Mitään sopivia ei ole vielä tullut vastaan. Itse on tehtävä :D

   Poista
 3. No hei, vähänkö on hieno! Huh huh. Etelän tuulahdus oikein.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :)
   No se kuuman etelän tunnelma oli ajatus minullakin, huomasit oleellisen :)

   Poista
 4. Tää on kyllä niin hieno! Oon monesti sitä sun kuvissa ihaillu, mut enpä oo tajunnu, että se on sun ite tekemä! :) Ja Helin tavoin nyt tekis kyllä mieli kopioida tämä idea! Laitetaan ideahautomoon tämä..

  Onko tuossa pohjassa siis valmiiksi reikä? Ja samaa mietin minä, että onko sulla tuohon reikään liitettynä joku letku, vai ihan maahanko se johtaa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Saara :)
   Ole hyvä vaan, betonivalimot ovat ihan mielenkiintoisia paikkoja, niistä löytyy inspiksen lähdettä vaikka mihin. Pienet yritykset tekevät yksittäisiäkin tilaustöitä, suosittelen vierailua. Betoni on mukava ja helppo päällystää ylijäämälaatoilla, posliininpalasilla, pikkukivillä... Mitä sopivaa nyt vaan tontilta tai kaapista löytyy.

   Pohjareikää ei ole kaivonpohjarenkaassa valmiina. Sen porasimme itse, mutta uskoisin että tarvittaessa valimolla tekevät sen pyydettäessä.
   Kuten Helille vastasin, pohjareikä on vain altaan huuhtaisua ja pohjaliruja varten. Vanhan veden hyödynnän kasteluun. Altaan alla on mutama kivi joten vesi kyllä hulahtaa sinnekin. Ympärillä on kukkapenkkiä joten ihan tarpeeseen menee vesi vaikka valusi suoraan maahan. Jos alla on tiivis savimaa niin alle kannattaa tosiaan tehdä pieni kivipesä jonne vesi valuu vaivatta. Meillä maaperä on kivistä moreenia joten vesi ei ole ongelma.

   Poista
 5. Tuohan on aivan ihana! Todella kaunis! Jälleen kerran sitä miettii, että voisi olla ihan kiva olla oma piha (talvella taas muistan miksi lumitöitä puolestani tekevä taloyhtiö on hyvä asia). Silti todella kaunis, varsinkin kynttilän valossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Dahlia :)
   Kyllä tästä kieltämättä ihan kiva tuli vaikka muuta ohjetta tai suunnitelmaa ei ollut kuin visio sinisestä mosaiikkilaatta-altaasta...

   Altaan voi toteuttaa pienemmästäkin kaivonpohjarenkaasta jos tämä on omaan pihaan liian ison oloinen. Sementtivalimoista voi löytyä joku muukin valmis pohjaratkaisu. Pitäsi ihan itsekin taas käydä ohiajaessa vilkaisemassa josko löytyisi jotain inspiroivaa :)

   Poista
 6. Ihana! Haluan tuollaisen : )

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Virpi :)
   Sinultahan tällainen ja joku vielä hienompikin onnistuu heittämällä :)

   Poista