tiistai 7. elokuuta 2012

Lomalla

Vuoden odotetuimmat viikot, mustikka-aika. Nyt on taas pakkas-arkku ja sielu ladattu metsässä. Vasta alkanut vattuaika onneksi vielä pitkittää iloa muutaman viikon.

Metsässä on ihanaa - mutta mitä siellä ei halua kuulla...

- "สถานที่ที่ดีสำหรับบลูเบอร์รี่" "Loistava mustikkapaikka", Thai-kielellä
- Mulla ei oo enää harmainta aavistusta missäpäin se auto on
- Oo ihan hiljaa. Sulla on joku kauhea ötökkä päässä / selässä!
- Varo, käärme!
- Mamma, mä unohdin kumpparit...
- En enää muista mihin jätin sen täyden ämpärin...
- Kohta alkaa satamaan...
- Putosko auton avaimet?
- Täällä oli eilen ihan helv***ti itikoita / mäkäräisiä / paarmoja...
- Satojen ampiaisten äkäinen pärinä. Opetus: Älä sohi maapesää poimurilla...

Palailen pikkuhiljaa kuun lopussa ahkerammin tänne bloginkin pariin mutta jonkun viikon vielä touhuan metsässä sankojeni kanssa. Kiitos kaikista mukavista kommenteista :)

Uutena kokeiluna aion perehtyä myös variksenmarjan ja juolukan poimintaan & hyödyntämiseen. Jos jollakulla on aiheesta käytännön kokemusta niin mielelläni otan vinkkejä vastaan; Miten toimivat raakakäytössä ilman lisättyä sokeria / keittämistä?


Jokaiselle oma.

Maanantai

Tiistai

Keskiviikko

Torstai - ei malta lopettaa...

Perkauspaikka

Purkituspaikka


Loppusijoituspaikka, mustikka-arkku. Vielä onneksi mahtuu muutama ämpäri :)

19 kommenttia:

 1. Kiva keruuporukka sinulla :). Täällä ei mustikat ihan oo kypsiä vielä, mies kävi niitä eilen keräämässä jokusen litran, kun minä katoin kisoja. Lakkoja saatiin toistakymmentä litraa, vattuja odotellessa. Pitänee sit käydä mustikassa, kun palataan etelään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin on ja ihan omasta takaa :)
   Tytöt kyllä ovat matkassa ihan mielellään. Veera tykkää erityisesti mustikanperkaamisesta.
   Minulle isä poimi lakat :) Jotain sanko-pari jäi minulle, siskot veivät osansa.
   Vattukausi alkoi noin viikko sitten, mutta ei ole ihan huippuvuosi Keski-Suomessa. Ollaan tutkittu hakkuuaukko jos toinenkin mutta ihan täydellistä mestaa ei ole ainakaan vielä löytynyt...
   Mustikkasatokin on tuolla "omalla" läntilläni kohtuullinen. Lahdessa asuva siskoni kehui että siellä mustikkaa on tosi hyvin.

   Poista
 2. Siis wau! Nyt iski mustikkakateus;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kipaise äkkiä metsään hakemaan omasi pois :) On se marjastus vaan niin ihanaa touhua :)

   Poista
 3. Ahkeria olette olleet! :)

  Mutta shortsit jalassa - eikö teillä siellä oo ötököitä?! :D Minut syötiin elävältä, vaikka oli pitkät housut, takki ja huivi päässä.. :/

  Minä purkitan myös marjat voi- ja rahkarasioihin! En ikimaailmassa raaskis ostaa rasioita kaupasta, kun niitä tarvitsee satoja ja saapa hyödynnettyä nuokin muoviroskat. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei tässä ahkeruudesta ole kysymys, ihan vaan rakkaasta harrastuksesta :)
   Tämä vakkarimustikkapaikka on kyllä siitä ihana että siellä ei oikeastaan ole ötököitä. Maasto on suhteellisen helppokulkuista ja maisemat ihan mahtavat. Kuvan hihapaitakin on päällä ainoastaan suojaamassa selkää auringolta, edellisenä päivänä sen onnistuin samalla paikalla auringossa polttamaan...
   Täällä voi poimia mustikat ihan biksuilla. (Tai siis niillä vanhoilla virallisesta käytöstä poistetuilla alusvaatteilla :)

   Minulla on jonkinverran joskus ollut niitä virallisiakin pakastusrasioita mutta nämä "kertakäyttöiset" toimivat melkeinpä paremmin. Totta on, kun rasioita tarvitsee satoja niin on järkevää käyttää näitä ilmaisversioita :)

   Poista
 4. Hullut!!!!!!! =D Siis mua ei mustikkamettään saa todellakaan. Mutta toi saalis kyllä kelpais. =D No on mulla kaksi ämpärillistä mustikkaa pakkasessa... ostettua sellasta... (tutulta, ei torilta)

  Niin ja en tiiä jos oliskin joku kaveri sinne mettään, mutta meidän lapset ei kyllä todellakaan lähde. No enkä tiiä lähtisinkö vaikka olis kavereitakin... =D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Marjahulluja, kyllä :D
   Mutta miksi ihmeessä et mene metsään? Mustikkaan tai vattuun tai sieneen tai horsmanlehtiä sunmuita hakemaan? Välillä seurailen thaipoimijajuttuja; kuinka kukaan ei saisi marjoja jos he eivät niitä poimi...
   Joka ikisellä metsäkeikalla ihmettelen ja olen kiitollinen mahdollisuudesta saada kaikenlaista super-ruokaa käytännössä ilmaiseksi ja vielä samalla nauttia metsässä ja yleensä luonnossa liikkumisesta...
   Uskoisin että suurimmalle osalle torimustikan ostajia on jostain ihmeen syystä jäänyt negatiivinen mielikuva marjastuksesta. Onkohan osa koskaan edes käynyt hyvällä mustikkapaikalla rohmun ja sangon kanssa :)
   Suosittelen ihan oikeasti kokeilemaan. Mukava porukka kasaan, ämpärit, rohmut ja kumisaappaat, pilvipoutainen keli, hyvää evästä & juomista matkaan ja niin onkin jo päästy harrastuksen alkuun.
   Jos hyvää mustikkapaikkaa ei ole valmiiksi tiedossa, voi jo ajoissa keväällä ajella pyörällä tai autolla metsäteitä ja kurkistaa aina sopivan paikan tullen josko tärppäisi. Itse suosin aukkopaikkoja; ötökkäongelmaa ei käytännössä ole, biksut päällä poimiessa saa samalla aurinkoa ja kuivahkojen maastojen varvut ovat lyhyempiä & mielestäni helpommin rohmulla poimittavisa kuin tuuhea pitkävartinen varjovarvikko puiden alla.

   Nytkin olen ihan onnesta soikeana, sateet näyttävät helpottaneen ensiviikoksi ja pääsen marjaan joka ikinen päivä :)

   Poista
 5. Ei voi kun katsoa haluten sinun marjapakastinta. Mielettömästi olette mustikkaa keränneet ja kun miettii että tuollainen kipollinen maksaa aika paljon torilla. Kyllä sitä vaan kannattaa tuonne metsään lähteä keräämään herkkuja talteen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista :) Ihan omiksi tarpeiksi vaan, jokunen rasia menee joka ikinen päivä. Mustikka ja vadelma ovat meillä kaikkien aamu- ja välipalaa.
   Totta ihmeessä kannattaa mennä metsään. Marjojen ohella muistutan myös kaiken vihreän poimimisesta. Mustikan- ja vadelmanlehtiä, kanervan- ja apilankukkia, nokkosta, horsmaa..

   Poista
 6. Wow! Tämä postaus motivoi minua menemään poimimaan lisää mustikoita. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista :) Sittenhän ei ollut turha teksti ollenkaan :)
   Ensiviikoksi on luvassa ihan täydellistä marjakeliä.

   Poista
 7. Osaatko yhtään sanoa, mistä niitä vattuja löytyis täältä äänekosken seutuvilta? :) Tekis hirmusesti mieli omaan pikku pakastimeen muutama rasia saada, mutta en tiedä yhtään mistä päin niitä lähtis etsimään..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei :) Valitettavasti en osaa neuvoa paikkaa ihan tästä kylän kulmilta. Itse poimin marjat mökkimaastoista Konginkankaan-Sumiaisen väliltä.
   Uskoisin että ajelemalla metsäteitä ja tarkistamalla kaikki matkan varrelle osuvat hakkuuaukot, vattuja löytyy. Parhaat vattupaikat syntyvät mielestäni maastopohjaan, josta on kasvanut kuusia. Eli ainakin kuusikon keskellä näkyvät aukot kannattaa tarkistaa. Nelostieltä poiketen voisi kokeilla vaikka Järvenpään tietä ja siitä haarautuvia metsäteitä. Myös Saarijärventien varrella on varmasti paljon sopivia pikkuteitä joiden varsilta löytyy hakkuuaukkoja.

   Poista
 8. Käytkö missään töissä vai toimitko "koti-äitinä". :-) sulut siksi koska lapset alkavat jo vanhoja olemaan :) huimasti kyllä mustikkaa oot löytänyt, jos sitä joskus itsekin ois jaksanut lähteä mettään..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen ainakin toistaiseksi kotiäitinä. Töiden puutteesta en kuitenkaan tässäkään tilanteessa kärsi :D
   Mustikkaa on tänä vuonna Keski-Suomessa kohtuullisesti, parempiakin vuosia on ollut. Hämeen seudulla on huhujen mukaan ihan hulluna mustikkaa.... Onkohan näin? Vai onko tämäkin taas vain hämäläisten heittoja :D

   Poista
 9. On sulla kiltit ja kuuliaiset lapset, moni tuon ikäinen ei viitsi lähteä tietokonetta kauemmaksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista :)
   Tyttäret tykkäävät marjastaa, ihan vapaaehtoispohjalla toimii homma. Vanhinta poikaa en ole saanut lapsuusvuosien jälkeen metsään... Ehkä joskus vanhemmiten taas innostuu.

   Poista
 10. Ihan parasta! Just kuulin eilen töissä, että lakka on kortilla. Kaupassa ei hilloja ole missään. Eräs rouva sanoi, että torilla oli maksanut 2 ämpärillistä 400e! :O Kieltämättä on hieman outoa kun lentokoneella lennätetään kaiken maailman superfoodeja pallon toiselta puolelta, kun Suomen puhtaassa luonnossa olisi parhaat antimet.

  VastaaPoista