torstai 31. toukokuuta 2012

Mitä näistä otettais...

Se on ollut minun ja lasten vakioleikki ja visailu.
Siihen tarvitaan päivän mainospostit ja hetken istahdus välipalalle tai muuten vaan keittiön pöydän ääreen. Mainospostit selaillaan sivu ja tarjous kerrallaan ja lapset saavat vastata "Mitä otettaisiin" kysymykseen. Uskokaa pois, siinä tilanteessa he ihan oikeasti kuuntelevat perusteita miksi kannattaa jättää väliin perunalastut ja dippisoosit ja irtokarkit ja marinoidut lihasuikaleet ja limut ja keksipaketit ja... Vaikka miten halvalla saisi ja kolme yhden hinnalla.
Siinä samalla istumalla voi tarjousläpyskästä poimia jonkun järkevämmän herkkuvaihtoehdon; viinirypäleitä, vesimelonia, rusinoita... Kun homma on jo kotona valmiiksi mietitty ja sovittu, ei aiheesta tarvi enää kaupassa irtokarkkitaivaan äärellä keskustella.

Tämä leikki nyt on meillä vaan jo tiensä päässä. Nuorinkin tytär on jo juonesta perillä ja luettelee "Tätä ei" kohdat ennenkuin ehdin edes kysyä. Viesti on jo mennyt perille :)

Menisiköhän leikki läpi Pirkka-niksinä... Välineet saa ilmaiseksi kotiin kannettuna ja leikin jälkeen ne voi heittää paperinkeräykseen tai saunan pesään :)


Tältä sivulta seulan läpäisi vuohenjuusto 1.69€. Emmental-viipaleet olisivat ok, mutta periatteessa en ota valmiiksi viipaloitua juustoa.


Ei mitään.


Ei mitään.


Täältä kotimaiset tomaatit 1.49€/kg.


Tarjouksesta löytyi myös feta-juustoa 1.19€/pala.


Ja tältä sivulta löytyi vain hieman erikoinen pihvimainos: Äkkikuolema grillipihvit. No comments...


Nyt tärppäsi: O'Boy luomu kaakaojauhe. 1.99€/400g pussi. Normihinta 4.99€ pakkaus.


Tältä aukeamalta juusto 1kg/ 3.99€.


Tässäpä näitä. Mukaan luomulaatuista parsakaalia ihan kohtuuhintaan 1.19€/300g. Kaakaojauhepussit heitän pakastimeen niin säilyvät tuoreempana. Päivämäärää tosin on heinäkuulle ja siihen mennessä ne on jo joka tapauksessa luultavimmin käytetty.


Näistäkin läpysköistä löytyi yksi mielenkiintoinen jutunaihe. Väsäilen sen huomenissa. Nyt lähden istuttamaan  pelargonioita.


20 kommenttia:

  1. Vastaukset
    1. Ihan hauska ja hyödyllinenkin. Paljon helpompi on lapsille opettaa näitä ruuan valitsemisjuttuja turvallisesti kotona kuin kaupassa houkutusten äärellä :)

      Poista
  2. Hei Johanna!

    Kiitos sinulle arvontavoittopaketista, hain sen tänään postista. :) Testasin jo lähes kaikkia tuotteita, vaikuttivat hyviltä ja olivat ihanan tuoksuisia. Teetä en ehtinyt vielä kokeilemaan. Lemppariksi taisi muodostua kookos-vartalovoi, ihanan täyteläinen ja hyväntuoksuinen! :)

    Siispä vielä kerran kiitos!

    Minttu

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Minttu ja kiitos viestistä. Kiva että tykkäsit tuotteista :)

      Poista
  3. Kuinka monta pakastinta teiltä oikein löytyy kun teillä pakastetaan niin paljon? Itse en hirveästi pakasta, koska myös sähkön käyttö on tuhlausta ja sille halvalle tuotteelle kertyy hintaa pakastusajasta riippuen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jostain se kannattaa säästää! Sitä paitsi nykyajan pakastimet ovat tehty energiaa säästävimmiksi, joten enemmän näen hyötyä pakastaa ruokaa, kuin ostaa kallista ruokaa vain viikoksi jääkaappiin tai käydä ulkona syömässä. Itse suosin myös paljon pakastamista.


      Kaikesta nämä Anonyymit keksivät "valitettavaa" :D

      -Riina

      Poista
    2. Minulla on kolme arkkupakastinta ja kaksi kaapinpuolikasta keittiössä. Arkut ovat kellarissa jossa ei ole lämmitystä mutta arkut tietysti itsessään tuottavat lämpöä. Tehokkainta tietysti olisi ostaa pakkasenkestävät pakastimet, niitäkin on nykyään vaihtoehtona. Itse vaan käytän pakastimiani niin aktiivisesti (monta kertaa päivässä) että ihan mukavuustekijänä pidän ne helposti ja kätevästi käytettävissä.

      Syksyllä arkut ovat käytännössä täynnä marjoja. Pakastan niitä koko talven tarpeiksi, hedelmiä en oikestaan osta ollenkaan. Siinä en tingi enkä mieti sähkön hintaa. Kerään kuitenkin kaikki marjat itse, ei niille sitten muuta hintaa jääkään kuin tuo pakastamiskustannus. Suomalaisen luonnonmarjan arvoa ei itsessään voi edes rahassa mitata :)

      Nyt keväällä sitten käytössä on enää kaksi arkkua, niistä toinen puolityhjä, eli sinne mahtuvat vaikka kaakaojauhot. On paljon elintarvikkeita jotka kannattaa kotona pakastaa vaikka ne kaupassa myytäisiin kuiva-aineina, esim. kaikki pähkinät, mantelit, kahvi... Periaatteessa se säilyvät huoneenlämmössä vähintäänkin myyntipäivän loppuun mutta vielä tuoreempina ne säilyvät pakastettuna.

      Ihan "harrastuksekseni" kokeilen eri tuotteiden pakastamista. Osa jogurtteja kestä pakastamisen ihan uuden veroisina, osa juoksettuu. Vuohenjuuston voi ihan hyvin pakastaa, pakastettu feta murenee normia enempi mutta se ei haittaa mitään jos sen käyttää sosekeiton pyöristämiseen. Pakastan paljon myös ruokaa annosrasioihin, mieheni vie omat sapuskat mukanaan työmaille. Pakastin vaan on se minun paras kaveri :D

      Poista
    3. Kiitos kommentista Riina :)
      Tuota, pakastimen käytöstä kun tulee ihan yhtä itsestäänselvyys ja rutiini kuin jääkaapista tai hellasta niin eihän sitä ilman voi elää :D

      Ymmärrän ihan anonyymin kommentin. Harva se päivä juttelen ihmisten kanssa jossain Cittarin alelaarilla. Monikaan ei ole koskaan tullut edes ajatelleeksi että 1€/kpl vuohenjuustoa tai 0.20€ luomuvoipakettia tai 0.10€ porkkanalaatikkoa voi pakastaa :)

      Tottakai pakastin vie sähköä, omat pakastimeni ovat "parasta A-luokkaa" :D mutta sähköllä nekin toimivat. Marjojen kanssa en aihetta mieti mutta uskoisin että plussan puolella olen vielä näissä porkkanasose- ja muissakin alelaarilöytöjen pakastamisessa.

      Poista
  4. Musta tuntuu, että teillä juodaan paljon kaakaota. Pitäisiköhän itsekin juoda enemmän, en juo nykyään enää ollenkaan. Vedän pelkkää maitoa. Hmm... Harrastin tuota kanssa viime pe, ja arvaa revinkö pelihousuni kun yhtä lihatuotetta jota himoitsin EI OLLUT SITTEN KAUPASSA. Ja suurin osa muistakin tuotteista oli loppu. Murh. Tiedän että kuluttaja voi vaatia vastaavaa tuotetta (jos ei ole mainittu erikseen rajoitettu erä), mutta enpä jaksanut vaivautua kitisemään. Huomenna tosin meinaan viedä heti hajonneet legginsit takaisin prismaan (mutiskoot mitä tahansa siellä tiskin takana) ja nyt lähtee Iittalalle reklamaatio lautasesta... huoh.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt sitä juodaan kun halvalla saatiin :D
      Ihan oikeasti, kaakao ja juustonäkkärit ovat parasta kesävälipalaa lapsille. Itse en juo kaakaota enkä maitoakaan mutta tyttäret ja tytärten kaverit kyllä.

      Minä kanssa valitan ihan työkseni... Ehkä nyt en kuitenkaan mutta kyllä "negatiivinen palaute on paras palaute", sen tietää jokainen yrittäjä. Pahin mahdollinen tilanne on tyytymätön asiakas joka jupisee närästyksen aiheesta vielä viiden vuoden kuluttuakin.

      Iittala, kuinka ollakaan :D Minulla on taas siellä yksi Teema-kannu vaihdossa. Kansi oli hiukan soikea ja jumitti jossain asennossa. Ostin kaksi Teema-kannua noin vuosi sitten tehtaanmyymälän -70% loppuunmyynnistä. Toinen kannuista halkesi jokunen viikko sitten kun Veera täytti sitä kuumalla vedellä. Palutimme kannun ja saimme uuden tilalle hyllystä samantien.

      Viime viikolla sitten palautin toisen kansivikaisen kannun. En saanut heti uutta mutta jo parin päivän kuluttua sain viestiä että tehtaalla ei ole tarjota uutta kantta, voin noutaa liikkeestä uuden kannun kansineen. Hyvä Iittala. Kehut teille.

      Niin uteliaisuudesta vaan vielä kysyn; Revitkö siitä lihatuotteen puutteesta närkästyneenä ne pelihousut=legginsit ja nyt sitten kostona palautat ne :D

      Poista
  5. Tuli taas mielenkiintoinen tietopläjäys. En ole tuota vuohenjuuston ym pakastamista tiennytkään. Meillä tykätään kovasti vuohenjuustosta ,joten kauppaan huomenna. Kiitos taas vinkeistä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pehmeä vuohenjuusto ei mielestäni paljonkaan rakenteeltaan pakastuksen jälkeen normijuustosta eroa. Jos sitä tosi edullisesti sattuu löytymään, niin ilmanmuuta kannattaa heittää jokunen pakkaseenkin.

      Poista
  6. Tosi hauska postaus, kiitos illan piristyksestä!:D :)

    VastaaPoista
  7. Vastaukset
    1. Oliko tämä kommentti Riinalle vai minulle? En osaa tähän nyt mitään vastata :)

      Poista
  8. Mun mielestä on kyllä tosi omituista pakastaa hirveet määrät jotain edullista kaakaojauhetta, eihän se edes ole terveellistä juoda paljoa tota litkua.. Tää pisti ihmetyttämään, vaikka muuten blogistasi ja vinkeistäsi kovasti tykkäänkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä kahdeksan pussia ei vielä meidän taloudessa edes ole "hirveä määrä" :) Nämä luomupussit ovat normipusseja pienempiä ja lapsia ja lasten kavereita pyörii täällä nyt päivät pitkät kun kouluakaan ei ole. Luomukaakao on mielestäni ihan ok välipala.

      Eihän kaakaojauhetta tarvitse välttämättä pakastimessa säilyttää mutta uskoisin että erityisesti nyt lämpimään kesäaikaan ei tuotetta ainakaan huonommaksi tee. Suositellaanhan esim. jauhettu kahvikin säilytettäväksi pakastimessa. Itse säilytän myös avaamattomat kahvipaketit aina pakastimessa ja avatut jääkaapissa.

      Poista
  9. Hauska leikki tuo, pitääpä ottaa kokeiluun ja testailla hiukan omien lasten ruokatietämystä esim. marinadien osalta :)

    Löysin eka kertaa blogisi, kivalta vaikuttaa. Jatkan lukemista.

    Mukavaa viikonloppua sinulle ja perheellesi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Jarna ja kiitos kommentista :)

      Ainakin meillä toimi. Uskoisin että tytöillä on nyt ainakin jonkinasteinen käsitys perus- ja valmisruoka elintarvikkeiden eroista. Olen myös opettanut lapsia katsomaan kilohintoja ja yritän opettaa jonkinasteista peruskäsitystä mikä maksaa mitäkin. (Talvella 7€/kg kotimainen tomaatti ei kuulu ostoslistaan, kesällä saa samaa parempilaatuisena 1€/kg. Noin yleisesti ottaen että ymmärtävät milloin valitaan mitäkin.)

      Tottakai meilläkin "herkutellaan" välillä. Lapset ostavat karkkia tai jäätelön mutta arkivalinnathan niitä tärkeitä ovat :)
      Kahdella tyttärellä on koulussa kasvisruoka, nuorimmalla normiruoka.

      Kävin jo kurkkimassa sinunkin blogiasi. Olet ihan pro lastenvaate systeemeissä :)

      Mukavaa viikonloppua teillekin :) Minä lähden keräämään nokkosia.

      Poista