sunnuntai 27. toukokuuta 2012

Mansikanviljelyä kaavatontilla

Nämä nykyiset mansikkapenkkiviritykseni on rakennettu toissa- ja viimekesänä. Ensimmäistä kohopenkkilootaa on nyt käytännössä koeteltu reilu pari vuotta; mansikantaimet talvehtivat niissä hyvin, yhtäkään taimea ei ole tarvinnut uusia ja kasvu näyttäisi olevan nopeaa ja rehevää.

Täytteeksi laatikoihin lapioin sitä maata mitä sattui olemaan, aikalailla hiekkapitoinen seos. Ei ole kovinkaan ravinnepitoinen eikä kosteuttapitävä mutta kertaakaan en penkkiä viimekesänäkään kastellut. Katteeksi ja lannoitukseksi lisäsin kerran tai pari kerroksen ruohosilppua keräävästä leikkurista. Tänäkesänä kunhan saan aikaseen, soittelen maanviljelijä-ystävälle josko saisin pienen kuivaheinäpaalin. Kokeilen peittää mullan sillä etteivät mansikat pääse kosketuksiin maanpinnan ja tuoreen heinäsilpun kanssa. Satoaikaan peitin penkit kasvuharsolla räksien kiusaksi :)

Lootieni mittasuhteet on tehty kasvimaan laattakäytävän, käytössäolevan tilan ja kierrätyslautojen mittojen ehdoilla. Laudat ovat 16cm leveää pakkauslaatikkolankkua, sisäpinnan vuorasin vesivanerilla. Kolmen penkin leveys on 1.20m eli yhden lootan leveys on 40cm. Kokonaispituus on 3.20m, eli niin pitkä kuin takapihan tonttia piisasi. Reunalaudat on kiinnitetty toisiinsa sisäpuolelta kulmaraudoilla. Keskellä oleva kehikko on kiinnitetty lattaraudoilla alemman kehikon päätyihin kiinni. Ylin kehikko on tuettu keskeltä kierretangolla, se estää sivulaudan leviämistä keskeltä. Alimpia lautoja ei tarvinnut tukea kierretangolla, ne on upotettu sentin-pari maahan ja käytävälaatat pitävät kehikon suorassa.

Mansikkalaatikoita on nyt kolme. Taimet on istutettu 40cm välein, eli normipenkkiä tiuhempaan eikä riviväliäkään nyt paljon ole :) Tilaa tulee kuitenkin tuosta korkoerosta ja mansikat saavat aurinkoa roikkuesssaan laidan yli. Kolmeen penkkiin on nyt mahdutettu 72 mansikantainta. Aika tehokasta viljelyä muutamalle neliölle :D


Tänä keväänä heitin vähän kalkkia mansikoillekin. Multapinta on nyt hieman vajaa, tarkoituksenani on saada mahdutettua taimien juurelle vielä ruohosilppua ja heinäkatetta.


Ylin kehikko on tuettu yhdestä kohtaa keskeltä kierretangolla. Ohut filmivaneri (eli vesivaneri) on kiinnitetty laudan sisäpintaan ruuveilla.


Lautojen historiaa :) Muistelisin että näihin oli alkujaan pakattu jotain koneenosia Saksassa...


Tarkoitukseni on rakentaa ainakin yksi mansikkaloota lisää. Taimet jo odottelevat istutusta, mutta tarvitsen vielä sopivan levyistä kierrätyslautaa.


Terassin mansikkapenkki: Kodin Ykkösten pihapoistoista napattuja altakastelu-parvekelaatikoita. Halvalla sain, niin rohmusin sitten joskus nämäkin kyytiin...
Pyörivät muutaman vuoden varastossa ilman käyttötarkoitusta kunnes jokunen vuosi sitten heitin niihin mansikanrönsyjä. Ovat nyt terassilla seinää vasten vähän puolipiilossa. Laatikoiden taimet ovat jo jonkun vuoden vanhoja ja ne pitäisi kyllä jo vaihtaa. Näistäkin saa poimia ihan mukavasti "syömämansikoita" terassilla pötkötellessä. Talveksi tyhjennän vesisäiliöt ja jätän laatikot ulos kasvimaalle. Peitän ne pressulla ja lumipeite suojaa laatikot talven ajaksi. Ovat talvehtineet hyvin jo monta vuotta.


Lisää terassimansikoita; ruukutettuja rönsyjä. Ovat kauniita ihan koristeenakin ja aina näistä muutaman mansikankin saa.
10 kommenttia:

 1. Sinulla kyllä ideoita piisaa ja kauniin näköistä pihalla. Mansikkaa saatte varmasti paljon. Voi, että ne on hyviä. Toivottavasti joskus minullakin on mahdollisuus laittaa muutama taimi maahan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ideoita kyllä piisaa, tila loppuu kesken :D
   Nämä puulaatikkopenkit ovat toissa- ja viimekesäisiä. Kyllä näistä muutama kipollinen kertyi jo viimekesänäkin, sato-odotukset ovat siis korkealla tänä vuonna :) Oman maan mansikat ovat kyllä hyviä.
   Toivottavasti sinäkin saat joskus oman palasi maata, jos se on yksi unelmistasi :)

   Poista
 2. Nämä sun penkit on kyllä erinomaiset. Olen miehelle esitelly niitä jo moneen kertaan tyyliin "vihje, vihje". =) Jos vaikka saisin kans tuollaset meidän pihaan.. joskus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luulisi miesten innostuvan kun kyse on jostain rakennus-tai väkerrysprojektista... Eikä näistä tarvi mitenkään tarkasti mittoja ottaa, idea toimii myös ihan yksinkertaisena laatikkorivinä. Sinulla tosin näyttäisi tonttia piisaavan ihan perinteiseen mansikkamaahankin?
   Tuo minun mies on onneksi niin miehellään että ei tarvitse kuin aina jotain ongelmakohtaa vähän naisellisesti ohimennen huokailla niin: "No on se kumma jos ei nykypäivänä homma helpommin hoidu, mikä siinä nyt on ongelma, teepäs piirustukset niin katotaan, älä kysele, pidä nyt sitä lautaa vaan paikallaan, anna se ruuvi, anna kun minä sahaan, älä työnnä näppejäs siihen, laita ne korvatulpat, anna minulle se lapio, tankkasin sen valmiiksi... " :D

   Poista
  2. Noh.. mun mies ei kyllä innostu kovin helpolla. Ehkä se ihan kyllikseen rakentaa jo tätä taloa... olis taas ihan koko kesä(loma)ksi puuhaa, kun vielä on kaksi ulkoseinää uusimatta... Mutta tämä sun idea on laitettu nyt korvan taakse ja jos vaikka joskus sitten se toteutuiskin!

   Poista
 3. Hienot penkit, meillä on polkaa muutama penkki alapihalla :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muutamasta penkistä saa ihan yllättävänkin hyvin jo satoa. Polka taitaa olla yksi parhaita harrastelijalajikkeita.

   Poista
 4. Yhdyn Raparperin kommenttiin täysillä! Sie osaat hyötykäyttää melekein mitä vain:)
  Kiva lukea näitä jututja,aina yhtä yllätyksellisiä sekä nerokkaita kierrätyideoita(kuten kertiksiin tehdyt istutusmerkit:D)

  Olen menossa kesällä mansikanpoimintaan lähitilalle.En suinkaan työn merkeissä vaan omaan pakastimeen talvea varten.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista Lennu :) Tosi kiva että sinäkin olet taas palannut päivittämään kuulumisia.

   Minä olen viime vuosina poiminut niin valtavasti mustikoita ja vattuja etten ole hakenut mansikoita ollenkaan. Haluaisin ne luomuna mutta ainakin täällä seudulla luomumansikka on aika hakusalla eikä sitä riitä ollenkaan kaikille halukkaille.

   Minä teininä poimin mansikoita ihan työkseni joten tuttua puuhaa sekin :D

   Poista
  2. Paussi teki hyvää,vaikkakaan se ei tavallaan johtunut itsestäni.
   No kuitenkin olen todennut että tämä on harrastus muiden joukossa. Tosin postauksia ei jatkossa tule kovinkaan tiheään,mulla taitaisi olla takki aika tyhjä:) Loppujen lopuksi tää elo on aika rajallista työ/koti akselilla,joten aiheet ovat tiukassa. Ja toisaalta en joka ostosta jaksa esitelläkään täällä.
   Muiden juttuja jaksan lukea vaikken aina merkkiä jätä:D

   Poista