keskiviikko 23. toukokuuta 2012

Ananas ja bromelaiini

Jutunjuuri ja ihmettelynaihe sai alkunsa jo eilen. Ystäväni poikkesi päiväteelle ja tarjosin myös aamulla pilkkomaani ananasta.
Jonkun palan jälkeen ystäväni puolivaivihkaa nappasi jotain suupielestään lautasliinaan :) Kysyin toki että mikä oli, "Joku pieni kovempi pala...".

Tästä lähti keskustelu. Sanoin vaan että saattanut olla joku vähän puisempi kohta siinä ananaksen kantaosan lähellä. Ystäväni käsitys aiheesta oli että ananaksen keskiosaa ei saa syödä, siis jos nyt ei ihan myrkyllinen ole niin jotain siihen suuntaan. "Sehän on aina otettu pois purkkiananaksestakin..."

Pikaisen googlauksen tulos:

"Poista viipaleista kuori ja puumainen ydin tai leikkaa ananas pitkittäin lohkoiksi ja poista niistä kuori ja ydin. Tai halkaise ananas, poista ydin ja koverra hedelmäliha."
Keittotaito - ruoanvalmistuksen nettiopas

"Ananaksen keskiosa on puumaisen kova, jota ei käytetä."
Yhteishyvä

No ihan myrkyksi keskiosaa ei luokitella mutta selvällä suomenkielellä käyttökelvottomaksi.

Onneksi en ikinään lue reseptejä :D Terveysuutisia sen sijaan kyllä:

"Eniten bromelaiini-entsyymiä on ananashedelmän ydinosassa, siksi Ananas Strong valmistetaan juuri ananaksen ydinjauheesta."
Ananas strong tableteiden esittely-Terveyskaupat

Eli se ananaksen tärkein terveysvaikutus, bromelaiini-entsyymi, sijaitsee pääosin siinä "poistettavassa hedelmän ytimessä"...

Omakohtaista kokemusta ja faktaa aiheesta:

Kypsän ananaksen "puumainen keskiosa" on 90% hyvinkin pureskeltavan pehmyttä. Kantaosan lähellä saattaa olla lyhyt hieman puumaisempi osa. Sen kohdan viipaloin ohuemmaksi kuin muun ananaksen ja syön oikein tyytyväisenä, ovat niitä erityisen kuiturikkaita ananaspaloja.

Ananaksesta joutuu jokatapauksessa, vaikka miten varovasti vuoleskelisi, heittämään ostettua ja maksettua kuoriosaa kompostiin. Ei tulisi pieneen mieleenkään hyvää hedelmää siihen sankoon viskellä, ainakaan yhtään enempää kuin on ihan pakko.

Ja se bromelaiini; Jutun loppuun lisään lyhyen tietoiskun entsyymistä, mutta kuten terveyskauppa mainosti, bromelaiinipitoisuus on suurin nimenomaan hedelmän keskiosassaTäydellisen kypsiä ja makeita ananaksia. Hoitelen heti aamusta nämä päivän ruokasysteemit valmiiksi. Saan sitten sielunrauhassa lapioida ulkona loppupäivän... Välipalaksi tänään marjapuuroa (aina tarjolla :) ja niitä ananaksia.


Ruokasysteemit: Halloumijuusto-sinimailasenitu salaattia ja sitä eilistä bataatti-kookos sosekeittoa. Minä häivyn keittiöstä NYT :D
"Bromelaiinia on jonkin verran ananaksen hedelmälihassa, mutta erityisesti kasvin varressa, lehdissä sekä hedelmän ytimessä. Bromelaiini helpottaa lihan sulamista ruuansulatuselimistössä. Eräissä tutkimuksissa on saatu viitteitä siitä, että bromelaiinilla olisi tulehdusta estäviä vaikutuksia ja että siitä saattaisi olla apua esimerkiksi reumatyyppisten kipujen sekä iho- ja hengityselintulehdusten tukihoitona.

Ananas sisältää runsaasti C-vitamiinia, B1-vitamiinia, kuitua ja mangaania, flavonoideja sekä hieman eräitä muita B-ryhmän vitamiineja ja hivenaineita. C-vitamiini ja flavonoidit toimivat antioksidantteina eli estävät soluille haitallisia hapettumisreaktioita. B1-vitamiinilla on myönteisiä vaikutuksia verenkiertoon.

Rohdoskäytön kannalta tärkein ainesosa on bromelaiini-entsyymi, joka hajottaa proteiineja. Alustavissa tutkimuksissa on saatu myös viitteitä siitä, että eräät ananaksen ainesosat tehostaisivat elimistön puolustusreaktiota syöpäsoluja vastaan.

Nykyään yleisimmät ananaksen sovellukset rohdoksena ovat ruoansulatuksen edistäminen ja nesteenpoisto. Ananas onkin mieto diureetti, eli se nopeuttaa nesteen poistumista elimistöstä. Tästä voi olla apua esimerkiksi PMS-oireiluun liittyvässä turvotuksessa sekä painonpudotuksessa."

Lähde: Kotilääkäri

4 kommenttia:

 1. Hei vinkki tohon ananksen leikkuuseen.

  http://www.google.nl/imgres?q=ananas+snijden&um=1&hl=nl&sa=N&biw=1280&bih=574&tbm=isch&tbnid=Ej5RXMN0vSA8NM:&imgrefurl=http://uitdekeukenvanarden.blogspot.com/2007/04/het-werkt.html&docid=RoivP_4ws8ClRM&imgurl=http://farm1.static.flickr.com/248/455139143_93c9fb97bf.jpg&w=500&h=463&ei=Eae8T4SnFtCE8gO2z6BK&zoom=1&iact=rc&dur=343&sig=111267519740278874500&page=1&tbnh=123&tbnw=130&start=0&ndsp=22&ved=1t:429,r:1,s:0,i:73&tx=95&ty=59

  tuollaisen hyrrän kun saat talouteen niin ananksen leikkuu helpottuu valtavasti ja ei ole puisia palasia enää mukana ja muutenkin maistuu paremmalle...saa siis tuollaisia käteviä rinkuloita tolla "ruuvilla"

  Itse ostin tollaisen parilla eurolla supermarketin ananasosastolta ja voi en ole päivääkään katunut että sen ostin :D

  VastaaPoista
 2. Hyvä kirjoitus! Mulla on käytössä ananaspora, sillä saa kätevästi ananaksen hoideltua ;)

  Olipa kiva tietää, että ydinosakin kannattaa syödä.

  VastaaPoista
 3. Kiitos tästä ananastietoiskusta :) Itse nuorena tyttönä söin ensimmäistä kertaa tuoretta ananasta kaveriporukassa ja minä ainoana rouskuttelin sen keskiosankin.. en ymmärtänyt ollenkaan ettei "sitä saa syödä" ja tunsin itteni ihan juntiksi :) Onneksi nyt tiedän että siitä vaan rouskuttamaan koko ananas.

  VastaaPoista
 4. Hei Johanna taalta Brisbanesta. Minulla kasvaa puutarhassa ananksia,on useampi tahka, nyt on yksi hedelma kehittymassa, ananas kestaa kasvaa muutaman kuukauden tays kasvuseksi. Mutta 2 vuotta kun sen tahkan pistaa maahan kasvamaan, etta hitaita on, mutta hyvia.:) terveisia teille kaikille Lea :)

  VastaaPoista