keskiviikko 21. toukokuuta 2014

Suklaaleivokset juhlien noutopöytään - gluteeniton



Suklaaleivokset
Gluteeniton ja laktoositon, edullinen, helppotekoinen, hyvin säilyvä, muheva ja mehevä kahvipöydän herkku.

Suklaataikina:
100g (laktoositonta) voita
1.5dl tummaa intiaanisokeria
2 munaa
1dl vahvaa kylmää kahvia
1rkl psylliumrouhetta (himpun reilu rkl)
1tl soodaa
1tl leivinjauhetta
1/4tl ruususuolaa
1.5dl perunajauhoja
1.5dl maissijauhoa
3rkl tummaa kaakaojauhetta
1dl (laktoositonta) smetanaa

Tuorejuustokerros
200g (laktoositonta) appelsiinituorejuustoa
1 muna
2rkl tomusokeria
1rkl vaniljasokeria
2rkl appelsiinimarmeladia

Suklaakuorrute
50g tummaa (laktoositonta) suklaata
50g voita
1/2 muna
1tl sitruunamehua
1.5dl tomusokeria

Suklaataikina:
Huoneenlämmin voi ja sokeri vaahdotetaan. Lisätään munat yksitellen. Sekoitetaan psylliumrouhe jäähtyneeseen kahviin ja annetaan geeliytyä noin 2-3 min - lisätään taikinaan hyvin sekoittaen. Sekoitetaan kuivat aineet isossa mittakulhossa. Lisätään taikinaan. Lopuksi smetana.
Kaikki ainekset voi pyöritellä sekaan sähkövispilän pienillä kierroksilla.

Tuorejuustokerros:
Sekoitetaan kaikki juustokerroksen ainekset erillisessä kulhossa.

Suklaakuorrute:
Suklaa ja voi sulatetaan vesihauteessa. Sulaan seokseen sekoitetaan puolikas kananmuna (Riko muna, sekoita ja käytä noin puolet.) Lisätään sitruunamehu ja tomusokeri. Sekoitetaan tasaiseksi.
Valmista kuorrute vasta kun pohjataikina on paistettu ja jäähtynyt.

Vuorataan noin 25x30cm paistovuokan pohja leivinpaperilla. Voidellaan reunat. Kaadetaan noin 2/3 suklaataikinasta vuokaan ja levitetään nuolimella (ei tarvitse turhantarkkailla). Päälle kaadetaan tuorejuustoseos. Loput taikinat nostellaan lusikalla juustokerroksen päälle ja tasoitellaan pinta nuolimella rouheasti.
Paistetaan 175°C noin 40min.

Annetaan jäähtyä paistovuokassa. Noin 1cm reunoista voidaan leikata pois. Pohja leikataan halutun kokoisiksi annospaloiksi. Riittoisuus: 30kpl noin 4x4cm paloja. Jos tarjolla on useampaa makeaa, yksi annospala on riittävä/ruokaiija.

Suklaakuorrutteeen suklaa-voiseos sulatetaan varovasti, ei anneta kuumentua lähellekään kiehumispistettä, mutta pidetään sopivan lämpimänä, jotta tomusokeri sekoittuu joukkoon.
Ennen kuorrutteen levitystä suklaaseoksen annetaan jäähtyä hiukan - tutkaillaan pistettä, jossa suklaa vielä levittyy, mutei valu kakkupalojen reunojen yli.
Suklaakuorrute levitetään huoneenlämpimiksi jäähtyneille kakkupaloille. Levitys hoituu helposti parilla teelusikalla - noin 1tl suklaakuorrutetta / annospala.
Pinnalle laitetaan heti kaksi suklaarusinaa.









Nämä suklaaleivokset ovat ihan täydellistä juhlatarjottavaa. Gluteenittomana ja laktoosittomana ne sopivat useimmille vieraille. Leivokset voi ja kannattaakin valmistaa tarjoamista edellisenä päivänä (tai vaikka parikin päivää ennen) - maut senkun paranevat viileäsäilytyksessä. Pidän myös tärkeänä sitä, että juhliakin järjestäessä kulut pysyvät kohtuullisina. Nämä leivokset valmistuvat edullisista perusraaka-aineista - herkullisuudesta ja näyttävyydestä ei tingitä kuitenkaan yhtään :)

Leivos on muhevampi ja kosteampi kuin mokkapalatyyppinen piirakka, muttei kuitenkaan niin tuhti kuin perinteinen brownie. Se säilyy hyvin useammankin päivän viileässä ja vain paranee tekeytyessään.
Olen tehnyt jo muutaman satsin leivoksia tällä reseptillä ja yksi huomio: Juustokerros käyttäytyy vähän eri tavalla eri juustomerkkejä käyttäen. Toisinaan juustokerros valui paistaessa lähes kokonaan leivosten pohjalle, kerran se jäi melkein pintaan ja välillä taikinan keskivaiheille raidaksi. Makuun asia ei vaikuta mitenkään - hyviä ovat aina.

Vinks: Kuorrutteeseen kannattaa käyttää "tuoretta" tomusokeria, eli vasta-avattua rasiaa. Paakut eivät kuorrutetta kaunista.
Laktoosittomat ainesosat voi korvata myös tavallisilla maitotuotteilla.







Kehitin tämän suklaaleivoksen Pauligin Makupari -reseptikilpailuun. Haasteena oli luoda makuparileivonnainen uuteen Presidentti Special Blend -vuosikertakahviin.
"Satokauden parhaimmista pavuista valmistettavan erikoissekoituksen salaisuus on Colombia Nariño -papu, josta löytyy kypsien marjojen makeutta ja hapokkuutta."

Reseptikilpailun eniten ääniä saanut Makupari -leivos tarjoillaan Taste of Helsinki -tapahtumassa Pauligin standilla. Voit osallistua kilpailuun äänestämällä omaa reseptisuosikkiasi - ja jos se sattuu olemaan tämä gluteeniton ja laktoositon appelsiinisuklaaleivos, niin kiitos kannatuksesta jo etukäteen ;)

Äänestämällä osallistut Taste of Helsinki -lippujen ja kahvituotepakettien arvontaan.
Ylläolevasta linkistä pääset äänestyssivuille ja kurkistamaan muutkin kilpailuun osallistuneet hienot reseptit.

Minulle kahvi kuuluu vain erikoishetkiin - yleensä juhlahetkiin. Ja mitä otan mieluiten kahvin kanssa - jotain suklaista. Keitin leivoksen pohjataikinaan vahvan kupillisen Presidentti Special Blend -kahvia. Kahvi, tumma aromikas intiaanisokeri ja kaakaojauhe tekevät pohjasta täyteläisen aromikkaan. Tuorejuustoseoksen appelsiini tuo hapokkuutta ja keveyttä tuhtiin suklaataikinaan. Kuorrutteeseen lisätty sitruuna "kirkastaa" kokonaisuuden.
Tunnustan ottaneeni useamman kuin yhden palan - vaikka reseptissä laskeskelen yhden annospalan olevan riittävä/ruokailija...



Yhteistyössä Paulig & Blogirinki.
 



gluteenittoman laktoosittoman suklaaleivoksen resepti ohje / hyvä suklaaleivos / kevyempi brownie / 

15 kommenttia:

  1. Oi mitä ihanan näköisiä herkkuja! Ehdottomasti menee tämä resepti kokeiluun.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Dahlia :)
      Näistä tuli kyllä omasta mielestäkin ihan loistavia. Lempin kanssa kokeiltiin muutamia erilaisia sekoituksia ja jauhoja - tämä erä voitti. Ja kannattaa tosiaan antaa leivosten levätä vähintäänkin päivä - melkein olivat vielä parempia parin päivän jälkeen.

      Kokeilin myös vaniljatuorejuustolla - ei pahaa sekään. Jotenkin vaan appelsiinin aromi toi hienostuneisuutta settiin.

      Poista
  2. Missä sitä voi äänestää

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei ja kiitos kun kysyit :)
      En ollut maininnut että isommalla fonteilla kirjoitetut tekstipätkät ovat linkkejä kilpailuun. Niistä sinne kuitenkin pääsee :)
      Palkintona on Pauligin kahvituotepaketteja ja lippupaketteja Taste of Helsinki -tapahtumaan. Kannattaa osallistua - ja tietysti kurkata samalla muutkin hienot reseptit :)

      Poista
  3. Ihana blogi ja gluteenitonkin vielä :) Eksyin tänne Piupaun blogista ja kylläpä ilahduin! Olen gluteenittomalla ruokavaliolla vasta ensimmäistä vuotta ja aina ruoka- sekä leivontaohjeiden metsästyksessä, joten tänne eksyminen oli oikea lottovoitto. Taidanpa kokeilla tätä ohjettasi ihan heti - kiitos :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei ja kiitos mukavasta komentista :)
      Toivottavasti tykästyit leivoksiin - me ainakin :)

      Poista
  4. Olipa ihana resepti; tätä täytyy kokeilla :)
    Laitan muuten tomusokerin aina siivilän läpi; sillä välttyy paakuilta ;)
    -tuuli

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Tuuli ja kiitos tarkennuksesta tomusokerin kanssa. Minä vaan yritän aina päästä helpolla enkä koskaan viitsi kaivella sihtiä leipomushommiin :)

      Poista
  5. Hyvältä näyttävät - äänestetty :-) mietin vain, voisiko Psylliumin sekoittaa suoraan jauhoihin vai vaikuttaako valmiiden rakenteeseen / makuun tuo 'hyytelö'? Viite: http://www.myllynparas.fi/suomi/kuluttajaneuvonta/yleisimmin_kysytyt_kysymykset/aineet_ja_seokset/mita_on_psyllium_ja_mista_sita_voi_ostaa_/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei vaan :)
      Olen testaillut psyllliumia jauhona ja rouheena - myös eri tavoin lisättynä. Olen tykästynyt psylliumrouheeseen ja se tuntuisi toimivan parhaiten kun saa turvota hetken nesteessä. Psylliumjauheen kanssa ei ehkä ole niin paljon väliä vaikka lisäisi sen jauhojen mukana. Tämä taikina on voi-sokeri-vaaahtopohjaan tehty. Desi pelkkää nestettä saattaisi leikata vaahtopohjan?

      Poista
  6. Tarkennus ohjeeseen, tarkoitatko maissijauhoilla maizenaa vai polenta-tyyppistä karkeaa jauhoa vai siltä väliltä jotain? Täytyy päästä kokeilemaan ohjetta, näyttää niin ihanalta! Voikohan psylliumia korvata millään...?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei vaan :) Käytin maissijauhoa - en siis suurustukseen käytettävää maissitärkkelystä. Tosin ajattelin kokeilla seuraavan satsin tattarijauhoon - luulen että toimisi hyvin.
      Psylliumin korvaaminen... En nyt osaa siihen sanoa mitään. Ainakin nesteen määrää pitäisi vähentää jos psylliumin jättää pois. Voin kyllä suositella psylliumin käyttöön tutustumista. Mielestäni rouhe toimii paremmin kuin jauhe. Pikku pussi maksaa jonkun euron, mutta on tosi riittoisa. Itse olen käyttänyt jo vuosia tätä luomupsylliumrouhetta:

      http://www.iherb.com/Now-Foods-Whole-Psyllium-Husks-12-oz-340-g/874#p=1&oos=1&disc=0&lc=en-US&w=psyllium&rc=287&sr=null&ic=7/?rcode=QUJ081

      Poista
  7. Eiköhän taas leivota näitä joku päivä uudelleen ;)

    VastaaPoista
  8. Testasin tattarijauhoon, kun ei ollut maissijauhoja kotona. Tattari maistui läpi ja taikinasta tuli hieman kuiva... Taidan seuraavaksi ostaa maissijauhoja ja tehdä niihin.Sen verran hyvältä kuitenkin maistuivat :)

    VastaaPoista