torstai 15. toukokuuta 2014

Petoksen siemenet


Olen joskus aiemminkin maininnut teille lukijoille Jeffrey M. Smith - Petoksen siemenet -kirjasta. "Voiko kuluttaja luottaa geeniruokaan?"

Aihetta lähestyy yllättävän rohkeasti myös tämän aamuinen Keski-Suomalainen -lehti julkaisemalla Helena Romppasen artikkelin ohessa saman kirjoittajan kriittisen kommentin.
"Yhä suurempi osa Suomessa myytävästä lihasta on muuntogeenisellä rehulla tuotettua. Sen osuus kaikesta maahan tuodusta rehusoijasta oli viime vuonna ennakkolukujen mukaan noin 55% - vielä vuonna 2012 sen osuus oli noin 13%. Suurin osa tuodusta gm-soijasta käytetään sikojen ja siipikarjan tuotantoon ja suunta on selvästi gm-rehun käytön lisääntymiseen. Sikatilojen huonoa kannattavuutta kohennetaan rehun valinnalla. Munintakanaloissa gm-soija on melkein kaikilla käytössä valkuaislähteenä, paitsi luomukanaloissa."

Se että gm-aihe on nyt noussut yleiseen tietoisuuteen ja keskusteluun, oli ennakoitavissa talven aikana suuren lihatalon gm-vapaa kampanjoinnista :) Se tiesi tulevan ja myös sen, että Suomen kansa ei ihan purematta niele vakuutteluja gm-tuotteiden turvallisuudesta ja erinomaisuudesta. Hyvä me :)

Petoksen siemenet on mielenkiintoinen kirja, josta tavan kuluttaja saa yksissä kansissa perustietoa gm-tuotannon historiasta, sen takana vaikuttavista suuryhtiöistä sekä tiedemaailman ja ja viranomaisten voimattomuudesta niiden puristuksessa.
Kirjan keskeinen väite on gm-tekniikan arvaamattomuus - ovatko geenimuunnellut siemenet ja gm-ruoka liian varhain päästetty globaaliin levitykseen?

Kirja on pitkälti asiasisältöä, kokouksien päivämääriä, niihin osallistujia, päätöksentekoa... Osaltaan puuduttavaa historiikkia, mutta koska taustat tuodaan esiin, lukija saa kokonaisvaltaisen käsityksen gm-tuotteiden maailmanvalloituksesta. Erittäinkin lukemisen arvoinen kirja, josta minulle jäi päällimmäisenä mieleen, että ainakaan pienille lapsille en gm-elintarvikkeita tarjoaisi.


 gm-ruoka / geenimanipulointi /

8 kommenttia:

  1. Hyvä kirjoitus. Kiitos kun nostit tämän aiheen esille.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista :)
      Juttelin viime vuonna tutun maanviljelijän kanssa ja silloin yllätyin kun kuulin että gm-rehu on jo ihan arkipäivää Suomessa. Aika hiljaa julkisuudessa aiheesta oltiin - nyt kuitenkin onneksi siitäkin puhutaan avoimemmin. Kyllä kuluttajilla on oikeus tietää - jokainen voi sitten miettiä oman kantansa.

      Poista
  2. Harva ajattelee, että esim. tavallinen vehnä, jota syömme, on muunneltua ja kaukana siitä alkuperäisestä kasvista. Olen blogissani käsitellyt - ja tulen käsittelemään tämäntapaisia asioita. Lukekaapa esim. juttu lohesta lautasellasi, löytyy haulla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta.
      Nykyvehnää ei alkuvehnään yhdistä enää mikään - sitä jalostetaan jatkuvasti gluteenipitoisemmaksi...
      Jalostaminen risteyttäminen on sekin mennyt kyllä ihan liian pitkälle, mutta kyllä geenimanipulaatio on vielä arveluttavampaa touhua. Tomaattiin syvänmerenkalan geenejä kylmänkestävyyden lisäämiseksi - tai sikaan ihmisen kasvuhormonia...

      Me suomalaiset olemme siitä onnellisessa asemassa, että meillä on mahdollisuus poimia luonnosta sieniä, marjoja ja monenlaista villiyrttiä - niitä ei ole jalostettu tai manipuloitu - aitoa ruokaa :)

      Poista
  3. Varmaan pitäisi tuo kirja lukea - tuota geenimanipulointia yritetään tyrkyttää nyt meille maailman ruokakriisin ratkaisijaksi - en ihan vielä kuitenkaan ole valmis luottamaan sillä tuotettujen tuotteiden turvallisuuteen.
    Aurinkoisia viljelypäiviä sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Lady :)
      Lue ihmeessä tämä kirja. Ei kirjassa sinänsä mitään uutta ole, mutta kokonaisvaltainen katsanto geenimanipulaation historiaan. Tosin ei tämä kyllä ruokahalujakaan nostata :)

      Poista
  4. Kiitos tästä postauksesta! Tärkeä aihe. Geenimuuntelukeskustelussa oudolla tavalla leimataan tieteellistä tutkimusta haluavat tunneperäisiksi viherpipertäjiksi ja voitonmaksimointiin hinnalla millä hyvänsä pyrkivät luotettaviksi järki-ihmisiksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :)
      Minä olen aika huono mitenkään lippu korkealla marssimaan minkän asian puolesta - koen aina etten tiedä tarpeeksi - ja on monta tapaa nähdä asiat. Itse voin tehdä päätöksiä ja valintoja vain omalta ja perheeni osalta. Usein vain sen pohjalta, mikä tuntuu oikealta - geenimanipulointi ei siltä tunnu. En ottanut sikainfluenssarokotustakaan, enkä juo maitoa, enkä värjää hiuksia... :)

      Täällä blogissa voin lyhkäiseen mainita omista valinnoistani - en kuitenkaan näin vajavaisilla tiedoilla voi mitään aihetta lähteä kovin vahvasti hehkuttamaan puolesta tai vastaan.

      Minä olen se hissukseen elävä tunneperäinen viherpiipertäjä :)

      Poista