maanantai 24. maaliskuuta 2014

Kaikki konstit käyttöön heti aamusta


Aurinko paistaa mutta aina vaan väsyttää...
Olen viime vuosina kiinnittänyt erityistä huomiota talven ruokavalioon; ottanut tunnollisesti D-vitamiinilisän, syönyt paljon marjoja ja juureksia, muistanut hyvät öljyt... Siltikin taas muutama viime viikko on mennyt kuin puolisumussa. Onko kevätväsymys minulla vain "opittu tapa" - muistijäänne ajoilta, jolloin en vielä tiedostanut D-vitamiinin tärkeyttä, vaiko ihan todellinen epävakaustila elimistössä?Tänään aloitin taas kolmen viikon savivesikuurin - edellisestä kerrasta on mennyt jokunen viikko. Kun nyt tuntemuksia muistelen, niin edellisen savikuurin aikaan en haukotellut iltapäivästä - en vaikka se oli pimeintä talvea...

Juotavan saven käyttäjissä on vähän eri koulukuntia; osa ottaa savilisän kolmen viikon kuureina ja pitää välissä vähintään viikon tauon. Osa käyttää savea jatkuvasti. Kokeilenkin mielenkiinnolla, miten seuraavat kolme viikkoa savikuuria vaikuttavat - olen nyt pitänyt pienen tauon saven käytöstä ja päässä humisee ihan konkreettinen väsymys - erittäin otollinen testitilanne.

Mielenkiinnolla testaan samalla juotavan saven vaikutusta painoon. Aloitin pienen kiristyskuurin tammikuussa - ensimmäiset neljä kiloa katosivat melkein itsestään (käytin juotavaa savea). Suoraan sanoen, lievää lipsumista lenkkeilystä ja salitreeneistä on viime viikkoina ollut ja painokin on jämähtänyt kuukauden takaiseen - nyt aion tsempata sen puuttuvat kolme tavoitteeseen...Piristävää ruusujuurta olen käyttänyt kuuriluontoisesti kiireisimmissä elämäntilanteissa - nyt otin senkin aamupalaohjelmaan. Löysin talvella Cittarista Pharmia Ruusujuuritabletteja tosi edullisena tarjouksena. Olen käyttänyt aiemmin myös Swedish Herbal Instituten, Adapt-232 ruusujuuri-valmistetta.

Viimeksimainittu on mielestäni tehokas ja tuntuvasti piristävä tuote, Pharmian ruusujuurivalmiste ei ainakaan omalla kohdallani vaikuta mitenkään. (Adapt-232 näyttäisi olevan muidenkin valinta, iHerb'illäkin se on loppu ja saatavana seuraavan kerran vasta kesäkuussa.)Kuvissa vilahtavat myös kollageenivalmiste ja astaksantiini. Kollageenista postailin jo aiemmin - tuntuma on että se toimii, mutta vaihdoin nyt kokeeksi nestemäisen kollageenivalmisteen jauhemaiseen (tipat ovat helppokäyttöisempiä).

Astaksantiini on minulle uusi tuote - erittäin kiinnostava ja ainakin lupaukset ovat suuret... Otin sen käyttöön kesää silmällä pitäen. Positiivisia vaikutuksia erityisesti ihon hoidossa sen kohdalla on listattu useita, sesonkituotteen siitä tekee sen auringossa ihon palamista estävä vaikutus.
Testaan ja kerron lisää myöhemmin :)

Astaksantiini ohjeistetaan nauttimaan rasvaisen ruuan / öljylisän kanssa. Olen ottanut sen aamusta, rasvalisänä parapähkinä ja muutama manteli. Imeytyminen olisi ymmärtääkseni kuitenkin tehokkainta kalaöljyn kanssa otettuna.

Pääasia kuitenkin aina aamuisin: kaurapuuroa, mustikoita, vihreää teetä ja päivän lehti :)
astaksantiini / juotava vihreä savi aamulla / kaurapuuroa ja mustikoita aamupalaksi / kollageenijauhe puuron sekaan /

10 kommenttia:

 1. Oletko koskaan ajatellut mittauttaa D-vitamiinimäärän verestä? Tai ehkä oletkin. Mä olen vuoden välein, ja yllätys - vuosi sitten aurinkoloman jälkeen oli 80 nmol/litra, nyt syksyn ahkeran D-vitamiinin syönnin jälkeen 110, eikä se vieläkään ole ihan erinomainen, suositus on jopa 150nmol/litra. Eli tosi paljon me suomalaiset saadaan nappailla Deetä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Marjukka :)
   Nyt kun sanoit, niin harmi kun en huomannut pyytää sitä kun jokunen viikko sitten kävin verikokeissa. Uskomaton on kyllä tämä Suomen valtion virallinen D-vitamiini suositus - tilastollisesti suuri osa ihmisiä kärsii jatkuvasta D-vitamiinin puutostilasta. Vaikka itse otan ihan vahvaakin D-vitamiinia, niin välillä epäilyttää että onko sekään tarpeeksi. Varsinkaan kun en nyt koko talvena ole käynyt lomalla auringossa...

   Tiedostan kyllä, että kevätväsymys voi olla myös jotain muuta kuin D-vitamiinipuutetta - ehkä ihan vaan psyykkistä pimeän talven jälkireaktioita?

   Poista
 2. D-vitamiinejä tai muitakaan ravintolisiä + terveellistä syömistä ollenkaan vähättelemättä, uskon vakaasti siihen, että kevätväsymyksen taustalla on useimmiten valon määrän lisääntymisestä johtuva elimistön epätasapainotila. Systeemit menee yksinkertaisesti vähäksi aikaa sekaisin - niinhän ne menee syksylläkin. Tässä on tietysti yksilöllisiä eroja. Pohjois-Suomessa asuessani mulla oli ihan säännönmukaisesti juuri tässä maalis-huhtikuun vaihteessa sellainen kahden - kolmen viikon unettomuusjakso ja sen seurauksena myös hirveä väsymys. Nytkin on väsyttänyt ja illalla on pakko mennä nukkumaan tosi aikaisin. Vaikka varsinaista unettomuutta ei olisikaan, niin valon lisääntyminen saattaa kuitenkin vaikuttaa unen laatuun. En tiedä, miten melatoniini mahtaisi toimia näin keväällä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Hanne :)
   Vähän samaa ounastelin minäkin - ollaan jo totuttu pimeyteen ja talven rauhaiseloon. Yhtäkkiä sitten ilmestyy kirkas aurinko ja ainakin minulla on koko ajan melkein huono omatunto jos en koko ajan ole niin touhu päällä kuin pihan linnut :)

   Jatkuvasti olo, että nyt pitäisi mennä ulos hommiin kun aurinko paistaa... Ei saisi enää maata sisällä ja tuijotella telkkaria kynttilän valossa - mikä on ihan luvallista pimeään aikaan...

   Adapt-ruusujuuri on ainakin ennen toiminut ihan huomattavana piristeenä - mielenkiintoista myös kokeilla, josko saviveden tehon huomaa pienen tauon jälkeen. Osa savea käyttävistä juo savea ihan jatkuvasti - ja nimenomaan juurikin sen piristävän ja enrérgisoivan vaikutuksen vuoksi. Ehkä olisi uskottava :)

   Melatoniinia en ole kokeillut. Saako sitä nykyisin tilata ulkomailta? Ainakin ennen oli kiellettyjen listalla.

   Poista
 3. Hei osaatko sanoa kumpi on tehokkaampaa ottaa D-vitamiinia tablettina vai suihkeena? :) ( semmoista D-vitamiinisuihketta on markkinoilla, yksi suihkaus kielen alle ja se on siinä). Ootko mahdollisesti testannut sellaista? Ihan kätevältä vaikuttaa mutta tiiä sitten miten maku puistattaa :D pieni energianlisä ei olisi pahitteeksi täälläkään. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei :)
   Taas täytyy sanoa etten tiedä :) En ole koskaan kokeillut D-vitamiinia suihkeena. Magnesiumin tiedän imeytyvän paremmin ihon kautta.
   D-vitamiinia kannattaa kyllä ottaa ihan reilusti suositusta isompaa annosta

   Poista
 4. Näiden testausten tuloksia odotellaan täällä kyllä mielenkiinnolla - itselläni on ollut niin hurja väsymyksen ja saamattomuuden kevät, ettei paremmasta väliä. Ja vielä pitkittynyt flunssa, johon saadut antibiootit veivät loputkin mehut. Mutta olen päättänyt myös, etten enää yhtään turhaa purkkia lisäravinteita osta - jokin aika sitten siivoilin taas vanhentuneita purkkeja hurjan määrän pois. Aurinkoisia päiviä sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Lady :)
   Voi harmi - antibiootit on kyllä pahoja. Jos et muuhun lisukkeeseen nyt innostu, niin maitohappobakteereita kyllä kuurin jälkeen kannattaa ottaa.
   Minä en oikeastaan laske savea "purkkivitamiiniksi". Se on kuitenkin ihan pelkkä luonnon tuote. Savessa on sekin hyvä puoli että se ei käytännössä voi mennä vanhaksi. Sitä kyllä uskallan suositella kokeiltavaksi kaikille. Hintakaan ei päätä huimaa, kympin pussilla pärjää ainakin kuurikäytössä vuosia.

   Mutta virkeyttä ja voimaa myös sinulle kevääksi :)

   Poista
  2. Kiitos - maitohappobakteerit ovat olleet kyllä käytössä - en uskalla ajatellakaan antibiootteja ilman niitä;)

   Poista
  3. Minullakin on maitohappobakteerijauhetta käytössä jatkuvasti - ihan vain varuiksi :)

   Poista