keskiviikko 12. maaliskuuta 2014

Herkullinen hirssipuuro - gluteeniton


3dl hirssisuurimoita
3dl vettä
1.2l maitoa (1.4l)
1/2tl ruususuolaa
Nokare voita

Kokonaisista hirssisuurimoista valmistaen puuro ottaa aikansa - ainakin reilun tunnin. Teenkin sen aina haudekattilassa. Ryynit huuhdellaan kulhossa väljässä vedessä käsien välissä hieroskellen. Kattilaan laitetaan aluksi vesi ja hirssisuurimot - haudutellaan kunnes vesi on imeytynyt. Lisätään maito. Haudekattilassa puuro kypsyy itsekseen, tavan kattilassa hauduta miedolla lämmöllä ja pyöräytä välillä.
Lisätään lopuksi suola ja voinokare.

Ryynit ja suurimot huuhdellaan kulhossa reilussa vedessä käsien välissä hieroskellen - yleensä pari huuhteluvettä riittää. Veden väristä kyllä huomaa, kun ylimääräinen pöly on huuhtoutunut pois.
Annan hirssiryynien turvota alkuun vesitilkassa.





Haudutusaikaa on vaikea sanoa - riippuu josko valmistaa puuron hauteessa vai tavan kattilassa. Minulla puuro valmistuu hissuksiin koska pidän haudutuskattilan lämmön niin alhaalla, ettei minun tarvitse vahtia vesisäiliöstä pursuilevaa vettä. Laitan kattilan kuumenemaankin vasta, kun siellä ovat ryynit ja vesi. Miedolla lämmöllä säiliövesi lämpenee hissuksiin - haudekattilassa puuron valmistuminen kestää vajaan pari tuntia.
Kovemmilla lämmöillä suurimopuuro kypsyy noin vajaassa tunnissa

Hirssipuuro maistuu ihan siltään voisilmän kanssa, mutta sopii mainiosti myös kiisselin kanssa. Ohjeen määriä voit pienentää tai suurentaa - tämä satsi menee sopivasti Hackmannin haudekattilaan.
Kun hirssi kypsyy, se turpoaa lähes loputtomasti... Eli jos puuro hautuu kattilassa pidempään, voit lisätä hiukan maitoa.

Hirssiryyneistä, eli hirssisuurimoista tehty puuro vastaa koostumukseltaan jotain mannapuuron ja riisipuuron välimaastoa. Maku on mieto mutta kuitenkin aromikas.

Hirssi on lempeänmakuinen vanha perinnevilja, jonka viljely oli yleistä Euroopassakin keskiajalla ennen vehnän voittokulkua. Hirssi on tattarin ohella gluteeniton, mutta myös emäksinen vilja.

Ph-dieetistä ja -teoriasta voi olla mieltä jos toista... Se että lisää ruokavalioon emäksisiä ruoka-aineita, ei missään tapauksessa kuitenkaan huonompaan johda. Yksinkertaistettuna emästä tuottavia ruoka-aineita ovat vihannekset ja hedelmät. Emäksisten ruokien listoja löytyy googlaamalla. Arvot hiukan vaihtelevat eri lähteissä, mutta perusideasta pääsee kärryille helposti.

Minulla on nyt käytössä iHerb'iltä tilattu luomuhirssi 4.54g/2.05€. Hirssisuurimoita löytyy ainakin isommista marketeista. Cittarin luomuhirssi on hiukan hintavampaa, mutta venäläinen? (en löytänyt pussista alkuperämaata) hirssi ihan kohtuuhintaista. Sitä laatua en tosin ole testannut - osa lukijoita ja ystäviäni on valittanut venäläisen tattarin olevan kitkerää, toisin kuin kotimaisen tattarin. En nyt osaa sanoa, onko samaa ilmiötä hirssin kohdalla. Hirssin kuumalla ja kylmällä vedellä huuhteluoperaatio ohjeistetaan nimenomaan kitkeryyden poistamiseksi.

Itse huuhtaisen hirssiryynit pariin kertaa haaleassa vedessä - mitään kitkeryyttä en ole koskaan havainnut. Suurimoiden ja ryynien huuhteluoperaatiota pohdiskelin aiemminkin (tattariryynien huuhtelusta Keskisen myllyn mylläriltä saatu ohjeistus) ja hirssin kohdallakaan en siis noudata mitään "kuumapesuohjelmia" :)



Robert O. Young, pH-tasapaino avuksi painonhallintaan -kirja yhdistetään usein hirssin käyttöön. Kirjassa Young kuitenkin luokittelee hirssin keskinkertaiseksi emäsluokitukseltaan ja mm. tattarin paremmaksi.

Terveyttä edistävä ravinto -kirjassa mainitaan hirssi mm. näin: Mitä sopivin hiilihydraattien, kuidun ja kasvivalkuaisen lähde. Raudan lähteenä parempi kuin pasta, riisi tai ohra. Hirssiin yhdistetty C-vitamiinilähde auttaa hirssin sisältämän raudan imeytymistä.

Terveyden kiinalainen käsikirja - Denis Vinokur, nostaa hirssin huomion arvoiseen asemaan tasapainoisessa ruokavaliossa: Hirssi on munuaisia ja ruoansulatuselimistöä vahvistava vilja. Se poistaa kosteutta ja sopii hyvin kasvaville lapsille. Hirssillä hoidetaan mm. pahanhajuista hengitystä, pahoinvointia, ärtynyttä suolistoa ja närästystä. Sitä suositellaan myös allergioiden, reuman, raskauspahoinvoinnin, turvotuksen, vaihdevuosivaivojen ja  virtsatievaivojen hoitoon.

Vihdoinkin hyvä olo -kirjassaan Paula Heinonen suosittelee hirssiä suoliston hoitoon.

Minä suosittelen hirssipuuroa, koska se on hyvää :)

hirssipuuron resepti / helppo hirssi ohje / hirssipuuro haudekattilassa / hirssi ravintoarvot terveysvaikutukset /


10 kommenttia:

  1. Voisiko hirssissä vaikuttaa sama ilmiö kuin höyryttämättömissä kaurahiutaleissa: ne muuttuvat lyhyenhkö säilytysajan jälkeen kitkeriksi. Ero ei siis välttämättä olisikaan alkuperämaassa vaan tuotteen iässä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei.
      Ihan saattaa olla niinkin - tuntuisi loogiselta. Keskisen myllyn myllärin mukaan tattarisuurimon pintaan tulee "kitkerä punainen" kerros pidempään säilyttäessä. Vaikka tattariakin kehotetaan huuhtelemaan pitkän kaavan mukaan kylmällä ja kuumalla ennen käyttöä, hän oli mieltä että tuoretta tattaria ei tarvitse huuhdella sen kummemmin.

      Kauran makua saattaa muuttaa sekin että se on niin rasvainen vilja - eli härskiintyy nopeasti.

      En tosiaan ole itse edes testannut venäläistä tatttaria tai hirssiä. Juureksien kohdalla liika lannoitus tekee niistä kitkeriä - voisiko sama ilmiö tapahtua tattarin tai hirssin kohdalla? Ehkä lajikkeet ja maaperän koostumuskin vaikuttavat?

      En osaa sanoa juuta tai jaata :) Jos joku aiheesta enempi tietää, niin kerrohan meillekin :)

      Poista
  2. Mielenkiintoisia juttuja kuten aina blogissasi :) Laitoin heti Terveyden kiinalaisen kirjan varaukseen kirjastoon. Hirssipuuroa voisi kokeilla viikonloppuna.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista :)
      Minä sain kirjan lahjaksi ja se on kyllä hyvä ja selkolukuinen perusteos. Keräilen näitä terveyskirjoja kirppareilta, niin ovat sitten hyllyssä aina kun haluaa tarkistaa jotain juttua :)

      Hirssisuurimo on kyllä mainio puurona. Mietin sitäkin että vispautuisiko se jos keittäisin marjojen kanssa? Sitä vielä kokeilen :)

      Poista
  3. Miltäs hirssipuuro maistuisi pelkkään veteen keitettynä? Kun ei tuo vatsa vehnän lisäksi oikein maidostakaan pidä. Itse vältän laktoositontakin, koska se on mielestäni niin prosessoitua, ja luulen, että vatsani protestoi lähinnä sitä maitoproteiinia eikä laktoosia. Tai sitten vain leikin hankalaa ;-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei vaan :)
      En ole kokeillut pelkkään veteen keitettynä, mutta meinasin kokeilla tehdä siitä vispipuuroa puolukoilla tai tyrninmarjoilla - jos siis vaahtoutuu :) Kerron miten kävi, kunhan ehdin testata.
      Kyllä minäkin huomaan että maitopuuro tekee limaa kehoon - eli ei ole ollenkaan paras vaihtoehto minullekaan - tai onko kenellekään? Välillä nyt talvella vaan tuhti maitopuuro voisilmällä vaan on niin hyvää. Enempi meilläkin syödään veteen keitettyä marjapuuroa.

      Poista
  4. Pitää ihan ottaa kantaa tuohon tattariin - minä kun olen venäläisen tattarin vannoutunut ystävä, ja kotimainen tai amerikkalainen tai saksalainen, joita olen maistanut, maistuvat minun suuhuni aivan mauttomilta verrattuna tummaan venäläiseen. Hamstraan sitä aina Tallinnasta, saa sitä joskus suomalaisistakin kaupoista. Makuasioista ei kannata kiistellä, jokaiselle mieluistansa tattaria ja muuta toivottelen! Kiva blogi tämä, hyvää jatkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos hyvästä vinkistä ja kommentista :)
      Täytyy laittaa Tallinnan tuliaislistaan tattaria ja testata ihan mielenkiinnosta. Mihin käytät tattaria - vai ihan kaikkeen kuten minä?

      Poista
  5. Kaapista löytyykin avaamaton paketti hirssiryynejä. Kuulostaa niin hyvältä, että heti testaamaan

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Päivi ja kiitos kommentista :)

      Hyvää puuroa siitä tulee - tai niin tietysti tulee kaikista ryyneistä :)

      Poista