tiistai 29. lokakuuta 2013

Jotain hyvää

Kaikki naiset tietävät sen jotainhyvää -tunteen. Yleensä se iskee iltahämärissä samoihin aikoihin kun telkkarista alkaa suosikkisarja. Kaapissa ei tietty ole mitäänhyvää just sen takia, että sortumisvaara on minimoitu...

Eilen minulle iski pahasti se jotainhyvää -tuska. Vaikka olen jo aika hyvin päässyt eroon niistä ihan pahimmista mättötuotteista, niin joskus sielu tarvitsee ripauksen makeaa. Sen verran kuitenkin olen  jo sokerista vierottautunut, että ne ihan hurjimmat Haribo-setit eivät uppoa enää heikoimmallakaan hetkellä...

Jääkaapissa oli vielä viime viikoksi maidottomalla ruokavaliolla olevalle vieraalle hankittua Alpro-soijajogurttia. Sekoittelin jotainhyvää -ahdistuksissani siihen kookos- ja tattarihiutaleita ja heitin uuniin ajatuksella, että jos niistä tulisi jotain kauralastun tyylistä settiä.

Taikina ei levinnut tai rapeutunut lastuiksi, mutta siitä valmistui pinnalta rapeita ja keskeltä pehmeitä peruskeksejä. Nämä keksit ovat maidottomia ja gluteenittomia - sokerinkin osuus on aikalailla minimi.
Itse en ollenkaan välttele rasvoja, mutta nippelifaktana nyt kekseistä sen verran, että Alpro soijajogurtti on käytännössä täysin rasvaton keksitaikinapohja (rasvaa noin 2g/100g).

Tein keksit tattari- ja kookoshiutaleisiin. Kotimainen tattari eri muodoissaan on oma suosikkini leivonnassa - osan keksejä teinkin pelkkiin tattarihiutaleisiin. Jos tattari on vieraampi tuote, suosittelen esim. puolet ja puolet suhdetta kookos- ja tattarihiutaleita. Jos teet keksit pelkkiin makeisiin kookoshiutaleisiin, voit vähentää sokerin osuutta tässä ohjeessa mainitusta.

Nämä keksit ovat yksi ratkaisu kun mieli tekee jotainhyvää. Näistä ei tule huono olo tai herkkumorkkis vaikka tempaiset koko pellillisen kerrallaan. Nämä on niin nopsa valmistaakin, että ennemmin kuin ehdit houkutella miestä tai lapsia juoksemaan lähikiskalle, ovat keksit jo uunissa.

Tässä muutama setti - pohjana maustamaton Alpro soijajogurtti ja lusikallinen soodaa. Lisäät sokeria omantunnon mukaan, sattumiksi kaakaonibsejä tai rouhittua suklaata (Lidlistä löytyy kohtuullisen edullinen 81% tumma suklaa) ja sitten hiutaleita (tattari, kookos, kaura...)

Kokeilin keksejä soijajogurttipohjaan vähän eri aineksilla höystettynä. Tässä ehkä eniten omaan makuuni sopiva sekoitus.

Gluteenittomat soijajogurttikeksit
1dl Alpro maustamatonta soijajogurttia
1tl soodaa
2rkl intiaanisokeria
2tl vanilliinisokeria
0.75dl kookoshiutaleita
0.75dl gluteenittomia tattarihiutaleita
2rkl raakakaakao nibsejä (tai rouhittua tummaa suklaata)
Laita ihan aluksi uuni kuumenemaan.
Kaikki ainekset pyöräytetään kulhossa puulastalla nopeasti sekaisin ja samantien nostetaan noin ruokalusikallisen kokoisina kökkäreinä leivinpaperin päälle pellille. Annoksesta tulee 12 keksiä.
Paistetaan kiertoilma-asetuksella noin 12-13 min. noin 175°C.




Tähän sekoitukseen kokeilin lisätä munan - voi sen laittaa, tosin ei muuta rakennetta ihmeemmin.
1dl Alpro maustamatonta jogurttivalmistetta
1tl soodaa
1/2dl intiaanisokeria
2dl kookoshiutaleita
1/2dl gluteenitonta tattarijauhoa
1 muna
Tästä annoksesta tulee noin 15-20 keksiä. 

Ja tässä yksi sekoitus
1dl Alpro maustamatonta soijajogurttia
1tlsoodaa
1/2dl  gluteenitonta tattarijauhoa
2rkl intiaanisokeria
2tl vanilliinisokeria
1dl kookoshiutaleita

Yhteen taikinaan kokeilin korvata soijajogurtin turkkilaisella jogurtilla. Se ei toiminut - tai sitten unohdin soodan - tai muuten menin laskuissa sekaisin... Testaan sitä uudemman kerran joku päivä - nyt minulla on keksejä pariksi päiväksi :)

Tässä partaukkojogurttiin valmistettuja keksejä. Taikina oli ensin liian jäykkää - oikeanpuoleiset keksit liian tuhteja. Lisäsin lopputaikinaan jogurttia reilusti ja seuraava pellinen olikin sitten vasemmanpuoleisia littanoita.

Ensimmäiset koekappaleet soijajogurttikekseistä tein siis jo eilen illalla. Telkkarissa alkoi Suomen kaunein koti - enkä heti ehtinyt ottaa kekseistä kuvaa. Tässä ensimmäisellä mainostauolla napattu otos...

Kelpasivat siis lapsillekin - en ottanut koko pellillistä kerralla :)
Kuvissa näkyvät keksit paistoin nyt aamusta. Nopeampi- tai helppotekoisempia keksejä ei lienee ole olemassa. Nämä kun eivät muutenkaan ole mitään makeita ja rasvaisia herkkukeksejä, niin sopivat hyvin välipalaksi ja evääksi.

Ja jälkikommenttia: Keksejä jäi tästä uusintakierroksesta seuraavaksikin aamuksi. Jätin ne avonaiseen rasiaan, mutta eivät ole kuivahtaneet - päinvastoin, ovat nyt kosteamman oloisia kuin uunista tultuaan. Aamupalaksi otin muutaman (no aika monta :) ja mielestäni ovat hyviä nytkin. Maut ovat tasaaantuneet ja keksit maistuvat jopa makeammilta kuin heti tuoreeltaan. Seuraavasta satsista kokeilen viedä keksejä kuivumaan lauteille. (Mukana pidempään olleet lukijat tietävät jo systeemin - aina valmis kiuas ja piipun muuri pitävät saunani aina noin 35 asteisena - eli täydellinen kuivatusympäristö.) Kiinnostaa kokeilla saako näitä keksejä ihan rapeiksi sillä konstilla. Niin ja tietysti kokeilen vielä uudemman kerran tuota tavallista jogurttia taikinapohjaksi.

6 kommenttia:

  1. Ihanan rouhean näköisiä keksejä! Näitä haluan kokeilla ehdottomasti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei vaan :)
      No nämä ovat rouhean näköisiä ja aika rouheitakin. Eivät mitään meidän mummon keksejä joissa oli kolmea ainesosaa: voita, sokeria ja vehnäjauhoja - kaikkia saman verran. Hyviä tietysti nekin mutta sokerin ja vehnän olen aika pitkälle jo jättänyt omista leipomuksista pois :)

      Vielä vähän meinaan viritellä tätä systeemiä. Vähän rapeampia jos saisi, niin vielä parempi. Pelkkä kookos kuiva-aineena on makeampi versio. Pelkkä tattari jo hiukan jytympää jyrsittävää.

      Poista
  2. Hey,
    Katriinan kauppa on vaihtamassa sitten omistajaa. Oletkohan astumassa puikkoihin? Sinähän lupasit jotain jymy-yllätystä jo aikapäiviä sitten. Osuiko arpa oikeaan?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei vaan :)

      Se on oikein ihana paikka kuka sen sitten saakin vetääkseen :) Minulla nyt kuitenkin on vähän muita suunnitelmia. Joulun jälkeen on jokunen vaihtoehto - riippuu nyt vähän mitä muut perheenjäsenet ovat mieltä ja mihin elämä vie...

      Poista
  3. Oi että, näyttääpäs herkullisilta!! :)

    T. Veera

    VastaaPoista