maanantai 21. lokakuuta 2013

Nakki pehmiksellä

Se on Ikea Bistron setti gluteenitonta ruokavaliota noudattavalle. Pisteet tosin myyjälle, jolta itseltäänkin petti pokka kun hän kertoi vaihtoehdoista.

Lihatuotteiden pois jättäminen ei tuottanut suurtakaan päänvaivaa. Alussa korvailin jauhelihaa soijarouheella (sitäkään en enää käytä), muna- ja maitotuotteet pysyivät mukana.

Kauppareissut muuttuivat nopeammiksi kun liha- ja einestiskit jäivät kiertämättä. "Mitä tänään syötäisiin" -pähkäily väheni niiden osalta.

Kasvissyöjän jauhelihakastike

Gluteenipitoisten viljojen poistaminen ruokavaliosta pisti jo vähän miettimään. Mitä nyt aamu- ja välipalaksi jos ei enää ole leipää, tai edes näkkäriä, tai kaurapuuroa, vispipuuroakaan ei voi tehdä - eikä leipoa...

Voi miten turhia pähkäilyjä... Vaikka koskaan ei olisi terveydellistä perustetta ollut luopua viljoista, niin tämä on ollut hieno seikkailu joka on tutustuttanut aivan uusiin raaka-aineisiiin, tattari hirssi ja kvinoa - muutaman mainitakseni. Olen kokeillut vanhoja tuttuja ruokia ja leipomuksia gluteenittomista raaka-aineista valmistettuna (en ole koskaan käyttänyt valmiita gluteenittomia jauhoseoksia) ja yhdenkään leipomuskokeilun en voi sanoa epäonnistuneen. Alussa hintavertailu tattari- ja vehnäjauhopussin välillä vähän mietitytti, nyt ei enää yhtään - ei niitä voi verrata.

Kyssäkaalilettuset


Tattaritartaletit

Lempi-tytär on pähkäillyt iho-ongelmien (lue finnien) kanssa nyt jo ainakin parisen vuotta. Toissakesänä iho oli jo niin tulehtunut, että päädyimme pitkäkestoiseen antibioottikuuriin. Lähes puolen vuoden kuuri ei tuonut mainittavaa muutosta ihon kuntoon. Lempille lääkkeet eivät tuntuneet oikealta vaihtoehdolta ja puolisalaa minultakin hän lopetti ne.

Mukana oli jatkuvasti myös vatsakipua ja turvotusta. Lääkärin ehdotuksesta kokeilimme gluteenitonta ruokavaliota. Iho rauhoittui kahdessa viikossa ja turvonnut kipeä vatsakin parani. Iho oli hyväkuntoinen pitkään, mutta viime kesän aikana iho on taas mennyt huonompaan suuntaan.

Maitotuotteiden ja iho-ongelmien yhteydestä puhutaan paljon. Nyt päädyimme Lempin kanssa kokeilemaan maitotuotteidenkin vähentämistä. Se tuntuu nyt ajatuksena aika hankalalta toteuttaa yhdistettynä gluteenittomaan kasvisruokaan. Niin tosin tuntui aikoinaan gluteenittomuuskin - joka nykyään alkaa olla ihan yksinkertainen selviö.

Käytännössä olen huomannut että elämä vaan helpottuu kun vaihtoehdot vähenevät. Kauppareissuilla jää nykyisin iso osa hyllyvälikköjä kokonaan kiertämättä gluteenittoman kasvisruokavalion ansiosta. Jäljelle jäävä raaka-aine valikoima on isoissa marketeissa (ja minun pakastimissa :) edelleen valtava. On siitä varaa vieläkin karsia.

TÄSSÄ linkissä Lempin tarinaa iho-ongelmista.

Yhteistyössä: Olympus - Pen Lite E-PL5

12 kommenttia:

 1. Hei
  Oma ihoni on reagoinut näpyillä murkkuiästä aina keski-ikään asti, ja vain joihinkin juustoihin. Tyttäresi otsa on siis oikein tuttu juttu itselleni. Naama ei ole moksiskaan, vaikka vetelisin reilusti homejuustoa tai muuta rasvaista juustoa. Mutta auta armias, jos syön leivän päällä pari siivua (Valion) Edam-juustoa tai arkijuustoa, niin on seuraavana päivänä naama melko röyhähtäneen näköinen. En tiedä, mitä niissä juustoissa oikein on, mihin reagoin. Enkä ole allerginen millekään ruoka-aineelle. Maailma ei tietenkään kaadu naamanäppyihin, mutta kyllähän niistäkin haluaisi eroon, jos voisi itse vaikuttaa..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei ja isot kiitokset vinkistä.
   Meillä kun juuri nuo mainitsemasi "pahikset" on niitä samoja juustoja joita ehkä eniten arjessa tulee käytettyä. Itsekin olen pyrkinyt vaihtamaan juustot vuohenmaitopohjaisiin tai pastöroimattomiin juustoihin - välillä vaan kilohinta vähän toppuuttaa.

   Tämä sinun kommenttisi toi ihan uutta tietoa. Kerron Lempillekin tästä heti. Näppyjen kanssa olen itsekin taistellut - ja edelleen 46v niitä on aina jokunen jossain. Parin vuoden takainen pillereistä luopuminen räjäytti ihon ihan kamalaan kuntoon noin vuoden ajaksi. Nyt tilanne on ehkä tähän astisen aikuiselämäni paras - paitsi että näpyt alkavat korvaantua rypyillä. Mutta niistäkään viis - kyllä näppylöistä tulehtunut iho on paljon hankalampi kuin kuivahtaneet rypyt :)

   Poista
 2. Hyvä ja tärkeä kirjoitus!
  Kiitos (edelleen) gluteenittomien ohjeiden jaosta!
  Iloa päivääsi!
  -lukija

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :)
   Ja kiitos iloisen päivän toivotuksestakin - siitä tulee sellainen :)

   Poista
 3. Minun tyttäret molemmat kärsivät teini-iässä pahoista iho-ongelmista, ihon rasvoittumisesta ja finneistä sekä muista epäpuhtauksista. Ihotautilääkärit, antibiootit, akne-ihon hoitoaineet yms. kaikki kokeiltu.. Antibiooteista löytyi hetkellinen apu, mutta pian kuurin jälkeen iho meni taas huonompaan kuntoon. Kaiken tämän rumban jälkeen vaihdoimme KAIKEN kosmetiikan kuivan ihon hoitotuotteiksi, ja nykyisin nuorimmaisella ei mitään ongelmia ihon kanssa, vanhemmalla tyttärellä vain satunnaisia finnejä silloin tällöin. Ihon rasvoittuminen myös täysin mennyt ongelma. Liian voimakkaiden tuotteiden käyttäminen sai ihon vain lisää rasvoittumaan ja tästäkös kaikki johtuikin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos tästä hienosta kommentista :)
   Iho-ongelmat ovat monelle oikeasti kova paikka. Lempillä se ei ole itsetuntoa latistanut mutta itse kyllä kärsin aiheesta nuorempana. Tietty eivät näpyt aikuisenkaan päivää piristä, mutta eivät ne enää maata kaada...

   Samoihin ajatuksiin olemme tulleet mekin. On testattu lääkäreiden määräämiä pesuaineita ja linimenttejä - en oikein usko minäkään että ihon pintakuivattaminen auttaisi näppyjen perimmäiseen syyhyn. Nyt Lempillä on käytössä Argital orvokki puhdistusaine ja kasvovesi - molemmat herkälle iholle ja täysin lunnonmukaisia tuotteita. Tuntuu että alkaisivat toimia. Meikiksi tilasin taas Bare-Mineralsin mineraalipuuterin - siitä olen itse tykännyt ja Lempikin aikoinaan.

   Jätämme toisen lukijan vinkkauksesta nyt myös ainakin ne arkijuustot ja edamit kokonaan pois.

   Poista
 4. Suositteliko lääkäri gluteenitonta ruokavaliota iho-ongelmiin vai vatsan ongelmiin? Vai molempiin? Minulla meni usko lääkäreihin, kävin iho-ongelman vuoksi viime syksynä ja lääkäri ei puhua pukahtanut paljon mitään, länttäsi vain antibioottikuurin kouraan. Antibiootit auttoivat hetkeksi, mutta ongelma palasi.

  Kesäkuussa jätin gluteenin pois, heinäkuussa maidon. Syön valkosipulikapseleita, valkosipuli on luonnon oma antibiootti. Iho on nyt rauhoittunut, jäljellä on oikeastaan enää punoittavia arpia. Suosittelen jojobaöljyä ihon kosteutukseen, sekin on varmaan auttanut minulla. Käytän mahdollisimman hellävaraisia pesutuotteita ja aamuisin en pese ihoa ollenkaan. Jos en ole meikannut ihoa, en pese ihoa millään aineella vaan vain vedellä. Yritän olla ilman meikkivoidetta niin paljon kuin voin.

  Maidonkin tilalle keksii kyllä hyvin vaihtoehtoja. Vesi on erittäin hyvä juoma. Ruuanlaitossa soija- tai riisimaito, tai soijajogurtit. Jos uskaltaa syödä kauraa, yosa-kaura"jogurtti" on ihan hyvää. Homogenoimaton maito tai raakamaito voisi olla yksi kokeiltavan arvoinen juttu. Pikaisena välipalana piltti on ihan hyvä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei ja kiitos kommentista - aivan mahtavia vinkkejä ja huomioita tullut tähän juttuun :)

   Gluteeniton ruokavalio otettiin aluksi kipeän vatsan hoitoon, mutta huomasimme heti miten se auttoi ihoonkin. Itse olin senverran aihetta tutkaillut, että osasin vähän toivoakin niin käyvän.
   Ongelma on siinä, että "kunnan" lääkärit tai terveydenhoitohenkilökunta eivät voi käytännössä sanoa tai suositella tai ohjeistaa mitään muuta, kuin mikä virallinen linjaus on - vaikka itse olisivat ihan eri mieltä aiheesta.

   Minäkin olen välillä kokeillut öljyjä ihon hoitoon - vaikka se kieltämättä aika hurjalta kuulostaa finnien päälle lisättynä. En ihan ole päässyt perille että tuleeko öljyistä välillä näppyjä vai johtuvatko ne jostain muusta... Pitäisi aloittaa pidempi kuuri jotta kokonaisvaikutus tulee esiin. Talvella voisin sen kyllä tehdä.

   Valkosipuli on varmasti hyväksi. Välillä yritän muistaa ottaa raa'an kynnen viipaloituna ennen nukkumaanmenoa, ei aina kaikkea muista... Ruuanlaittoon käytän sitä paljon, mutta osa tehoja tietysti kuumennettaessa häviää.

   Kiitos kaikista vinkeistä - näistä on toivottavasti apua muillekin :)

   Poista
 5. Moi, kannattaa ehdottomasti kokeilla täysin käsittelemätöntä maitoa, jos sitä teiltä päin saa. Itselläni on laktoosi-intoleranssi, mutta raakamaito ei aiheuta mitään ongelmia, päin vastoin, vatsa voi erittäin hyvin aina, kun meillä on aitoa maitoa. Itselläni pillerit ovat pitäneet isomman aknen poissa jo vuosikausia, mutta edelleenkin tietyt maitotuotteet aiheuttavat yksittäisiä näppylöitä. Olenkin tullut siihen tulokseen, että iho-ongelmia aiheuttavat nimenomaan rasvattomat tai vähärasvaiset maitotuotteet. Ja niitähän nuorille on tarjolla esim. koulussa, niitä on melko hankala välttää, vaikka kotona söisikin fiksusti. Tietysti ehkä nykyään kouluissakin saa enempi maidottomia vaihtoehtoja, kuin omana aikanani. Mutta siis, kokeilkaapa raakamaitoa ja unohtakaa suosiolla kaikki rasvattomat tai vähärasvaiset maitotuotteet, ainakin itsellä on toiminut. Olen myös suorittanut pientä tarkkailua kaupassa. Usein rasvatonta maitoa ja muita rasvattomia maitotuotteita ostavilla ihmisillä on finnejä kasvoissaan tai muuten hyvin huono iho. Yllättävä ilmiö, siihen nähden mitä yleisesti ottaen ajatellaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista.
   Raakamaito on ollut minullakin hakusalla jo pitkään. En ole vielä löytänyt kohtuuetäisyydeltä paikkaa josta sitä saisi. Mutta ihan olen samaa mieltä kuin sinäkin - se on parasta.
   Meillä ei käytetä mitään kevyttuotteita - olen kanssa hyvin skeptinen niiden suhteen.

   Poista
 6. Tiesitkö että mineraali meikeillä on yhteys ihon ongelmiin?? En minäkään tiennyt ennen, luulin, että ovat hyvä vaihtoehto..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei ja kiitos komentista.
   En ole kuullut tästä aiemmin - täytyypä tutkailla aihetta. Minä olen huomannut että meikkivoiteet eivät tunnu hyvältä iholla - mineraalimeikit tuntuisivat sopivan paremmin. Tykkään käyttää niitä myös siksi että ne on helppo levittää.

   Poista