maanantai 14. lokakuuta 2013

Poika kotiin

Näin iso ja komea kurpitsapoika kasvoi meidän takapihan kompostipenkissä. Viime yöksi ennustettiin muutaman asteen pakkasta ja iltahämärissä kannoin kasvattini suojaan.

Ylpeä äiti - kyllä tätä kelpaa esitellä :) Vaikka ei nyt ihan mennyt niinkuin siementen esittelypuheessa:
"CUCURBITA maxima Duchesne
Jättikurpitsa, talvisquash 'Dill's Atlantic Giant'
Valtava lajike, jolla on hallussaan maailmanennätys (kasvatettu ihanteellisissa oloissa yli 460-kiloiseksi). Tekee harrastajaviljelmilläkin valtavia hedelmiä. Hieno ruokakurpitsa, joka sopii esim. piirakkaan. 5 siementä."

Mutta ei tässä ollutkaan kaikki... Kurpitsapenkin naapurista, parsapenkin kätköistä löytyi pikkuveli - potra poika sekin :)

Nyt vain odottelen sopivaa sadepäivää (kun ei pääse suppismetsään) ja säilön kurpitsat keitettynä soseena pakastimeen. Kurpitsasose on hyvä pohja mm. kasvissosekeittoihin ja rieska- ja pizzataikinoihin.
12 kommenttia:

 1. Wow, ompas se jäätävän suuri :D

  VastaaPoista
 2. Olipa kurpitsalla kokoa. Sait siitä monta herkullista ateriaa. En ole koskaan kasvattanut kurpitsoita. Onko se helppo kasvi?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Kaisa :)
   Joka kevät päätän että jätän sen yhden kurpitsan-alun kasvamaan ja poistan kaikki pienet alut ja sillä sillä konstilla pitäisi sitten saada yksi ihan hervoton... En ole koskaan saanut aikaseen. Kun kurpitsa alkuun päästyään lähtee rönsyilemään ja leviämään lähitienoolle, sitä ei enää pidä kuosissa kukaan...

   Eli ei nämä minun kurpitsat laiskasta hoidosta johtuen ole koskaan mitään ihme isoja olleet, mutta riittää näistäkin soseeksi pakastimeen muutama kymmenen rasia.

   Kurpitsaa on helppo kasvattaa - se on kasvuvauhdilllaan muutenkin mielenkiintoinen ja palkitseva hoidokki. Esikasvata taimi - tai jos kohdalle osuu matkaa sinne suuntaan, niin tuon sinulle pari keväällä.

   Kurpitsa tarvitsee vahvan maan - eli laitat kasvamaan vanhan kompostin päälle.

   Poista
 3. No ohohh, siinä sai kantaa oikeen kunnolla :) Potra poika . Luin jus tänään jostakin reseptin kurpitsa keitosta, kuulosti hyvälle, nam
  Jäikö " pojasta " vielä kurpitsalyhty tyhjennyksen jälkeen ?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Maarit :)

   Noh - on meillä joskus isompiakin poikia kasvanut - semmoisia mitkä joutuu pyörittelemään kasvimaalta kotio yöksi :)

   Kurpitsasose on neutraali pohja aika moneen settiin - leipomuksiin ja ruokiin. Meillä kurpitsasose on yksi keittiön vakkariainesosa. Täytyykin tänään jotain teille väsätä vinkiksi.
   Sen kasvattaminenkin on niin helppo ja hauska homma että suosittelen kyllä kaikille. Lapsetkin seuraa innoissaan kurpitsaköynnösten matkaa.

   Otan sisustan tarkasti talteen - menee siinä operaatiossa kyllä ihan silpuksi kuoret - eli ei onnistu samasta kurpitsasta lyhty ja nuuka säilöntä :)

   Poista
 4. Olet kyllä järjestelmällisyyden huippu!

  VastaaPoista
 5. Ompas noilla kokoa :D

  Tavallinen? kurpitsa on mulle täysi mysteeri. Ihan tavallisia raaka-aineita, joita en ole koskaan käyttänyt mihinkään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei vaan. Eikö ole komeita poikia vaikka nyt ei ihan siemenpussin uhoamiin mittoihin päästykään :)

   Kurpitsasose on niin neutraali raaka-aine, että sitä voi käyttää melkein mihin vaan. Tosi hyvä makeiden tai suolaisten leipomusten nestepohja. Laita ensi kesänä taimi kasvamaan niin pääset kokeilemaan :)

   Minulla on jemmoissa yksi kaverilta kuultu kurpitsan käyttöidea joka on niin outo että sitä kyllä vähän ihmettelen minäkin. Kerron teillekin kunhan ehdin testata ensin :)

   Poista
 6. Jaksoit sentään lihasvoimin kantaa :0
  Oma citymartan sieluni sykki tuolle viimeiselle rasiakokoelmalle, niin ihana arkista ja tavallista - siitä minä pidän!
  Pidän blogistasi, arkisia tavallisia asioita on mukava lukea ja ottaa vinkistä vaari. Hyvää syksyn jatkoa!
  -v-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos V :) Ihanaa että joku muukin näkee näiden purkkirivien kauneuden... Minulla on neljä pakkas-arkkua ja kaikki käytännössä täytetty näillä kierrätysrasioilla. Osa jostain 80-luvulta mummon jäämistöjä - monta tarinaa kansissa kirjattuna :)

   Kuulasta loppusyksyä sinullekin. Vaikka huomasin juuri tänään että alle neljä kuukautta ja saadaan laittaa tomaatintaimet alulleen. Ei ole enää pitkä matka kesään :D

   Poista