sunnuntai 18. elokuuta 2013

Tartaletit tattarista - gluteeniton

Karhunvadelmat ovat niin kauniita marjoja, ettei niitä en oikein henno tuoreeltaan piilottaa paistettaviin piirakoihin. Tartaleteissa ne esiintyvät edukseen.

Kokeilin kerran aiemmin valmistaa tartalettipohjat pelkästä tattari- ja perunajauhosta. Olivat hyviä niinkin, mutta hiukan liian heppoisia - eli pohja rikkoontui helposti.
Tähän versioon lisäsin sidosaineeksi psylliumia. Tartalettivuokia en omista, mutta homma onnistuu ihan hyvin muffinipellille asetelluissa muffinivuokissa.
Tästä taikinasta tulee noin 14-15 tartalettipohjaa. Taikina jaetaan osiin ja painellaan käsien välissä suunnilleen vuokien kokoisiksi ympyröiksi. Taikinaa voi vielä vuokassa hiukan säätää ja painella reunoista ylemmäksi.

Tartalettipohjat ja vaniljakiisseli kannattaa tehdä valmiiksi vaikka jo tarjoamista edellisenä päivänä. Tarjoamishetkellä ei tarvitse kuin pyöräyttää täytteet tartalettipohjille ja viedä pöytään.
Tartaletteja ei kannata täyttää valmiiksi liian aikaisin ettei pohja pehmene.

Pohjataikina:
100g voita
2dl Keskisen myllyn gluteenitomia tattarijauhoja
1/2dl Keskisen myllyn gluteenittomia tattarihiutaleita
2rkl perunajauhoja
2rkl intiaanisokeria
2rkl psylliumrouhetta - ei jauhoa
1dl vettä
Laita psylliumrouhe turpoamaan veteen erilliseen pikku kuppiin. Kuivat aineet sekoitetaan ja pyöritellään huoneenlämpimän voin kanssa sähkövispilän pienellä kierroksilla murumaiseksi. Lisätään hyytelömäiseksi turvonnut psyllium-vesi seos. Pyöritellään hyvin jauho-voi seoksen sekaan. Taikinan voi laittaa joksikin aikaa jääkaappiin tekeentymään - tosin ei pakollinen liike ollenkaan.
Paistetaan noin 175°C reilu puoli tuntia. Tattariset tartalettipohjat saavat mielestäni paistua ihan kunnolla - ruskeiksi ja rapsakoiksi

Maissikiisseli
20g voita
1/2dl maissijauhoa
5dl täysmaitoa
1 kanelitanko
2rkl intiaanisokeria
2tl vaniljasokeria
Maissijauho sekoitetaan kattilassa sulaan voihin - älä anna ruskistua. Lisätään maito hyvin vispaten. Kuumennetaan hyvällä lämmöllä koko ajan sekoittaen - kun kiisseli alkaa kiehua, lasketaan lämpöä ja haudutellaan noin viisi minuuttia. Poistetaan kanelitanko, joka huuhdellaan ja jätetään kuivumaan seuraavaa käyttökertaa varten. Jäähdytetään.
Päälle karhunvadelmia, yrtti-iison lehtiä ja samettikukan terälehtiä.

Tartalettipohjissa jauhot ja voi neuvotaan usein nyppimään sormin. Minä pyöräytin ne sähkövispilän pienillä kierroksilla - muruuntuu niinkin.

Sekaan sähkövispilällä pyöräyttäen psyllium-vesi seos. Taikina kasaan nuolimella.

Laitoin kokeeksi osaan tartalettipohjia foliot taikinan päälle jotta muoto varmasti säilyy - ihan turhaa - säilyy kyllä ihan kohtuudella ilmankin.

Pohjista tuli aavistuksen paksumpia kuin olisi tarvinnut - muffinipellilleni menee kerralla 12 vuokaa ja mahdutin taikinan niihin. Ei sinänsä haitannut - olivat rapeita ja paistuivat hyvin.
Eihän tämä muffinivuokiin valmistettujen pohjien ulkoasu läpäise aidon tartaletin ulkonäkövaatimusta - mutta maku ja rakenne olivat erinomaiset - se on pääasia :)


Tattaritartaleteista tuli kerralla lasten suosikkeja. Tein samantien uuden satsin ja kokeilin täytteeksi nyt perunajauhoihin valmistettua vaniljakiisseliä ja jäisiä karpaloita. Hyvää niinkin :)
Täytteenä käytettävä vaniljakiisseli pitää tehdä tarpeeksi kiinteäksi. Kaksin-kolminkertaista normiohjeen perunajauhomäärä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti