perjantai 23. elokuuta 2013

Miltä näyttää piimävelli

Sitä olen pohtinut jo jonkun aikaa - tarkasti sanoen tammikuusta lähtien. Kerron myöhemmin miksi niin...

Gluteeniton piimävelli

1l vettä
1dl puuroriisiä
1dl rusinoita
3dl piimää
2-3rkl tattarijauhoja (Keskisen myllyn - gluteeniton)
3rkl siirappia (lisää maun mukaan 2rkl sokeria)
Ihan pieni ripaus ruususuolaa (Masajo)
300g leipäjuustoa

Puuroriisi huuhdellaan ja lisätään rusinoiden kanssa kiehuvaan veteen. Keitellään kunnes riisit ovat sopivan pehmeitä. Tattarijauhot sekoitetaan kylmään piimään ja lisätään keitokseen. Lämmitetään uudelleen kiehuvaksi ja sekoitellaan muutama minuutti kohtuullisella lämmöllä kunnes soppa sakenee. Virta pois - lisätään siirappi ja suolahippunen ja ihan lopuksi kuutioitu leipäjuusto. Annetaan jäähtyä hetken ja syödään haalean lämpimänä.

Osassa netissä löytyvistä ohjeista riisi on korvattu makaroneilla tai ohrasuurimoilla. Sokerin määrä oli yleisesti suurempi kuin mitä itse käytin. Myös valmistustapa vaihteli. Tästä nyt ainakin kuitenkin tuli hyvää - minä ja lapset tykättiin :)

Seuraavan kerran kokeilen vähentää tattarijauhon määrää kahteen ruokalusikalliseen - sekin ehkä riittää. (Jälkikirjoituksena reseptiin - kaksikin ruokalusikallista suurusjauhoa riitää mielestäni.)
Sokeria en kaivannut yhtään enempää, tosin ajattelin kokeilla uusintakieroksella vaahterasiirapin toimivuutta piimävellissä. Itse en ole lisännyt sokeria tuon siirapin lisäksi, mutta maistele itse.
Piimän maku erottuu hiukan - mutta mukavan happamana.

Jos innostut kokeilemaan piimävellin valmistusta, niin mitä jos kutsuisit sitä (lapsille) vaikka muumivelliksi tai (vieraille) riisikiisseliksi - saattaisi vähentää turhia ennakkoluuloja :DPieni maitovaahdotin on kätevä mm. suurusten ja salaattikastikkeiden sekoittamisessa.


Halusin nähdä miltä piimävelli näyttää koska: Istuimme tammikuussa ystävän kanssa saunassa. Hän katsoi talvenvalkeita lauteisiin litistyneitä reisiäni ja nauroi - Nehän on kuin piimävelliä :D


piimävelli / piimävelli resepti / perinteinen piimävelli / gluteeniton /ohje / valmistus / piimävellin

2 kommenttia:

  1. Miltä maistuu piimävelli?

    - Hyvältä! ;)

    VastaaPoista
  2. Piimävelli on tosi herkullista! Itse käytän usein viiliä purkillisen piimän sijaan. Mielestäni se on hivenen neutraalimpi maultaan tuohon keitokseen.

    VastaaPoista